Moja kolekcja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: moja kolekcja

Post »

Tak znalazłem tą Peperomię jest piękna piszę jeszcze raz ponieważ chciałbym się zapytać ile ona się ukorzenia w wodzie wiem tylko ile zielistka zroślicha scindapsus i trzykrotka więcej nie znam nazw ale u siebie w pokoju mam 12 kwiatów każdy był ukorzeniany w wodzie najdłużej ukorzeniała się szeflera ponad 1,5 miesiąca czasami korzonki wychodziły ze słoika :oops:

Pozdrawiam jeszcze raz Damian
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Damianie, masz bardzo ładne rośliny, a twoje zainteresowanie faktycznie do najbardziej typowych u chłopców w twoim wieku nie należy. Jednak najlepiej by było, gdybyś założył własny wątek, jak sugerowała już wcześniej meandrzejew :) , a potem poprosił któregoś z moderatorów o przeniesienie tych postów do własnego wątku, bo jak wejdzie tu meandrzejew, to rozpozna własnego wątku. :wink:
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19

Post »

Hmmm tutaj jest adres do mojego wątku poprosiłem już aby moje posty zostały przeniesione
a oto adres:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p2868549
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Witam wszystkich w ten pochmurny dzień.
Jestem właśnie po wsadzaniu w ziemię ukorzenionych szczepek peperomii glabelii.

Obrazek

Zaraz mnie zabijecie ;:123 Głupia blondi (czyli ja) wystawiłam pięknego dnia cebulki mieczyków na balkon (celem przewietrzenia ich i przezimowania, bo w domu ciepło) i całkiem o nich zapomniałam. Zostały na noc, a w nocy był przymrozek (tak z -5). Postawiłam je na parapecie okiennym, coby mieć na widoku i pamięci. Żaluzje wieczorkiem zasłoniłam, a o mieczykach zapomniałam. Ale oglądałam wczoraj cebulki i są ok. Nie są sflaczałe, więc powinno być dobrze. Teraz tylko czekam miesiąc i do ziemi z nimi. Doniczki już kupione - przynajmniej część, ale do rozpoczęcia sezonu balkonowego powinnam się wyrobić z tymi podstawowymi zakupami.

Damian, w Twoim wątku byłam. Masz ciekawe rośliny. Czekam na więcej fotek.

Rapunzel, dziękuję za podpowiedzenie nowemu koledze z FO o możliwości założenia własnego wątku.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie się trzymają Twoje sadzonki. ;:138 Ja swoją dużą peperomie też pocięłam i ukorzeniałam, jak posadziłam do doniczek to parę listków mi odpadło i nie ciekawie to wygląda. teraz nie wiem czy przesuszyłam czy przelałam :oops:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Cześć Monisiu ;:196
Ładniutkie sadzonki, oby szybciutko sie zadomowiły i zaczęły rosnąć :tan
Sezon balkonowy dopiero zaczyna sie za dwa miesiące a ja już mam wszystkie doniczki i kwiatki zamówione, chyba nawet więcej niż potrzebuję :;230 I co ja biedna będę kupować przez najbliższe tygodnie ;:145 ??
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Peperomie super wyglądają ;:138 . Pięknie im się listki błyszczą w świetle - widać, że są zdrowiutkie i chętne do życia ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Witam wszystkich.

Wiktorio, z peperomii ostała mi się jedna szczepka - ta z 3 liśćmi. Resztę zarezerwował Damian.

Moniko, ja dopiero zaczynam zbierać siły na sezon balkonowy. Dopiero mam doniczki (i to też nie wszystkie - muszę dokupić takie korytka balkonowe). (Nie)Dziękuję w imieniu sadzonek :wink: Ale, ale, co ja czytam? Masz niby za dużo sadzonek kwiatków :shock: , no to ja się ustawiam w kolejce do tych nadwyżek :lol:

Marylko, peperomia to sukulent. Więc ja te swoje traktuję jak zamioculcasa i kaktusy. Swoje peperomie natomiast często zraszam. Więc pewnie to lubią.

Miejsca na parapetach brak - jak u każdego. Nasionka wzrastają.
Teraz wychyla łepek jeden z pomidorów (pasiasta zebra - rodzinnie go skonsumujemy i skomentujemy odpowiednio) i następne chilli pcha się na świat. Nasionko brugmansji (ew. datury) napęczniałe i korzonkiem się pcha powoli na świat - do tej pory leżało na wilgotnym waciku i podkiełkowywało się.
Słowem brak miejsca, bo musi być cosik dla tych nasion co w ziemi siedzą.
Ale dzisiaj był uprzejmy listonosz z pakiecikiem dla mnie. Mam cebulki szczawika :tan . Posadzony już jest do ziemi. Teraz pewnie będę codziennie do niego zaglądać, czy już wypuszcza kiełki.

Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Mój szczawik tez siedzi w ziemi, ale w doniczce :heja a jaki masz kolor?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje szczawiki spokojnie czekają na lepsze czasy, chyba posadzę je dopiero w kwietniu na balkonie. :wink:
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Muszę się zadowolić podziwianiem tych roślinek na innych (forumowych) parapetach. U mnie już totalnie nie ma miejsca na nowe zachciewajki :( . Z każdą kolejną nowością mam coraz większy kłopot - nawet taborety już zastawiłam i wkrótce nie będzie na czym siedzieć :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, na pomysł stawiania zielonych na taboretach chyba bym nie wpadła. :;230
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Moniko, nawet nie wiem jaki to kolor. Dostałam cebulki od jednego z forumowiczów. Zauważyłam, że cebulki są jasne, ale to pewnie nie ma znaczenia u szczawika. Posadziłam je oczywiście do doniczki.

Rapunzel rozumiem, że wysadzisz je do skrzynek balkonowych. A co dasz obok nich?, czy też może będą sobie tak same rosły bez żadnego towarzystwa.

Wiktorio, o zastawianiu taboretów nie pomyślałam.

Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

meandrzejew, myślałam raczej o wsadzeniu po kilka (3-4) do nowych doniczek z tesco. Doniczki mogłabym umieścić na dość szerokim rancie tej skrzyni, a na zimę od biedy zabrać gdzieś do domu, bo zawsze łatwiej upchnąć gdzieś 4 doniczki niż skrzynkę. Z drugiej strony gdyby zmieściły się w skrzynkę 40 cm, też byłoby fajnie, bo i taka skrzynka chyba by się zmieściła na tym rancie, a skrzynkę łatwiej byłoby wstawiać i wystawiać w razie ewentualnych nocnych przymrozków w maju.
Będę musiała sobie te doniczki przymierzyć, ale to dopiero jak się cieplej zrobi na balkonie. :)
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Te szczawiki kwitną na różowo.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko