Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

Nitka 2 drewienka połączone ze sobą i zakończone blaszką wklepaną w te drewienka i to się sprawdza .No inaczej nie potrafię wytłumaczyć .Wiesz kobiety są atechniczne 8-) No u Nas to się sprawdza .

No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał ;:145 ,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe ;:145 i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana ;:145 ;:145 ;:145 .Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę ;:145 ,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać ;:145
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Kasia, jeśli się złamały, to spróbuj wsadzić je mimo wszystko do lekko wilgotnej ziemi. Ja tak w zeszłym roku zreanimowałam jedną zieloną zeberkę, po paru dniach puściła korzonki. Chyba, że to masakra na amen, to współczuję.
Co do opisu, to zrozumiałam, tylko powiedz mi jeszcze, czy masz taką dziurę w ścianie tunelu, tak na stałe, czy wystawiasz ją przez okienko na przykład, czy jeszcze jakoś inaczej..
pozdrawiam, Anita
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz,ale ja naprawdę Cię uwielbiam i nie ma w tym żadnej ironii 8-)
To może jakiś fan klub założymy ??..... ;:3
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

treborx pisze:
ida74 pisze:Treborx przestań pryskać swoje rośliny spryskiwaczem z zimną wodą,a zacznij je podlewać choćby łyżeczką od herbaty .
One nie rosną ,bo dostają zimny prysznic codziennie .Nawet jak pryskasz ziemię to mgiełka leci na malutkie listki.
Nie pryskam zimną wodą. Woda w spryskiwaczu stoi w pokoju. Nie jest to woda prosto z kranu. Staram się pryskać na ziemię, ale fakt, na pomidorki też coś poleci. Spróbuję więc to robić inaczej.

Termometr już postawiony. Jutro zobaczę co i jak... może faktycznie marzną...
Kolego nie męcz roślin i siebie. Przerabiałem to parę dni temu z Suppą, a wcześniej z forumowicz w temacie ziemi. Też myślałem że z zimna są fioletowe. Na szczęście wcześniej je popikowałem. Wystarczy że miały zaczątki liścia właściwego i hoops do ziemi Kronen. Efekt niemal natychmiastowy. Po dwóch dniach rośliny odzyskały zieleń a liście wystartowały jak z rakiety. Szacuję że tydzień jestem do tyłu. Po drugie . Wysiałem do ziemi Kronena tydzień póżniej inne pomidory. Siewki są z dużymi liścieniami i piękną zielenią. SUBSTRAL ziemia do siewu i pikowania to kicha jak w tamtym roku ziemia z Biedronki. Pikuj co się da bo w tym szmelcu i tak nic nie urośnie. Owszem dla podpuchy wzejdzie. Póżniej to stoi, nie rośnie, robi się sine. Ja nawet nie będę zasilał niczym bo w ziemi z Kronena rosną w oczach. To niesamowity wstyd dla firmy substral (celowo z małej litery) że tak oszukuje klientów. Jak panom z substrala coś nie pasi to zapraszam do mnie i niech się popałują o co chodzi. Fachowcy jak z koziej d...y klarnet. Niejeden klient straci nasiona i sezon, zastanawiając się co jest nie tak. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Ja swoje uratowałem. :tan
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edit: Z Rusałką a nie z Suppą.

Jak pikowałem to starałem się zostawiać jak najmniej ziemi z substrala. Nic nie przeszkodziło to roślinom we wzroście pomimo że uszkadzałem w ten sposób korzenie.Wręcz przeciwnie zaczęły rosnąć i odzyskiwać zielony kolor.
Pozdrawiam
Dariusz
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Od czterech lat używam tylko ziemi Kronen. Wschody prawie 100%. Sadzonki są zdrowe.
Kasia
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

[quote="ida74"]Nitka 2 drewienka połączone ze sobą i zakończone blaszką wklepaną w te drewienka i to się sprawdza .No inaczej nie potrafię wytłumaczyć .
A mogłabyś wkleić zdjęcia, bo ja z opisu nie skumałam a też się zastanawiam jak to zrobić.
Pozdrawiam
Asia
Kasencja

Post »

ida74 pisze:No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał ;:145 ,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe ;:145 i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana ;:145 ;:145 ;:145 .Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę ;:145 ,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać ;:145
Wyobrażam sobie co czujesz. Może ktoś się podzieli nasionami tych pomidorków z Tobą :roll: .
ida74
---

Post »

Ziemia Substral to dziadostwo .Sadzonki padają po tym jak muchy .Najlepsza ziemia z Pasłęka .(nie jestem pracownikiem tej firmy)

póki nie ma zdjęć to postaram się wytłumaczyć co z tym otworem.
Bierzemy kawałek płyty mdf wielkości np okienka w folii wycinamy koło o średnicy rury od kozy .Brzegi otworu zabezpieczamy np blaszką od puszki po piwie .Zaczepiamy zawiasy i zaiast okienka wstawiamy takiego cudaka :wink:

Nitka to były dopiero nasionka ,a nie sadzonki ;:145

darbo czy u Ciebie to było lokowanie produktu :?: :wink:
konrad008d
100p
100p
Od: 29 sty 2012, o 19:26

Post »

To i ja się pochwalę moimi pomidorkami :
Betalux- Obrazek
A tu w przybliżeniu (Betalux)
Obrazek
Bawole Serce-
Obrazek
I Ola Polka-
Obrazek
Betalux siew-20luty
Bawole Serce siew- 26luty
Ola Polka siew-26luty
Co o tych pomidorach sądzicie . :wit
ida74
---

Post »

Konradzie piękne sadzonki ;:138
Część już przepikuj .
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:Ziemia Substral to dziadostwo .Sadzonki padają po tym jak muchy .Najlepsza ziemia z Pasłęka .(nie jestem pracownikiem tej firmy)

póki nie ma zdjęć to postaram się wytłumaczyć co z tym otworem.
Bierzemy kawałek płyty mdf wielkości np okienka w folii wycinamy koło o średnicy rury od kozy .Brzegi otworu zabezpieczamy np blaszką od puszki po piwie .Zaczepiamy zawiasy i zaiast okienka wstawiamy takiego cudaka :wink:

Nitka to były dopiero nasionka ,a nie sadzonki ;:145

darbo czy u Ciebie to było lokowanie produktu :?: :wink:
No, prawie. Sam żdziwiony byłem, że udało mi się uratować moje siewki. Ziemia z Pasłęka i Kronena to pewniaki ogólnodostępne. I tego należy się trzymać. Jeszcze forumowicz polecał jakąś firmę.
Twoje pierwsze zdanie. Sam, bym lepiej tego nie określił iduś. ;:108

Siewka z 6 lutego miała listek właściwy wielkości 1 cm w kolorze fioletu.
Pozdrawiam
Dariusz
konrad008d
100p
100p
Od: 29 sty 2012, o 19:26

Post »

ida74- Bawole Serce przepikować ? Dzięki za komentarz .
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

To ja was zaskoczę,bo wszyscy chwalą ziemię z Pasłęka ,a ja taką właśnie mam i w niej te paskudne ziemiórki :evil: Tzn w pomidorach nie,ale w porze(już nieliczne) i w Gazani z pierwszego siewu,którą musiałam wyrzucić :(
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ida74 pisze:No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał ;:145 ,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe ;:145 i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana ;:145 ;:145 ;:145 .Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę ;:145 ,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać ;:145
Wysiałem odmianę z 19 wieku od Mirzana już w ubiegłym roku, i na 8 roślin wyszły dokładnie dwie z liśćmi ziemniaczanymi. Chciałem jedne i drugie przezimować, a niestety się nie udało.
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”