Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Alu
Czy ja dobrze widzę ????
Rano śnieg i -5 na termometrze, a w południe już wiosna i +8 ?
I to pod Paryżem ? Doprawdy nie zazdroszczę Ci tej pogodowej huśtawki
. Biedne szczególnie te kwitnące
drzewka ... oby tylko nie zostawiło to trwałych uszkodzeń
.
Bardzo jestem Ci wdzięczna za wyłożenie kawy na ławę w temacie róż płaczących. Zanotowałam w kapowniku
i nareszcie wiem jakiej odmiany szukać.
( te łapeczki przy różanych metkach - rozbrajające
, nie mówiąc już o Bobiczku w magnolii
).
Powiem krótko - masz piękne i 'twarde' kwiatki na ogrodzie. Nawet palma zlekceważyła śnieg i mróz
Dzielnej Ogrodniczce, gratuluję dzielnych roślin
i życzę ani grama więcej śniegu tej wiosny

I to pod Paryżem ? Doprawdy nie zazdroszczę Ci tej pogodowej huśtawki

drzewka ... oby tylko nie zostawiło to trwałych uszkodzeń

Bardzo jestem Ci wdzięczna za wyłożenie kawy na ławę w temacie róż płaczących. Zanotowałam w kapowniku
i nareszcie wiem jakiej odmiany szukać.

Powiem krótko - masz piękne i 'twarde' kwiatki na ogrodzie. Nawet palma zlekceważyła śnieg i mróz

Dzielnej Ogrodniczce, gratuluję dzielnych roślin

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kociaczku, coś chyba jest nie tak z nazwą tej róży...
Według etykietki, nazywa się "yellow fairy", ale kiedy zajrzałam do zdjęć w internecie, to na pewno nie jest to! Moja ma kwiaty zawsze żółte, a tamte mają inne dodatki kolorystyczne... Ale nie masz czego żałować. Jest to jedna z moich pierwszych róż, kiedy kupowałam je patrząc tylko na kolor i nie miałam o nich żadnej wiedzy. Była b. tania, na promocji, na etykietce jest żółta, a szukałam żółtej... więc kupiłam...
Jest zdrowa, ma ładne kwiaty, kwitnie obficie i bardzo wcześnie, ale nie pachnie i słabo powtarza kwitnienie... Oczywiście sfotografuję ją, tak jak sfotografuję wszystkie inne, ale myślę, że skoro masz mało miejsca, nie jest to najatrakcyjniejsza z róż...
Ewuniu, nie wiem jakiego rodzaju ugorem jest Twój ugór...
Dla ułatwienia, moja gleba jest ciężka, gliniasta... łatwo to poznać, bo trudno wykopać dół...
(bez motyki, nawet nie ma szans!); Ale za to ta gleba jest bogata w różne, potrzebne roślinom składniki i dobrze trzyma wodę. Po lekkim spulchnieniu przez dodanie np. ziemi próchniczej, (prawie) wszystko świetnie rośnie (róże też). Chociaż i tak wielu roslinom, zwlaszcza kwiatom, lepiej jest dodawać nawóz. Izunia-Chatte, natomiast, ma ziemię piaszczystą, czyli ubogą i przepuszczającą wodę... za to łatwo jest w niej kopać, wyrywać chwasty itp. . Ale Izunia, dodaje do swojej ziemi końskie pączuszki lub krowie placuszki i wszystko rośnie, że aż szumi!
Ziemia może być kwaśna, bądź wapienna... W kwaśnej świetnie rosną rododendrony, azalie, magnolie, ... Dobrze jest wiedzieć, jaką się ma glebę.

Edytko, a mojemu M. znudził się ten kolor...
A mnie też się podoba... 
Aneczko, cieszę się, że mogłam Ci wyjaśnić jak jest z tymi różami. Kiedy się już o tym wie, wydaje się oczywiste... jajko Columba...
Dziękuję za życzenia i wszystkie miłe słowa, Anusiu!
Bobik też dziękuje!
Dziękuję Wszystkim za odwiedzinki!

Ewuniu, nie wiem jakiego rodzaju ugorem jest Twój ugór...

Edytko, a mojemu M. znudził się ten kolor...

Aneczko, cieszę się, że mogłam Ci wyjaśnić jak jest z tymi różami. Kiedy się już o tym wie, wydaje się oczywiste... jajko Columba...

Dziękuję Wszystkim za odwiedzinki!

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Alu - chyba przestanę odwiedzać twój ogródek - bo co wchodzę to widzę nowe róże - chyba się zarażę jak tak dalej pójdzie - aaapsik - widzisz już kicham :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
Witaj Alu
Wdepuje do Ciebie , buty wycieram i zero śladów ... nabłocę dzisiaj
Ogród masz marzenie , bardzo podob mi się ten "busz i ten ład , wszystko ze sobą współgra , tworząc piękną uzupelniającą się całość .
Tak jak i dziewczynom podobają mi się niebieskie okiennice , mają charakter . W starym domu babcia takie miała , tylko mahoniowe . A teraz smutne szare budownictwo , ubarwione rośinnością
Bardzo spodobał mi się żagwin , ostatnio mama zakupiła i chyba się do niej po odrobinkę wybiorę , nie myślałam , że on tak fajnie wygląda
Alu bardzo miło jest u Ciebie , pozdrawiam cieplutko

Wdepuje do Ciebie , buty wycieram i zero śladów ... nabłocę dzisiaj

Ogród masz marzenie , bardzo podob mi się ten "busz i ten ład , wszystko ze sobą współgra , tworząc piękną uzupelniającą się całość .
Tak jak i dziewczynom podobają mi się niebieskie okiennice , mają charakter . W starym domu babcia takie miała , tylko mahoniowe . A teraz smutne szare budownictwo , ubarwione rośinnością

Bardzo spodobał mi się żagwin , ostatnio mama zakupiła i chyba się do niej po odrobinkę wybiorę , nie myślałam , że on tak fajnie wygląda

Alu bardzo miło jest u Ciebie , pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Witaj Alu,
Nie wiem co powiedzieć...
Chodzę po Twoim ogrodzie od wczoraj gdzieś od godz.19 i dziś od 6,30 i dopiero teraz skończyłam. Coż za wyprawa, dla mnie to prawie krzyżowa
, bo nie wiem już czego zazdrościć bardziej...ogrodu czy okolicy przecudnej, w której mieszkasz
Raj na ziemi ! Unas dziś /przynajmniej w mojej okolicy/ ochydne wietrzysko i zacinająca mżawka, aż nie chce się wychodzić z domu. Pozwolisz więc, że w taką pogodę będę Twoim gościem

Nie wiem co powiedzieć...

Pozdrawiam,
Dorota
Dorota
- Cynamon
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 19:45
Alusiu
, wygląda na to, że mamy identyczną zięmię
, u mnie też czysta glina ... po deszczu klei się tak, że buty więzną i kroku nie można zrobić, a gdy sucha, to jak skała i kilofem trzeba działać ;) Jedynie w warzywniku, wierzchnia warstwa jest zdjęta i wymieniona na dobrą ziemię. Pospacerowałam dzisiaj znowu dłużej u Ciebie ... to jakieś uzależnienie, czy co ???

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Alu! Wczoraj wieczorem zadzwoniła do mnie znajoma spod Paryża i zaskoczyła mnie informacją o śniegu i temperaturach ujemnych!
Podobno to tak nietypowe w Waszych stronach, że zaraz poleciała po aparat fotograficzny
Wpadłam zobaczyć, czy ogródek nie ucierpiał, ale na szczęście chyba wszystko jest ok!
Piękne magnolie (już sama nie wiem, czy bardziej mnie zachwycają kwitnące teraz na potęgę forsycje czy jednak nie dać pierwszeństwa magnoliom)
i wiosna w pełni!
Tylko... czemuż nie trwa ona cały rok?
Podobno to tak nietypowe w Waszych stronach, że zaraz poleciała po aparat fotograficzny

Wpadłam zobaczyć, czy ogródek nie ucierpiał, ale na szczęście chyba wszystko jest ok!

Piękne magnolie (już sama nie wiem, czy bardziej mnie zachwycają kwitnące teraz na potęgę forsycje czy jednak nie dać pierwszeństwa magnoliom)
i wiosna w pełni!
Tylko... czemuż nie trwa ona cały rok?

Pozdrawiam serdecznie
Witam.
Alu, dopiero dziś zobaczyłem jakie niespodzianki pogodowe u Ciebie, dobrze, że do razu zrobiło
się ciepło. Sam śnieg i nocny przymrozek nie powinien zaszkodzić Twoim rośliną a właściwie kwiatom,
bo wszystko pięknie kwitnie. U mnie dopiero krokusy i forsycja jeszcze dziś zaczyna kwitnąć morela,
ale rano jeszcze było -2*, podobno od czwartku ma być naprawdę ciepło, pewnie przyjdzie lato bez
wiosny i będzie dużo
Pozdrawiam, Krzysztof.
Alu, dopiero dziś zobaczyłem jakie niespodzianki pogodowe u Ciebie, dobrze, że do razu zrobiło
się ciepło. Sam śnieg i nocny przymrozek nie powinien zaszkodzić Twoim rośliną a właściwie kwiatom,
bo wszystko pięknie kwitnie. U mnie dopiero krokusy i forsycja jeszcze dziś zaczyna kwitnąć morela,
ale rano jeszcze było -2*, podobno od czwartku ma być naprawdę ciepło, pewnie przyjdzie lato bez
wiosny i będzie dużo

Pozdrawiam, Krzysztof.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Zaglądam do ogródka, a tu tylu gości! Jak miło!
Kasinku- Muminku, dziękuję serdecznie za miłe słowa! Cieszę się, że trafiłaś do mojego ogródka! Wpadaj tu, kiedy tylko bedziesz miala ochote!
Karolku, nie opuszczaj mnie... przecież taka różana choroba wcale nie jest nieprzyjemna...
A kichasz pewnie od tego wczorajszego śniegu, a nie od pięknych różyczek!
Barbarko, jak tak ma wyglądać Twoje błocenie, to błoć codziennie!
Bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba i bardzo mi miło, że Ci u mnie miło...
No ale jak ma nie być miło, skoro tacy mili goście przychodzą do mojego ogródka! Zawsze mi będzie miło, gdy do mnie zajrzysz!
Dorotko, skoro chodzisz
od tylu godzin, najlepiej przysiądź trochę, żeby Ci nóżki odpoczęły!
Napij się kawki
i zaraz będzie lepiej!
A pogoda to i u mnie nieszczególna
ale i tak idzie do lata...
Możesz gościć w moim ogródku, kiedy tylko będziesz miała ochotę!
Cynamonowa Ewuniu, jeśli masz glinę, to bardzo dobrze! Fakt, że bardzo ciężko się w takiej ziemi pracuje, ale mimo wszystko, ma ona więcej zalet, niż wad.
A spacerować
możesz po moim ogródku do woli! Bardzo mi będzie miło!
Wisienko, ja też oczywiście zrobiłam zdjęcia ze śniegiem!
Jeśli ich nie widziałaś, są na 16 stronie.
Rzeczywiście śnieg jest tu rzadkością. A jak już nawet spadnie, to długo nie poleży...
To widać na kolejnych zdjęciach...
Magnolie? Forsycje? Chyba każda ma swój urok...
Dla mnie też wiosna jest najpiękniejszą porą roku... Ale czy byłaby tak piękna, gdyby nie było zimy...
Krzysiu, pamiętaj, że kwiecień- plecień...! ...śnieg był u mnie, ale przysłowie jest polskie...
Chociaż życzę Ci tego słoneczka z całego serca! U nas natomiast zapowiadają na najbliższe kilka dni, temperatury poniżej średniej na tę porę roku...
Przy tym ma być pochmurno i deszczowo... przynajmniej do następnego wtorku... No cóż, przeczekam...
Izuniu, na pewno opiszę i sfotografuję dokładnie wszystkie róże i powiem Ci szczerze, czy polecam jakąś, czy nie...
Wszystkim dziękuję za wizytę!

Kasinku- Muminku, dziękuję serdecznie za miłe słowa! Cieszę się, że trafiłaś do mojego ogródka! Wpadaj tu, kiedy tylko bedziesz miala ochote!

Karolku, nie opuszczaj mnie... przecież taka różana choroba wcale nie jest nieprzyjemna...

Barbarko, jak tak ma wyglądać Twoje błocenie, to błoć codziennie!

Dorotko, skoro chodzisz

Cynamonowa Ewuniu, jeśli masz glinę, to bardzo dobrze! Fakt, że bardzo ciężko się w takiej ziemi pracuje, ale mimo wszystko, ma ona więcej zalet, niż wad.

Wisienko, ja też oczywiście zrobiłam zdjęcia ze śniegiem!

Magnolie? Forsycje? Chyba każda ma swój urok...

Dla mnie też wiosna jest najpiękniejszą porą roku... Ale czy byłaby tak piękna, gdyby nie było zimy...

Krzysiu, pamiętaj, że kwiecień- plecień...! ...śnieg był u mnie, ale przysłowie jest polskie...

Izuniu, na pewno opiszę i sfotografuję dokładnie wszystkie róże i powiem Ci szczerze, czy polecam jakąś, czy nie...

Wszystkim dziękuję za wizytę!

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
z tym że u mnie wczoraj nie było śniegu ...... :P a ta choroba powiedzia bym że jest bardzo przyjemna - tylko dlaczego lekarstwa tyle kosztują :PFleur 78 pisze:
Karolku, nie opuszczaj mnie... przecież taka różana choroba wcale nie jest nieprzyjemna...A kichasz pewnie od tego wczorajszego śniegu, a nie od pięknych różyczek!
![]()
![]()
![]()
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki