Glicynia siła wzrostu

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mania, nie trać cierpliwości, one dopiero budują system korzeniowy! ( aparat gębowy).
Jak już się zakorzenią, to nagle strzelą do góry, jak rakiety :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Judyto jak twoja glicynia moja ma już paki kwiatowe i to mnóstwo tylko żeby nie przemarzła. :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moja jedna wypuściła już kilka gałązek ;:1 druga chyba przegrała z przędziorkami :cry: ale jeszcze jej nie wyrzucam może się obudzi ze snu zimowego :P tylko kiedy się wyśpi :?:
Najważniejsze że chociaż jedna przetrwała :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

grigori24 pisze:Judyto jak twoja glicynia moja ma już paki kwiatowe i to mnóstwo tylko żeby nie przemarzła. :D
Naprawdę tak wcześnie? w marcu :shock:
a można by zobaczyć zdjęcie? Sorry, nie uwierzę póki nie zobaczę.
Moja śpi głęboko,a na zewnatrz jest teraz śnieg i 0 stopni.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
figi52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 gru 2007, o 00:25

Post »

Kochani, jakieś 7-8lat temu kupiłam 3szt.Niebieską,białą,różową.Nie wiedziałam wówczas że istnieją szczepione i nieszczepione.Jedna z nich przemarzła na amen 2 rosną,czasami lekko przemarzają wiosną ale puszczają Pod koniec lipca przycinam je.Mają około 5 m.Niestety nie kwitną.Zaczynam tracić cierpliwość. Jak mi radzicie co z nimi zrobić. Kaśka
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzień dobry :)
Przeczytałam Wasze posty nt. glicynii i nie znalazłam( a może przeoczyłam) informacje o początkowej fazie wzrostu.Kupiłam małą sadzonkę,którą na razie mam w donicy,ale za kilka dni mam zamiar wysadzić do gruntu...Moje pytanie: w jaki sposób ją formować na początek?
Pozdrówka :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Przyłączam się do pytania Muminka. Chociaż w którymś wątku o glicyni jest ciekawy odnośnik do artykułu o pnączach i właśnie o glicyni. Mam 2 tegoroczne sieweczki (z 3 nasion) ale niedługo wybieram się do szkółki i może coś tam znajdę. Nie mam ogrodu i interesuje mnie prowadzenie glicyni jako "krzaczka" (bonsai). Moje pytanie to: czy sadzonka lepiej szczepiona czy nie ? Czy po przycięciu pędów trzeba je posmarować maścią ogrodniczą ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Moja glicynia posadzona przy południowej stronie domu przemarzała do korzenia przez trzy lata z rzędu.Dopiero w ubiegłym roku nie przemarzły pędy i raczyła pokazać jak kwitnie :) Na jesieni ją delikatnie przycięłam nie wierząc,że przezimuje.Ale zima była łagodna i szkód na glicynii nie wyrządziła :wink:Na początku marca przycięłam ją zdrowo zostawiając tylko po 3-4 oczka z gałązek odchodzących od głównych pędów.Ran niczym nie zasmarowuję, gdyż są niewielkie.Od ogrodnika uzyskałam informację,że glicynia powinna rosnąć w zacisznym miejscu.Moja rośnie na przeciągu.Poradził mi, aby obsadzić ją krzewami..co uczyniłam, nasadziłam wokół niej malw, a od strony zachodniej posadziłam irgę i pigwowca-może to właśnie spowodowało, że nie przemarzła :roll: Glicynia z siewek zakwita po minimum 7 latach.Ja kupiłam szczepioną formę-niestety te są droższe niż egzemplarze z siewek, ale szybciej kwitną!
Awatar użytkownika
Plumbum
50p
50p
Od: 7 kwie 2008, o 21:53

Post »

Judyto, czy Twoja glicynia już puściła młode pędy ?? Na balkonie mam dwie glicynie - wiek ok. pięciu lat, jedną okryłem na zimę, drugą zostawiłem samą sobie. I niestety ta druga jak na razie nie daje oznak życia. :evil: Mam nadzieje,że jeszcze odbiję, chociaż tracę powoli nadzieję, tym bardziej,że późnym latem zaatakowały ją mszyce.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wypuściła jeszcze nic, ale u mnie to naturalne-wszystko "rusza" i kwitnie nieco później.Własnie dostrzegłam Grzesia wpis , że u niego w połowie marca miała juz kwiat- :shock: :shock: :shock: A ja u swojej zobaczyłam ledwo uchyloną łuseczkę na pąku- i chce wychodzić zielepucha do światła.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do karpka
wątpię , zeby z glicyni zrobić drzewko bonsai i żeby miało to sens, glicynia jet pnączem bardzo silnie rosnącym;
mozna ja prowadzić w formie drzewka, po prostu usuwając na pędzie przymocowanym do palika do pewnej wysokości rozgałęzienia i wtedy zacznie się tworzyć korona, która też trzeba przycinać formując ładnie

jak się chce mieć pewność co do kwitnącej glicyni najlepiej kupić w szkółce już z pąkami

na tej stronie wszystko o glicyni i nie tylko
http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/45188.html
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moja glicynia rośnie w wyjątkowo zacisznym miejscu osłonięta murem od zachodu i północy- w zacisznym słonecznym kąciku...ale nie ma jeszcze pąków tzn.nie miała ich jeszcze w sobotę...podekscytowana Waszymi wiadomościami polecę dziś sprawdzić czy coś sie zmieniło...

Grzesiu!!!!
Pokaż nam te pąki na marcowej glicynii!
Strasznie jestem ciekawska!
Ilu letni masz to pnącze?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

jokaer pisze:do karpka
wątpię , zeby z glicyni zrobić drzewko bonsai i żeby miało to sens, glicynia jet pnączem bardzo silnie rosnącym;
mozna ja prowadzić w formie drzewka, po prostu usuwając na pędzie przymocowanym do palika do pewnej wysokości rozgałęzienia i wtedy zacznie się tworzyć korona, która też trzeba przycinać formując ładnie

jak się chce mieć pewność co do kwitnącej glicyni najlepiej kupić w szkółce już z pąkami

na tej stronie wszystko o glicyni i nie tylko
http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/45188.html
Tworzenie Bonsai to sztuka skarlania nawet bardzo silnie rośnacych roślin.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też uważam,że to czy można z glicynii uformować bonsai-to kwestia techniki i umiejętności a nie siły wzrostu tego pnącza.
Karo to znaczy ,ze nie tylko u moich krzaczorków opóźnienia rozwojowe..heheh...co dla mnie jest całkiem normalne..bo mieszkam na takiej wichurze ,że hej.Może Grześ ją całą jakoś omotał agrowłókniną i wcześniej się obudziła.Ja od trzech lat przykrywam słomą korzenie na zimę.A druga sprawa, że na zachodzie kraju zawsze wegetacja roślin wcześniejsza o jakieś dwa tygodnie. ;:24
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

wiem co to bonsai, ale skarlać coś co rosnie baaardzo duże w moim przekonaniu to dokładnie tak , jak zakładanie dawnymi czasy butów imadeł Chinkom co by im stopy nie rosły, nic na to nie poradzę, takie jest moje zdanie ;

wg mnie lepiej sie do tego nadają rośliny przede wszystkim o wolniejszym wzroście, glicynia ma roczne przyrosty do 2 metrów 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”