u Lesi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: u Lesi cz. 2

Post »

Cuuuudne :) :)
Winogronka od razu w ziemi :heja Pilnuj wilgotności nie za dużo, nie za mało, trzeba często macać hihihi
Dzięki za fotki nasion, chyba kolejny kawałek trawnika pójdzie w niepamięć :;230
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Joasiu...wspaniałe zakupy, piękne lilie , nasionka no i wspaniałe kalosze. ;:63 Na pewno w ogródku się przydadzą...mnie by się teraz przydały na pewno. Ciągle jeszcze u mnie błotko. Dojrzałam nasionka miny. Widziałam na żywo...piękna. Niestety nie mam ręki do wysiewów a szkoda. :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam kupiłam kilka begonii :D Lilie mam zamówione gdzie indziej, więc już nie szalałam. Na ostróżkę poczekasz, bo to bylina, podobnie łubin. Za to będziesz miała mnóstwo roślin :D Rozsadę kalarepy niedługo trzeba zacząć robić, na pomidory też zaraz czas. Ja zamierzam w połowie marca wysiać paprykę-pójdzie do gruntu, więc nie ma co się spieszyć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

No lilie bardzo ładne, też kupiłam pełne - jestem tylko ciekawa jak będzie ze zgodnością odmianową. Nie zawsze wychodzi to co jest na obrazku.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Joasiu,
witam wiosennie i mnie przygnało na forum, bo wiosnę poczułam ;:65 ;:65 ;:65
Zaszalałaś z warzywami. Szklarenka by Ci się przydała. Malutka 2 na 2 :;230
Ładne nabytki, wiosną zobaczymy jak Ci zakwitną.
:tan
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Joasiu zakupy super patrząc na ilość to warzywniaczek będzie spory,to fajnie że sprawnie poszło Ci porządkowanie ja tez już zaczęłam wiosenne prace choć ziemia mocno zmarznięta jeszcze,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dobrze, że już forum działa, bo człowiek dosłownie jak na odwyku...

Lucynko - trzymaj kciuki za ukorzenianie winogron. Tak jak piszesz spora część trawnika będzie wyautowana i dobrze, będzie mniej do koszenia, zresztą trawnik u mnie jest delikatnie mówiąc mało reprezentacyjny. Osobiście uważam trawnik za bardziej wymagający w pielęgnacji od rasowych, odmianowych róż. Tak się cieszę na własne warzywa :tan

Zeniu - witaj, mnie też zakupy cieszą, tym bardziej, że już opłacone i teraz czekam powoli na realizację zamówień (Rosarium, Multiflori, Markiewicz). Miałam minę 2 lata temu na balkonie, pięknie zdobiła i była mało kłopotliwa. U mnie nie było zupełnie problemów z jej wysiewem, wzeszły prawie wszystkie nasiona, gorsze doświadczenie mam z kobeą - kiepsko kiełkuje, w pierwszym sezonie mi wymarzła w czasie wiosennych przymrozków (zimni ogrodnicy), a w następnym nie doczekałam się kwitnienia...
Na pewno warto kupić specjalną ziemię do wysiewów, albo w wersji oszczędnej przesiać zwykłą ziemię wymieszaną z piaskiem tak aby nie było dużych grud, nie przekompostowanych resztek. Ziemię sterylizować w piekarniku (wyprażyć). Ważne jest pilnowanie wilgotności ziemi - ja po wysianiu przykrywam doniczki folią spożywczą - łatwiej wtedy utrzymać odpowiednią wilgotność i stopniowo wraz ze wzrostem siewek usuwać folię (nie można robić tego gwałtownie, bo siewki doznają zbyt dużego szoku po gwałtownym spadku wilgotności). Ważne - należy od razu usuwać wszelką pleśń, porażone siewki. Ot cały sekret.
PS. Niektóre nasiona wymagają stratyfikacji tj. okresu zimna poprzedzającego kiełkowanie np. poprzez przechowanie nasion w lodówce (ale nasiona miny tego akurat nie wymagają)

Ewo - ja się szykowałam, żeby kupić w PNOS dalie. Czatowałam i czatowałam, aż się pojawią w ofercie (bo w katalogu PNOS wyglądają bardzo obiecująco), ale pomyślałam, że zamówię chociaż nasiona warzyw, bo za chwilę nie będzie odmian, na których mi zależy. I tak zupełnie przypadkiem wpadły mi do koszyka lilie (na pocieszenie zamiast dalii).
PNOS będę musiała i tak odwiedzić (niewirtualnie) żeby kupić Promanal i siarkę do zakwaszania gleby, bo nigdzie indziej nie ma w sprzedaży (przynajmniej ja nie mogę znaleźć).

Szykuję się powoli do siewów, chcę zacząć po 15 marca.

Gosiu - mam nadzieję, że lilie będą odmianowe, PNOS jest raczej solidny. notabene - lilie, które okazały się nie tymi co trzeba (z 5 odm. zgadzała się 1 !!!), kupiłam 3 lata temu na poznańskiej Gardenii :(

Majko -wiosnę już czuć w powietrzu, mimo ostatnich przymrozków... Co do szklarni - może w przyszłym roku się skuszę, na razie przetestuję jak się uprawia warzywa - jak warzywniak się sprawdzi, kupię szklarenkę; jeśli nie zamienię warzywniak na rabatę różaną :wink:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - na razie mam wynegocjowane 1x2 m wielkość warzywniaka :wink: nie wiem jak uda się mi to wszystko zmieścić, najwyżej koperek będzie rósł w różach...
Udało mi się wyciąć zaschnięte resztki bylin, co akurat nie było zbyt ciężką robotą, dla mnie najgorsze będzie usuwanie darni pod warzywniak i nową rabatę różaną - ale czekam, aż się ociepli.
W każdym razie weekendowe prace w ogrodzie przypłaciłam katarem.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Joasiu..pewnie moje jedno niepowodzenie z wysiewem nasion zaważyło na tym że już nic nie sieję. Teraz troszkę żałuję że nie wysiałam tej miny, skoro jak piszesz ona tak bezproblemowo u ciebie wzeszła i rosła. ;:224 . No cóż, pewnie jeszcze by można ją wysiać...zobaczę, o ile jeszcze spotkam nasionka. ;:108
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

To dopiero zbieżność w czasie... weszłam w Twój wątek i w tym momencie przyszło PW, otwieram - od Ciebie ;:224
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu - koniecznie wysiej, chociaż żeby przełamać zniechęcenie do wysiewów. Czasu jest jeszcze sporo, mina szybko kiełkuje a potem zaczyna wszystko wokół oplatać i trzeba szukać podpórek, a najlepiej szybko posadzić ją w docelowe miejsce. Ja swoją minę zamierzam najwcześniej posiać w kwietniu, co by móc spokojnie ją wystawić na balkon i nie martwić się o przymrozki. Nasiona widziałam nawet w marketach spożywczych typu Carefour.

Lucynko - to się nazywa zgranie w czasie :wink:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Joasiu oj wyjdą warzywka z warzywniczka, ja od poniedziałku po troszku uprzątam ogródek i sprawia mi to wielką frajdę oczywiście nie szaleję, ale czuję jak sił przybywa mimo wysiłku a i cieszy wszystko,ubieram się ciepło więc na razie jest ok, ja też będę miała największy problem z nową rabatką, zrywaniem darni i porządkowaniem trawnika, muszę jeszcze pousuwać zielsko które się rozpanoszyło w zeszłym roku, ale jest jeszcze sporo czasu to mam nadzieję że jakoś pójdzie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przygnębia mnie pogoda-niby słonecznie, ale cały czas zimno. Nawet na spacer nie chce mi się wychodzić :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Joasiu :wit
widzę udane zakupy cebulowo-nasienne (ech te samo-wskakujące paczuszki do koszyka ;) ) i cudne kaloszki! 8-)
muszę sobie takie sprawić, bo błoto będzie wiosną po kolana :roll:
Trzymam kciuki za ukorzenianie winorośli ;:136
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jakie piękne te kaloszki, sama mam ochotę takie kupić.
Jak tylko spotkam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”