Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?

Post »

Marzenka79 pisze: bo mi inaczej w pędy nasienne wybija
Niekoniecznie z niedosuszenia. Powiedziałbym raczej,że jest to efekt zwiększonej liczebności w glebie nicieni.

Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zmianowanie robię-mój zagonek po uprawie cebuli odpoczywa 4 lata,co roku wysiewam aksamitkę i żyto,ale musze się przyjrzeć tym nicieniom...Co byś poradził na moim miejscu?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

To i ja "uderzę" do tesco. Szukam, pytam, nigdzie nie mają, a jak jest to podkiełkowana :? !!! Dziwię się, że takie COŚ sprzedają!!
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marzenka79 pisze:co roku wysiewam aksamitkę i żyto,ale musze się przyjrzeć tym nicieniom...Co byś poradził na moim miejscu?
Ha,.. chcąc zmniejszyć populacje nicieni w glebie żyto na zielony nawóz należałoby posiać dwukrotnie wciągu roku na tym samym polu. Bo chemia- jak rozumiem- nie wchodzi w grę
lobuzka pisze: nigdzie nie mają, a jak jest to podkiełkowana

Takiej dymki nie kupuj, bo może to być objaw zawirusowania

Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Czyli walnę żyto dwa razy i tyle,potem obsieję aksamitką
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na jesień posiać, kwiecień- maj następnego roku przekopać i ponownie wysiać i na jesień przekopać. Lub na wiosnę jak najwcześniej wysiać, z początkiem lata przekopać , ponownie wysiać i na jesień przekopać pozostawiając na zimę. Najlepiej by było to zrobić na całym warzywniku jednocześnie. Pożytek podwójny ale zero plonu.
Nicienie wnikają do korzeni zbóż i giną bezpotomnie.

Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Chciałam Wam powiedzieć,że cebula cukrowa skiełkowała w 100% i rośnie-ciut wolniej niż por,ale i tak jest ładna jak na siewki z nasion ubiegłorocznych.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Ja przed sadzeniem dymki w rządek wsypuje popiół i na nim sadzę dymkę i nie jest zjadana.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

forumowicz pisze:
Marzenka79 pisze: bo mi inaczej w pędy nasienne wybija
Niekoniecznie z niedosuszenia. Powiedziałbym raczej,że jest to efekt zwiększonej liczebności w glebie nicieni.

Pozdrawiam
A ja się przekonam w tym roku jak to jest .Dwa lata temu sadziłam dymkę od razu taką prosto ze sklepu bez dosuszania do ziemi i poszła w cybuchy i w środku była pusta .W tamtym roku kupiłam w styczniu i do końca marca czyli do wysadzenia suszyłam na grzejniku i zawiązały się tylko dwa nasienniki .Porosła cebula duża jak buraki pastewne mam ją do dziś i nie mogę przejeść :) W tym roku kupiłam początkiem lutego i też suszy się na grzejniku i przed Świętami Wielkiej Nocy mam ją zamiar wysadzić.Po tym sezonie będę miała przekonanie czy taka praktyka ma sens.Cebuli sadzę około 3kg Wolskiej. Siałam ją również w ubiegłym sezonie dwie paczki nasion żeby była na dymkę ,ale urosła trzy razy większa od dymki to ją zużyłam do przetworów
kwiaty łagodzą obyczaje
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

U mnie,znaczy we Włocławku dymki to w sklepach nie uświadczysz....
adziosz12
50p
50p
Od: 20 lut 2012, o 10:47

Post »

Zawsze kupowałem małą dymkę żeby było więcej sztuk :oops: i to był mój błąd -czym większa dymka tym większe zbiory :D
Pozdrawiam Adrian
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

dorotaa

Tak się akurat składa, że znam gleby z okolic Jarosławia. Dla większości tutaj to marzenie.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No ja znam akurat inne tereny. Jarosław, Pruchnik, Chłopice, Rokietnica, Czelatyce, Tapin.

:wit :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie, nie. Moje korzenie są w Zagłębiu. Tam mam rodzinę . Stamtąd też wyniosłem dosć sporo praktyki rolniczej.

:wit :wit
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Polecam książkę "600 rad z warzywnictwa". Świetne wydawnictwo, każda porada zilustrowana takimi rysunkami:
Obrazek
Obrazek
Na początku jest troszkę wiedzy ogólnej, a później szczegółowe opisanie każdego warzywa. Na końcu książki zestawienia i tabelki, które cenię sobie szczególnie. A mianowicie wymagania nawozowe, wymagane pH dla ważniejszych gatunków warzyw, wymagana przerwa w uprawie warzyw na tym samym zagonie, szczegółowy terminarz uprawy warzyw, zdolność kiełkowania nasion, odległości między rzędami, rozstawa, zapotrzebowanie na nasiona, terminy siewu, sadzenia, zbioru, opisanie ważniejszych chorób występujących na warzywach. Ufff... dużo tego. Mam wiele książek na temat ogrodów, warzywnictwa itp., ale ta jest jedną z najcenniejszych. Jest niegruba, konkretna, nie przegadana. A rysunki z niej - uwielbiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”