Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Dorotko,a te kloniki co siejecie też idą latem do ogrodu? :idea: Wybacz nieukowi ;:223
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko te krateczki w ogródku są cudne. Już jestem na nie chora. :D Widzę, że sadzonek cała masa, wiosna Cię nie zaskoczy. :D
I już 5 cz.wątku ;:138

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ewo ja w temacie kloników tez jestem zielona, siałam pierwszy raz. Nie wiem czy można posadzić do gruntu, ja mam powiedziane, że nadają się do doniczek i latem można je wystawiać. Mam je uszczykiwać, pięknie wtedy się rozkrzewiają. Tego roku poeksperymentuję.

renim witam Ciebie serdecznie, czyżbyś poczuła wiosnę i z letargo jesienno- zimowego się budzisz :;230
Na kratki czekałam długo, efekty widoczne, a jak się powojniki zaczną po nich piąć to może widoki będą dużo lepsze.
Sadzonek jak co roku wiele. Większość siewek to rośliny do donic, tego roku mam w zamiarze mieć ładnie ozdobiony balkon i taras. Czy się uda zobaczę, jak nie to pójdę kupić gotowce.
5 część wątku to i tak wydaje mi się mało, na forum jestem już dość długo bo od kwietnia 2006 roku, u mnie tak idzie wszystko powoli. Jest wiele ogrodów, które ciągną do przodu, mają więcej do pokazania, to i stron i wątków przybywa. A u mnie jak zawsze skromnie.

Po wczorajszych opadach śniegu dziś znowu w ogrodzie stoją ogromne kałuże, ale trawnika nie pójdę zamiatać :!:
Mam w planie od kilku dni uporządkować rabatkę trawiastą, chciałam poobcinać suche badyle, dziś znowu tego nie zrobię , za to jutro od rana zacznę biegać z sekatorem. Może w końcu coś zrobię, tak mnie nosi ;:7 ja też czuję wiosnę. Ptaszki pięknie śpiewają ;:224 że się chce ostro ruszyć do pracy ;:108
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja nadal siedzę w domu.
Tylko jeden dzień był tak na prawdę ładny.
Teraz mżawka z mgłą na przemian.
Pocieszam się tylko tym, że jest w sumie coraz lepiej i do wiosny coraz bliżej.
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko klonik jest roślina domową i to dość sporą, dlatego, kiedy zobaczyłam, ile wzeszło Ci roślinek,
zaoferowałam swój domek dla jednej z nich :D
U mnie w ogrodzie nadal panuje zima, więc o jakichkolwiek pracach na razie muszę zapomnieć :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko plany były, ale spełzły na niczym. Wczoraj padało, więc deszcz mnie usidlił w domu. A ja głupia ;:14 dzień wcześniej nagotowałam aby mieć czas wolny dla ogrodu, zaplanowałam pranie powiesić pod jabłonkami ;:223 i nic z tego nie wyszło :cry: :cry: Skończyłam czytać książkę i wykonałam kolejną serwetkę na szydełku.
Dziś powtórka pogody. A planowaliśmy z mężem obciąć wilki u jabłonek.
Owszem bardzo czuć już wiosnę, widać jak roślinki się budzą. Wczoraj wypatrzyłam małe kiełki tulipanków. Po zimie też zauważyłam straty, wrzośćce mimo okrycia przemroziło, a były takie ładne :cry: róże trzeba będzie przycinać bardzo nisko, a ile jeszcze będzie strat to się okaże jak wszystko ruszy.
Za to moja walka z mączlikiem jest bezowocna, teraz zauważyłam na spodniej stronie liści pelargonii. Wczoraj po raz kolejny popryskałam. Aksamitki dopiero kiełkują , jak przeczytałam Twoją radę od razu szybko wysiałam. Już nigdy nie skusze się na fuksje. Tego sezonu jeszcze je potrzymam, a jesienią spalę dziadostwo.

Iwonko dostaniesz kilka sadzonek, może będą różne kolorki.
Dziwię się, że jeszcze masz tyle śniegu w ogrodzie, u nas nie ma śladu a to tak blisko.
Kałuże szybko wsiąkają w piski, ale pracować się nie da, bo cały czas mży i do tego wieje.
Tak mnie zauroczyły Twoje bratki, że już myślę aby kupić kilka sztuk wczesną wiosną ( do kolekcji chyba dołączę stokrotki)
Mam piękne korytko, które dostałam w spadku po sąsiedzie, mąż go odmalował i do niego posadzę. Dostałam też piękny garnek gliniany i stary taboret, będzie służył mi za kwietnik. Wszystko już odnowione i stoi czeka na obsadzenie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
pisanka
100p
100p
Od: 21 lip 2011, o 08:34

Post »

Dorotko ;:7 kiedy zaczynasz zasilać siewki ,sadzoneczki?
Z mączlikiem jest ciężka walka, uwielbia fuksje i róże ale zawsze można ograniczyć jego występowanie ,niestety chemią albo spróbuj oprysków z czosnkiem. Każda metoda jest dobra ,chociaż nie zawsze 100% skuteczna. Pozdrawiam. Hanka
Pozdrawiam - Hanka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu na razie nie myślałam o zasilaniu siewek, poczekam jak urosną. Obecnie raz w tygodniu podlewam rozcieńczonym biohumusem pelargonie, koleusy.
Ja opryskałam Decisem, fuksje już 6 razy, a teraz mam mączliki w innym pomieszczeniu pokoju- szklarni, cholerstwo musiało przelecieć. Martwię się o moje siewki pomidorów, bo je lubią jak zaatakują to w szklarni będzie fruwała biel. Masz rację zrobię preparat czosnkowy i nim spróbuję, kilka lat temu dzięki niemu pozbyłam się zimiórek. a fuksjom mówię nie- nigdy więcej :!: :!: :!: jeszcze ten rok, może uda się zobaczę ich kwiaty w tym sezonie i to mnie lekko pocieszy.

Sezon prac w ogrodzie 2012 mamy rozpoczęty
nie poddaliśmy się mżawce i razem z mężem popracowaliśmy. On wycinał wilki w jabłonce (na razie opitolił 1 szt, jeszcze zostało mu 4 drzewa) A ja poprzycinałam wierzby i zrobiłam porządek na rabatce trawiastej. Wszystkie suche badyle wycięte. A póżniej zrobiłam to co uwielbiam, rozpaliłam małe ognisko :heja :heja Teraz po schylaniu się, czuję lekki ból w nogach, plecach i trochę bolą dłonie. Ale co tam przejdzie :uszy Widać jak roślinki powolutku rosną, dziś wypatrzyłam :shock: w kilku miejscach małe kiełki tulipanków, przebiśniegów, żonkili.
aha wzorem Małgosi dałam do ukorzenienia kilka gałązek różnych odmian hortensji ;:108
Pozdrawiam Dorota
pipio
1000p
1000p

Post »

A ja kupiłam w styczniu kilka fuksji.Oj jakbym wcześniej wiedziała ile z nimi kłopotu :evil: Różyczka piękna, by była,ale było powiedziane człowiek uczy się na błędach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja nadal nic nie robię bo błoto mam totalne w ogrodzie.
Muszę czekać aż obeschnie.
Cóż, prędzej czy póżniej wreszcie musi się rozpogodzić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo nie zrażaj się :lol: nie wszyscy musimy mieć porażki.
Ja w zeszłym roku po kilku latach przerwy zakupiłam fuksje, po prostu na zdjęciach były cudne. Kupiłam 8 sztuk z tego kwiaty zobaczyłam u 4 odmian, pozostałe nie miały zamiaru wydać żadnego kwiatu. Nie wiem zapewne ja coś w nich żle robiłam. Jesienią schowałam, delikatnie przycięłam, a po miesiącu dopiero zauważyłam, że coś mi lata, jak spojrzałam na spodnią stronę listków to się przeraziłam, teraz wiem trzeba było od razu wszystkie listki poobrywać, wyrzucić i dopiero wtedy pryskać. A ja uparta ;:223 pryskałam kilkakrotnie Decisem, listki i tak po pewnym czasie opadły, a mączliki wracają co jakiś czas, cholerstwo uparte takie :evil:

Grażynko na przyszły tydzień ma być dużo lepiej, u mnie też jest mokro, piaski szybko obsychają, szybciej się nagrzewają.
Mnie już tak nosiło :tan że musiałam już coś porobić. To jeszcze nie grzebanie w ziemii, tylko porządkowanie tego co się da. Na grabienie trawników za mokro.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewo, fuksje tak mają ;:108 Ja w ubiegłym roku nabyłam piękny okaz na pniu zaplecionym w warkocz, kwitła krótko,a potem zaczęły się choroby. W końcu ją wyrzuciłam :( Kosztowała jedynie 25 zł, więc strata była głównie emocjonalna, ale to mnie wyleczyło z fuksji ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
pipio
1000p
1000p

Post »

Oj te fuksje- kuszą nas pięknymi kwiatami,a potem tylko utrapienie z nimi,ale co one biedne winne,że robactwo je lubi.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Czekałam na słonko i budzę się jak te trzmiele. :;230
Dorotko czyli co nie wyrzucać gałęzi tylko do ukorzeniacza? Co się teraz przyjmuje? Ja mam tyle gałęzi do wycięcia, więc może coś warto wsadzić. W ubiegłym roku wsadziłam dwie gałęzie derenia. I teraz są jak znalazł. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robaczku mnie wydaje się, że bardziej na choroby narażone są fuksje odmianowe, te pospoliciaki o kwiatach czerwonych nie łapią tak często mączlika. Moje spotka ten sam los co Twoją, pójdą na ognisko, nawet nie wiem czy nie zrobię tego szybciej niż zaplanowałam :;230 coraz bardziej mnie denerwują :evil: fruwające białe muszki.

Ewo gdybym ja wiedziała wcześniej......tyle kasy poszło, a jakie piękne kwiatuszki miałabym za to :uszy

Reniu tak myślałam, że odpoczywasz i regenerujesz siły do nowego sezonu :lol:
Reniu ze mnie taka spostrzegawcza małpka i robię to co inni, jak przeczytałam, że można teraz ukorzeniać to próbuję. Zawsze robiłam to w innej porze, zima jeszcze nie, ale poeksperymentować można, także próbuj wymienimy się doświadczeniami.
Widziałam w wątku u Bożenki- Babopielki, jak ukorzenia hortensje w wodzie muszę i tę metodę wypróbować ;:108

W poniedziałek ostro ruszyłam na odsiecz trawnikom, wszystkie mam już wygrabione.
Trawnik po zimie nie wygląda żle, na szczęście tego roku nie ma na nim pleśni pośniegowej ( chyba tak to się fachowo nazywa). Grabiłam tak intensywnie, że do dziś czuję ręce, dorobiłam się też odciska :cry: chyba takie muszą być początki.

Może ktoś mi doradzi czy można w odpowiednim czasie trawnik zasilić dolomitem.

Dni są coraz piękniejsze dłuższe, ptaszki śpiewają na całego, tylko te mrożne poranki zupełnie niepotrzebne dziś -11 st, przyznacie że to trochę za dużo.
Moje pomidorki pięknie rosną, gazanie gożdziki Szabo już należy pikować.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”