Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Post »

Pozwolę sobie odpowiedzieć (wg moich doświadczeń, a właściwie moich rodziców) uprawa gipsówki raczej do trudnych nie należy, co roku po zimie na nowo wyrastają piękne duże krzaki, ale jest jeden mankament, jeżeli kwitnie i spadnie deszcz, to kwiaty niemal od razu robią się ciemne (brązowo-czarne) ja ją tak zapamiętałam.
pozdrawiam Ewa
biedronka27
50p
50p
Od: 2 gru 2011, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu.
Cudne kwiaty masz w swoim królestwie.Wiersze piękne z przyjemnością się je czyta.Rady spisane.
Chciałam cię spytać o jeżówki,może wiesz kiedy je najlepiej wysiać dostałam trochę nasion.Mażą
mi się takie łany jak u ciebie.Jak będziesz miała jakieś nadwyżki bylin,albo cebulek to ja jestem chętna.Ja zaczynam dopiero urządzać swoje królestwo.
Pozdrawiam Dorota.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Estero
cieszę się że jesteśmy w gronie piszących. Ja też piszę dla siebie.
Co do gipsówki. Posiej w doniczce, a potem przepikuj do większej donicy i gdy wyrośnie ładna roślinka wsadź na stałe miejsce. A jak masz sporo nasion to gdzieś w rządku. Wczesną jesienią albo na wiosnę przesadź ja na stałe miejsce. Gipsówka nie lubi być przesadzana w następnych latach. Ma palowy korzeń i może się nie przyjąć. Więc trzeba jej wybrać od razu odpowiednie miejsce. Zajmuje dość dużo miejsca i najlepiej jej zrobić stałe ogrodzenie z palików. Jeśli jest dobrze podwiązana , nawet po przekwitnięciu wygląda długo ładnie. Na zimę wszystko ginie, ale wiosną zawsze wschodzi. Nigdy mi nie wymarzła.
ewikk77 ;:3
biedronka27 ;:3
Jeżówkę najlepiej wysiać wiosną, jeśli w doniczce to po wzejściu przepikować do większych pojedyncze roślinki. Gdy roślinki już się ukształtują do ziemi na miejsca stałe. Bardzo ładnie wygląda w grupie. U mnie wysiewają się nasionka same, wiosną zawsze jest pełno samosiejek.
Co do sprzedaży cebulek to na moim sprzedażowym wątku dziś daję ogłoszenie o sprzedaży krokosmii.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Lubię tu zaglądać, bo zawsze coś ciekawego można przeczytać. Gipsówki jeszcze nie uprawiałam, natomiast lobelia w gruncie rośnie świetnie, czasem się trochę sieje następnego roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
biedronka27
50p
50p

Post »

:wit
Dziękuję za podpowiedz.
Estera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2011, o 20:57

Post »

Gipsówkę i lobelię wysiałam do doniczek. Zobaczę co uda mi się wyhodować. Dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie tych kwiatków.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Krysiu ;:180 ;:180 jestem pełna podziwu dla Ciebie . Kwiaty , warzywa , robienie na drutach no i te wierszyki :shock: :shock:
Zielona02
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2012, o 21:23

Post »

Krysiu dziękuję za poświęcony czas, cebulki i piękne fotki ;:180 To było wspaniałe spotkanie :heja
biedronka27
50p
50p

Post »

Dziękuję za piękne cebulki.
Pozdrawiam prawie wiosennie Dorota.
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

Pięknie tu u Pani, Pani Krystyno:) ja w tym roku zamierzam zająć się astrami na większą skalę. Wyczytałam u Pani mnóstwo cennych rad, dziękuję:) Będę często zaglądać:) Pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam wszystkich.

krakfix rzeczywiście mam trochę doświadczenia w sprawie astrów. Już kupiłam trochę nasionek.
Przy większej ilości radzę kupować nasionka w różnych firmach, bo to różnie bywa z wschodami, chyba że ktoś ma już swoją sprawdzoną.Chciałam wpuścić zdjęcie ale coś mi nie wchodzi. Prócz książęcych kupiłam tez pomponowe. Jakaś nowa odmiana. Zobaczymy.

Byłam dziś w ogródku, po nocy ziemia zamarznięta, przebijają się tylko tulipany. Jak na razie goździki ładnie wyglądają, ale wiosenne przymrozki mogą jeszcze narobić szkód.
W ogrodzie miałam nocą gości, pełno drobniutkich śladów sarenek.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Goście niekoniecznie mile widziani :D U mnie też przymroziło, ale do ogrodu dopiero później się wybieram. Wieje mrozem :( Jednak zamierzam pozbierać większe gałęzie i przyciąć niektóre krzewy i zeschłe byliny.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p

Post »

mam nasiona z trzech firm. I kilka odmian, ale głównie właśnie książęce, za Twoją radą:) zastanawiam się czy siać do skrzynek czy póżniej od razu do gruntu i potem pikować.. na parapetach już są pomidorki i petunie... mało miejsca:(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z siewem nie ma pośpiechu, jeśli będzie za zimno to nie wzejdą, a jeśli będą ładne sadzonki, a w polu zimno to też niedobrze. A za długo sadzonek też nie można przetrzymywać, bo później się nie rozkrzewią. Lepiej siać do skrzynek i potem pikować. Z gruntu to różnie bywa. Ja pierwsze sieję do skrzynek, następne porcje do gruntu, ale w folii. Potem pikuję do malutkich doniczek. Niektórzy śmieją się ze mnie i z tych doniczek, że to dużo pracy , a małe siewki dobrze rosną w po pikowane w skrzynkach. Wiem o tym, ale też wiem ile czasu przyjmuje się w gruncie wsadzona sadzonka z doniczki, a ile wyrwana ze skrzynki. Taką wsadzoną z doniczki wystarczy raz podlać i da sobie rady, a wyrwana wymaga pielęgnacji. U mnie są trzy partie nasadzeń, a co za tym idzie także siewów nasion.
Z pomidorami też się nie śpieszę najpierw sadzonki stokrotek i, astrów i chryzantem, a potem pomidory, potem sadzonki wychodzą na dwór, a na noc wracają już między pomidorki.
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p

Post »

aha:) a kiedy siejesz pierwsze nasionka astrów do skrzynek? Moje pomidorki idą najpierw do szklarenki w doniczkach a potem pod folię, więc już wsiałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”