Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W pełni zgadzam się z Edytką :D ... nawet mojemu M dzisiaj pokazywałam te okiennice i wmawiałam mu, że to kolor lawendowy, ale sama nie jestem pewna ;)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj, Alu :wit Czy ja dobrze widzę ???? ;:111 Rano śnieg i -5 na termometrze, a w południe już wiosna i +8 ?
I to pod Paryżem ? Doprawdy nie zazdroszczę Ci tej pogodowej huśtawki :( . Biedne szczególnie te kwitnące
drzewka ... oby tylko nie zostawiło to trwałych uszkodzeń :evil: .

Bardzo jestem Ci wdzięczna za wyłożenie kawy na ławę w temacie róż płaczących. Zanotowałam w kapowniku
i nareszcie wiem jakiej odmiany szukać. ;:180 ;:180 ( te łapeczki przy różanych metkach - rozbrajające :lol: , nie mówiąc już o Bobiczku w magnolii ;:168 ).

Powiem krótko - masz piękne i 'twarde' kwiatki na ogrodzie. Nawet palma zlekceważyła śnieg i mróz ;:7

Dzielnej Ogrodniczce, gratuluję dzielnych roślin ;:333 i życzę ani grama więcej śniegu tej wiosny ;:3 ;:97
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kociaczku, coś chyba jest nie tak z nazwą tej róży... :? Według etykietki, nazywa się "yellow fairy", ale kiedy zajrzałam do zdjęć w internecie, to na pewno nie jest to! Moja ma kwiaty zawsze żółte, a tamte mają inne dodatki kolorystyczne... Ale nie masz czego żałować. Jest to jedna z moich pierwszych róż, kiedy kupowałam je patrząc tylko na kolor i nie miałam o nich żadnej wiedzy. Była b. tania, na promocji, na etykietce jest żółta, a szukałam żółtej... więc kupiłam... :lol: :lol: :lol: Jest zdrowa, ma ładne kwiaty, kwitnie obficie i bardzo wcześnie, ale nie pachnie i słabo powtarza kwitnienie... Oczywiście sfotografuję ją, tak jak sfotografuję wszystkie inne, ale myślę, że skoro masz mało miejsca, nie jest to najatrakcyjniejsza z róż... :D ;:168

Ewuniu, nie wiem jakiego rodzaju ugorem jest Twój ugór... :lol: Dla ułatwienia, moja gleba jest ciężka, gliniasta... łatwo to poznać, bo trudno wykopać dół... :;230 (bez motyki, nawet nie ma szans!); Ale za to ta gleba jest bogata w różne, potrzebne roślinom składniki i dobrze trzyma wodę. Po lekkim spulchnieniu przez dodanie np. ziemi próchniczej, (prawie) wszystko świetnie rośnie (róże też). Chociaż i tak wielu roslinom, zwlaszcza kwiatom, lepiej jest dodawać nawóz. Izunia-Chatte, natomiast, ma ziemię piaszczystą, czyli ubogą i przepuszczającą wodę... za to łatwo jest w niej kopać, wyrywać chwasty itp. . Ale Izunia, dodaje do swojej ziemi końskie pączuszki lub krowie placuszki i wszystko rośnie, że aż szumi! :D Ziemia może być kwaśna, bądź wapienna... W kwaśnej świetnie rosną rododendrony, azalie, magnolie, ... Dobrze jest wiedzieć, jaką się ma glebę. :D ;:100

Edytko
, a mojemu M. znudził się ten kolor... :wink: A mnie też się podoba... :)

Aneczko, cieszę się, że mogłam Ci wyjaśnić jak jest z tymi różami. Kiedy się już o tym wie, wydaje się oczywiste... jajko Columba... :lol: Dziękuję za życzenia i wszystkie miłe słowa, Anusiu! ;:196 Bobik też dziękuje! :roll: :D

Dziękuję Wszystkim za odwiedzinki! Obrazek
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór :)

Alu, Twój ogrod jest piękny i bardzo klimatyczny..... jestem pod wrażeniem całości-łącznie z okolicą i popieram dziewczyny, kolor niebieski okiennic jest super :) chciałabym u siebie mieć choć namiastkę Twojego ogrodu :?
Pozdrówka
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Alu - chyba przestanę odwiedzać twój ogródek - bo co wchodzę to widzę nowe róże - chyba się zarażę jak tak dalej pójdzie - aaapsik - widzisz już kicham :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Witaj Alu :D
Wdepuje do Ciebie , buty wycieram i zero śladów ... nabłocę dzisiaj :wink:
Ogród masz marzenie , bardzo podob mi się ten "busz i ten ład , wszystko ze sobą współgra , tworząc piękną uzupelniającą się całość .
Tak jak i dziewczynom podobają mi się niebieskie okiennice , mają charakter . W starym domu babcia takie miała , tylko mahoniowe . A teraz smutne szare budownictwo , ubarwione rośinnością :lol:
Bardzo spodobał mi się żagwin , ostatnio mama zakupiła i chyba się do niej po odrobinkę wybiorę , nie myślałam , że on tak fajnie wygląda :D
Alu bardzo miło jest u Ciebie , pozdrawiam cieplutko ;:79
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
dorotaci
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2008, o 06:48

Post »

Witaj Alu,
Nie wiem co powiedzieć... :shock: Chodzę po Twoim ogrodzie od wczoraj gdzieś od godz.19 i dziś od 6,30 i dopiero teraz skończyłam. Coż za wyprawa, dla mnie to prawie krzyżowa :D :D , bo nie wiem już czego zazdrościć bardziej...ogrodu czy okolicy przecudnej, w której mieszkasz :?: Raj na ziemi ! Unas dziś /przynajmniej w mojej okolicy/ ochydne wietrzysko i zacinająca mżawka, aż nie chce się wychodzić z domu. Pozwolisz więc, że w taką pogodę będę Twoim gościem :?: :?:
Pozdrawiam,
Dorota
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Alusiu :D , wygląda na to, że mamy identyczną zięmię :lol: , u mnie też czysta glina ... po deszczu klei się tak, że buty więzną i kroku nie można zrobić, a gdy sucha, to jak skała i kilofem trzeba działać ;) Jedynie w warzywniku, wierzchnia warstwa jest zdjęta i wymieniona na dobrą ziemię. Pospacerowałam dzisiaj znowu dłużej u Ciebie ... to jakieś uzależnienie, czy co ??? :shock: :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Alu! Wczoraj wieczorem zadzwoniła do mnie znajoma spod Paryża i zaskoczyła mnie informacją o śniegu i temperaturach ujemnych!
Podobno to tak nietypowe w Waszych stronach, że zaraz poleciała po aparat fotograficzny :wink:
Wpadłam zobaczyć, czy ogródek nie ucierpiał, ale na szczęście chyba wszystko jest ok! :D
Piękne magnolie (już sama nie wiem, czy bardziej mnie zachwycają kwitnące teraz na potęgę forsycje czy jednak nie dać pierwszeństwa magnoliom)
i wiosna w pełni!
Tylko... czemuż nie trwa ona cały rok? :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alu, dopiero dziś zobaczyłem jakie niespodzianki pogodowe u Ciebie, dobrze, że do razu zrobiło
się ciepło. Sam śnieg i nocny przymrozek nie powinien zaszkodzić Twoim rośliną a właściwie kwiatom,
bo wszystko pięknie kwitnie. U mnie dopiero krokusy i forsycja jeszcze dziś zaczyna kwitnąć morela,
ale rano jeszcze było -2*, podobno od czwartku ma być naprawdę ciepło, pewnie przyjdzie lato bez
wiosny i będzie dużo ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutko, jak nie pachnie, to odpada :( Teraz juz wybieram tylko pachnące, najlepiej mocno :D
Ale kolorek ma ładny, no i wcześnie kwitnie... Ale trudno. I tak wszystkiego miec nie mozna :lol:
Będę ją sobie oglądać u Ciebie :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zaglądam do ogródka, a tu tylu gości! Jak miło! :wit

Kasinku- Muminku
, dziękuję serdecznie za miłe słowa! Cieszę się, że trafiłaś do mojego ogródka! Wpadaj tu, kiedy tylko bedziesz miala ochote! :D

Karolku, nie opuszczaj mnie... przecież taka różana choroba wcale nie jest nieprzyjemna... :D A kichasz pewnie od tego wczorajszego śniegu, a nie od pięknych różyczek! ;:16 :roll: :lol:

Barbarko
, jak tak ma wyglądać Twoje błocenie, to błoć codziennie! :D :D :D Bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba i bardzo mi miło, że Ci u mnie miło... ;:97 No ale jak ma nie być miło, skoro tacy mili goście przychodzą do mojego ogródka! Zawsze mi będzie miło, gdy do mnie zajrzysz! ;:100

Dorotko
, skoro chodzisz ;:65 od tylu godzin, najlepiej przysiądź trochę, żeby Ci nóżki odpoczęły! :D Napij się kawki ;:40 i zaraz będzie lepiej! :D :D :D A pogoda to i u mnie nieszczególna :? ale i tak idzie do lata... ;:3 ;:3 ;:3 Możesz gościć w moim ogródku, kiedy tylko będziesz miała ochotę! :D

Cynamonowa Ewuniu
, jeśli masz glinę, to bardzo dobrze! Fakt, że bardzo ciężko się w takiej ziemi pracuje, ale mimo wszystko, ma ona więcej zalet, niż wad. :D A spacerować ;:65 możesz po moim ogródku do woli! Bardzo mi będzie miło! ;:136

Wisienko
, ja też oczywiście zrobiłam zdjęcia ze śniegiem! :D Jeśli ich nie widziałaś, są na 16 stronie. :D Rzeczywiście śnieg jest tu rzadkością. A jak już nawet spadnie, to długo nie poleży... :lol: :lol: :lol: To widać na kolejnych zdjęciach... :lol:
Magnolie? Forsycje? Chyba każda ma swój urok... :)
Dla mnie też wiosna jest najpiękniejszą porą roku... Ale czy byłaby tak piękna, gdyby nie było zimy... :D

Krzysiu, pamiętaj, że kwiecień- plecień...! ...śnieg był u mnie, ale przysłowie jest polskie... ;:198 Chociaż życzę Ci tego słoneczka z całego serca! U nas natomiast zapowiadają na najbliższe kilka dni, temperatury poniżej średniej na tę porę roku... :? Przy tym ma być pochmurno i deszczowo... przynajmniej do następnego wtorku... No cóż, przeczekam... :D :D :D

Izuniu, na pewno opiszę i sfotografuję dokładnie wszystkie róże i powiem Ci szczerze, czy polecam jakąś, czy nie... :D

Wszystkim dziękuję za wizytę!
Obrazek
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fleur 78 pisze:
Karolku, nie opuszczaj mnie... przecież taka różana choroba wcale nie jest nieprzyjemna... :D A kichasz pewnie od tego wczorajszego śniegu, a nie od pięknych różyczek! ;:16 :roll: :lol:
z tym że u mnie wczoraj nie było śniegu ...... :P a ta choroba powiedzia bym że jest bardzo przyjemna - tylko dlaczego lekarstwa tyle kosztują :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale u mnie był śnieg..., a skoro do mnie zaglądałeś... :wink:

A "lekarstwa" wcale nie są takie drogie... Iza- Chatte, niedawno kupowała za niecałe 5zl, wcześniej, Nela za ok. 3zl. ... :D :D :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ale 3 zł x 80 sztuk :P to całkiem sporo jak dla biednego studenta ;p
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”