Ogródek owocowo-warzywny od podstaw,proszę o pomoc!

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek owocowo-warzywny od podstaw,proszę o pomoc!

Post »

Kasiu ja mam na Dojlidach Górnych :). Ale fajnie, ze dołączyłaś do naszego forum :tan . Załóż sobie swój wątek i pokazuj co tam masz i co będziesz tworzyc :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
kasia2070
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A powiedzcie mi jeszcze jakie preparaty w płynie i proszku kupić żeby lepiej się wszystko przyjęło?Już się ciesze bo wszystko zrozumiałam i zawsze coś wymyślę w ogródeczku.Jak tylko coś zaczne robić to wyślę zdjęcia od początku.:)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Kasia naszykuj duży pojemnik, najlepiej plastikowy. Będziesz w nim robić gnojówkę z pokrzywy i mniszka. Dostarczy dużo pokarmu dla roślinek i za darmo :wit Oczywiście samą gnojówką się nie odbędzie ale o preparatach chemicznych to niech ktoś inny się wypowie bo sama dopiero się uczę.
kasia2070
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję romaszka za dobre rady. Kurcze już myślałam że zamkną całkiem to forum a takie fajne.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Kasiu ja mogę ci polecić Florovit i nawozy z serii Magiczna siła oraz Ogród Start ,u mnie się sprawdzają,ale wybór należy do ciebie.
Popieram tez poprzedniczkę jeśli chodzi o gnojówkę z pokrzyw :)
kasia2070
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A chciałabym też spytać bo wiem że niektórzy odkładają sobie wszystkie obierki z warzyw i owoców i potem jak zgniją porządnie to wyrzucają na działkę żeby lepiej rosło.Co o tym sądzicie bo tych obierek przez całą zimę do wiosny to trochę by się nazbierało?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Kasia obierki wyrzuca się na kompostownik, muszą przegnić i przefermentować. Na Forum znajdziesz dokładne opisy i rady jak zrobić kompostownik, wystarczy wpisać w wyszukiwarce.
Ja też mam ziemie klasy V i też wszyscy mówili, że nic nie urośnie a już na pewno nie u mnie ( całe życie mieszkałam w mieście). Dzięki Forum już w pierwszym roku miałam pokaźne plony, radze poświęcić godzinę dziennie i dokładnie przeczytać starsze wątki, znajdziesz tam dużo cennych rad. Oczywiście jeśli czegoś nie będziesz rozumieć, chętnie pomożemy.
kasia2070
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję romaszka. Staram się siedzieć na forum jak najwięcej ale czasami jest to niemożliwe ponieważ mam małe dziecko i sama go wychowuję bo mąż długo pracuje.Dlatego Was pytam o porady.Ale już mniej więcej wiem o co chodzi. A z roku na rok myślę że będzie coraz lepiej.:)Z góry wszystkim dziękuję bo wiem że może jak bym postudiowała te forum dokładnie to pewnie znalazłabym to co mnie interesuje.
Beatika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2012, o 22:48

Post »

Witam
Przeczytałam powyżej o gnojówce z pokrzyw i mniszka,gnojówkę z pokrzyw robiłam rok temu jeden raz,a potem pokrzywy zawsze szły pod kosiarkę,stąd pytanie co zrobić by je na działce mieć,myślałam o jakimś jednym kąciku dla nich z przeznaczeniem właśnie na gnojówkę, ale skąd je wziąć,czy je się jakoś sadzi? sieje? :oops: czy wykopać z innego miejsca i taką sadzonkę wsadzić, czy to wystarczy? i czy mniszek o którym piszecie to znienawidzone przeze mnie "mlecze"? proszę o podpowiedzi i z góry dziękuję :)
Pozdrawiam Bea
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pokrzywę znajdziesz na nieużytkach, ja bym jej specjalnie do ogrodu nie zapraszała, szkoda miejsca.
Mniszek ( czyli mlecze ) również znajdziesz.
Ja mam zaraz za płotem miejski trawnik koszony niezbyt często, mniszek jest tam w hurtowych ilościach. :)
U mnie na działce też, ale tępię drania.
Beatika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2012, o 22:48

Post »

Może to i racja z tym kącikiem dla pokrzywy,bo jak się rozrośnie to będzie taki problem właśnie jak z mleczami ;:145 ,które i u nas łatwego życia nie mają. No i skrzyp polny, którego jest pełno wszędzie dosłownie, z niego też robiłam gnojówkę, tylko ten zapach ;:222 , choć roślinki nie wybrzydzały :) tylko ja czasami musiałam powstrzymywać oddech :)
Pozdrawiam Bea
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”