Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu ;:167 ale Ty masz rękę do ukorzeniania ;:138
Nie przyszło by mi do głowy, żeby spróbować ukorzenić podcięte jesienią pędy.
Słyszałam, że gaury rozsiewają się, chociaż u mnie nie zauważyłam siewek.
Mam różową i jestem nią zachwycona. Uwielbiam jej zwiewność.
Poszukuję białej już od jakiegoś czasu, niestety bezskutecznie :(
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe jak moja Gaura ,którą dostałam od Tosi . Pędy zdrewniałe widać,a czy przezimowała to się okaże . Fajny kolorowy kącik . Ciekawe Anafalis zimuje bez przeszkód w gruncie tylko te jego rozłogi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 Niesamowite Krysiu te roślinki w woreczkach. Mnie następna lobelia padła!!! Teraz to już poczekam i wysieję do gruntu. Nie mam siły. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękna kępa gaury , mam różową .. zasypałam całą trociną ,może nie zmarznie .. Chyba kwiaty odbijają za tamten rok , u mnie już kiełkują gazanie .. zawsze kiełkowały pod koniec marca i pikowałam je już w szklarni , W tym roku pewnie będę musiała dostawić stół bo na oknie już nic się nie zmieści .. Iksjami to chyba obdzielisz wszystkie ogrody z forum , , moje już ładnie się wyprostowały i szybko będą rosły w domu .. później przeniosę je do szklarni jak będzie ciepło ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu czy ty dalie karłowe już będziesz sadziła do doniczek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko sadzonki zdrewniałe Gaury znalazły sie w piwnicy tylko dlatego,że bałam się o stan swojej po zimie bo różnie z tym bywa i stało się ... coś w butelce rośnie a ja się cieszę. Zostawiłam jeszcze w piwnicy bo powoli zaczyna brakować mi miejsca.
Jeśli z tego będzie nowa roślinka to przeznaczę ja dla Ciebie - może tak być ?
Mam białą ale nie mam różowej więc Ty pomyśl o mnie ... ;:196
U mnie tez się nie sieje choć takie informacje podają.

Jadziu jak zabezpieczyłaś dobrze to powinna przezimować. Gaura dość późno zaczyna wegetację.
Anafalis perłowy uwielbiam dotykać bo szeleszczą jego liście, kwiaty i ogólnie ładnie wygląda.
W każdej fazie nadaje się jako uzupełnienie do kompozycji z innymi w wazonie i długo stoi.
Mam go 3 lata i zero problemów a kłącza ... u mnie nie zdążą sie rozejść bo próśb o sadzonki jest więcej niż moich możliwości podskubywania... :;230

Tosiu co się dzieje , czemu takie problemy masz z siewkami ?
Może ziemia niezbyt dokładnie przygotowana dla takich maluszków .U siebie zawsze wyparzę w mikrofalówce i odkażam środkami chemicznymi.
Ale ... kiełkowanie w woreczkach strunowych jest dla mnie najlepsze i zajmuje minimalną ilość miejsca.

Janeczko faktycznie ja tez jestem bardzo zadowolona i często zdziwiona jakością, ilością i krótkim czasem kiełkowania wielu roślin.
Już gdzieś pisałam,że ten rok zapowiada się dobrze w temacie siewu

Dorotko przyniosłam po 1 sztuce z każdej odmiany dalii karłowych.
Jakoś dziwnie liczyłam jesienią dzieląc na sprzedaż, wymiany bo za dużo ich dla siebie zostawiłam.
Trzeba chyba na lekcje matematyki iść ... :;230
Kłącza jutro dokładnie obejrzę, namoczę w letniej wodzie z jakimś środkiem przeciw grzybowym i poleżą w kuchni może ze 2 - 3 dni. W takim czasie potrafią wybić się oczka ale nawet jeśli nie wybija to i tak sadzę do jak najmniejszych doniczek, tyle aby się zmieściły z racji oszczędności miejsca.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu dziękuję bardzo za fachową odpowiedż. Dziś nie, ale jutro z samego rana zrobię z bulwami tymi od Ciebie to samo. Doczytałam dokładnie jak i ile razy uszczykiwać. Czy póżniej z tych doniczek wysadzasz dalie do gruntu, to mnie jeszcze intryguje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,dziękuję za szczegółową instrukcję.Jako fachowiec powiedz mi kiedy mam posiać ostróżkę trwała, do ziemi w ogrodzie,czy w domu teraz?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale ci zazdroszczę tak pięknej kępy gaury i to w dodatku białej. Ja miałam jasnoróżową i chyba ją zaniedbałam, bo była coraz mniejsza i zdaje się, że już w ogóle mi zaniknie. Gdybyś miała Krysiu choć kawałeczek tej swojej dla starej znajomej :oops: to byłabym wdzięczna. Podoba mi się wszystko, co białe. Kiedyś nie miałam wiele doświadczeń ogodniczych i wsadzałam zakupione rośliny gdziekolwiek, nie mówiąc w oogóle o nawozeniu. Ot i takie marne skutki mojego niedbalstwa :(
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

christinkrysia pisze:Halinko sadzonki zdrewniałe Gaury znalazły sie w piwnicy tylko dlatego,że bałam się o stan swojej po zimie bo różnie z tym bywa i stało się ... coś w butelce rośnie a ja się cieszę. Zostawiłam jeszcze w piwnicy bo powoli zaczyna brakować mi miejsca.
Jeśli z tego będzie nowa roślinka to przeznaczę ja dla Ciebie - może tak być ?
Mam białą ale nie mam różowej więc Ty pomyśl o mnie ... ;:196
U mnie też się nie sieje choć takie informacje podają.
Krysiu ;:167 ale się cieszę i dziękuję ;:196
Fajnie się złożyło, Ty masz białą, a ja różową :tan
Oczywiście różową dostaniesz ode mnie, wyślę razem z pozostałymi roślinkami ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU donoszę ,że Asarina wysiana do woreczka Twoim sposobem już zaczyna kiełkować po 2 tygodniach :heja . Teraz tylko czekam na siewki Heliotropu ;:180 ;:196 . Ja równie porozsadzałam Anafalisa gdzie można i teraz niech sie rozrasta w tych miejscach .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Krysiu iksja zaczęła kiełkować , dzisiaj już trzecia :tan :tan
Gaura kilka zim wytrzymała i bez okrycia, zginęła , kiedy ziemia nie była zamarznięta pod śniegiem. Być może zabiła ją zbyt dużą wilgotność ziemi, rosła w obniżeniu terenu. ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko do usług ... ;:180
Jak minie zagrożenie przymrozkami to wysadzam je do gruntu. Można też uprawiać je w pojemnikach ale większych niż te naparstki w które teraz sadzę ... :;230

malgocha1960 Ostróżki trwałe to byliny i zakwitną dopiero w następnym sezonie czyli z siewem nie ma co się spieszyć bo są inne pilniejsze prace.
Termin siewu dla nich to koniec czerwca i cały lipiec - we wrześniu przesadzić na miejsce stałe.
Jednak gdybyś miała ochotę się pobawić i posiać kilka teraz to jest nadzieja,że jeszcze jesienią pokaże sie kwiat - co prawda niewiele ale będzie.
Teraz tych odmian więcej pokazało się na rynku - mnie już dawno sieją się same i na dodatek krzyżują więc czasami trafi się bardzo ciekawy kolorek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu dziękuję za pochwały w imieniu Gaury. Chyba dobrze jej u mnie bo rośnie jak szalona aż muszę ją lekko związywać. Informacje podają,że ma 120 cm - chyba jakaś pomyłka bo przerosła mnie więc miała więcej niz 160 cm.
Wandziu ja muszę ja wiosną przenieść w inne miejsce bo tam jest za duża więc wtedy można skubnąć - zanotuję. Oby tylko dobrze zniosła zimę.

Halinko nie ważna odległość - intuicja nie takie przeszkody pokonuje. Oby tylko wszystko ułożyło się po naszej myśli to obie będziemy zadowolone.

Jadziu to cudownie .... ;:138 cieszę się razem z Tobą.
Teraz ważne abyś po włożeniu skiełkowanych nasionek do doniczki nie zasuszyła tych kiełków więc wierzchnia warstwa ziemi musi być lekko wilgotna - najlepiej czymś przykryć.
Asarina ...??? nie znam ale przez Ciebie poczytałam zaraz i okazuje się,że to bardzo ładne pnącze. Występuje w kilku kolorach ale mnie najbardziej podoba się na zdjęciach w niebieskim i granatowym - a Tobie ?
Może w ogrodniczym trafie na nie to kupię jeszcze.

Tadziu oj cosik późno u Ciebie
- a nie mówiłam,że kobietki lepiej grzeją a to młodym roślinkom pasuje Obrazek
wielka szkoda więc trzeba zdobyć następny okaz.
Z tego co czytam o zimowaniu bylin to jest taka grupa , której młode siewki czy krzewy 2 - 3 letnie dobrze zimują ale starsze okazy giną.
W określeniach systematyków istnieje takie określenie jak bylina krótkowieczna -
Gaura lindheimeri (Gaura Lindheimera) jest właśnie takim przypadkiem.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, przygladałam się swojej budlejce i ona ma 7 łodyg grubych z cienkimi odnóżkami. Wytnę 2 całe łodygi i całe wyślę :D Czy dobrze zrobię? Nigdy tego nie robiłam, a chcę dobrze ;:108 Poradź kochana, bo się martwię. Ona ma takie jasne łodygi, czy tak powinna mieć? :?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosieńko jak zrobisz tak bedzie - zawsze ten pierwszy raz jest najtrudniejszy w każdej dziedzinie... :;230
Myślę,że dam radę zrobić kilka zdrewniałych sadzonek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”