Ogródek owocowo-warzywny od podstaw,proszę o pomoc!

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Kasencja

Re: OGRÓDEK OWOCOWO WARZYWNY OD PODSTAW POMOCY!!!

Post »

forumowicz pisze:To masz pole do popisu. Każdego roku można wyłączyć 1/3 gruntu/ za każdym razem inny kawałek/ i zastosować na nim nawozy zielone uzupełnione nawożeniem mineralnym. Może to być kombinacja wyka ozima- żyto, wyka ozima- łubin, żyto-żyto lub żyto- łubin. Można obyć się nawet bez obornika
Cymes
I super, wszystko zrozumiałam i zanotowałam ;:101 , teraz pełna nowych sił idę ;:211 ;:128 .
Awatar użytkownika
aleks
100p
100p
Od: 12 lut 2011, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek owocowo-warzywny od podstaw,proszę o pomoc!

Post »

Może mi tez poradzicie? Moja ziemia to nieużytki pozaklasowe:( Jesienią nie zdążyłam dać wapna, przykopałam tylko obornik (mieszanka świńsko-króliczo -drobiowa). Teraz powinnam chyba dać jakąś kredę lub coś podobnego. W różnych wątkach tu, na forum, czytałam, że się daje. ale przecież zaraz będę zaczynać sadzić bób, groszek itd.W niektórych częściach ogrodu pojawił się mech :oops: Czy może być kreda pastewna? chyba powinnam tez dać pod drzewa owocowe (stare, po dziadku, ale owocują :) )
Cóż,życie...
Monika
kasia2070
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 10:09

Post »

dziękuje wszystkim za dołączenie do tematu.Wiele cennych informacji otrzymałam.Wiem już jak ziemię przygotować.Chciałabym jeszcze spytać jakie warzywa najlepiej sadzić,czy pomidory i ogórki też mogę?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

kasia2070 pisze:Chciałabym jeszcze spytać jakie warzywa najlepiej sadzić,czy pomidory i ogórki też mogę
Kasiu, nawet Ty sama nie wiesz, co w swojej glebie masz, a co dopiero my. Pomidor i ogórek to są rośliny o dużych wymaganiach pokarmowych. Bez obornika mogą być kłopoty. Ale proponuje wysiać to co masz na uwadze . Będziesz widzieć co i jak będzie rosło a i nam zdasz relację. Będziemy ciut mądrzejsi niż teraz. Będzie można jakieś wnioski wyciągnąć. Wskazane by było oznaczyć na początek pH gleby.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu w ubiegłym roku z mężem kupiliśmy działkę, owszem była zadbana ale bardziej rekreacyjna jak uprawowa, postanowiłam połowę przerobić na warzywniak, oczywiście teściowa się spieniła i odradziła mi mówiąc, że nic tu nie wyrośnie, ponieważ była posiana trawa. Nie zastanawiając się długo i na złość teściowej :lol: przekopałam polowe działki i wysiałam na próbę fasolkę szparagowa, koper mimo iż było już na to za późno. Fasolka przyjęła się, co kilka dni zbieraliśmy po reklamówce fasolki a koper to i sam się później rozsiał po działce, dostałam tez od sąsiada jedną sadzonkę pomidora z której zebraliśmy kilka pomidorków. Po zbiorach jesienią :lol: przekopałam ziemię z obornikiem końskim.
Nie jestem nadzwyczajnym ogrodnikiem, ale może na początek zaplanujcie sobie miejsce na warzywniak, dosypcie kilka worków ziemi do uprawy i przekopcie z tym co jest, zagrabcie, zróbcie zagony i spróbujcie wysiać najprostsze warzywka, ale propozycje zostawiam już expertom na tym forum bo sama dopiero się uczę :lol:

Dodam jeszcze ze posiane warzywa raz na tydzień podlewałam gnojówką z oczka :lol:
Pozdrawiam
wiliam
50p
50p
Od: 2 lut 2010, o 15:29

Post »

Moim zdaniem ogórki możesz spokojnie siać, natomiast z pomidorami to polecem jedynie odmianę koralik ( ewentualnie można spróbować inne koktajlowe ) - tak z mojego doświadczenia, inne odmiany u mnie prawie zawsze chorowały i dlatego od tego sezonu będę miał tunel dla pomidorów. Trzeba próbować.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Oooo forumowicz znowu coś fajnego podpowiedział :), gdzie Ty byłeś chłopie jak ja rok temu miałam taki problem ze swoim ugorem :oops:

forumowicz a takie zabiegi z żytem można pod trawnik zastosować?

kasiu82 witaj krajanko! ;:138 ;:138 ;:138 gdzie masz działeczkę?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

[quote="gosiakmala"]takie zabiegi z żytem można pod trawnik zastosować?

No można , ale po co. Wydaje mi się, że trawnikowi wystarczy nawożenie mineralne

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Wiesz forumowicz, w ubiegłym roku sąsiad nam podpowiedział "super" nawóz na trawnik. Spalił sie po jednym nawożeniu :( bo okaząło sie że był za mocny, bo to była jałowa ziemia. Nowo posiana trawa.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Maja83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2011, o 00:15

Post »

Poczytałam,jako tako uporządkowałam swoją wiedze,najważniejsze zapisałam.
Część działki będzie poświęcona na przygotowanie gleby na przyszły rok,w innym zaś miejscu(kompletnie nieprzygotowanym,nie nawożonym itd) zrobię mini warzywniak już tego roku.Taki eksperymencik :D
Co z tego drugiego wyjdzie,czas pokaże.
Tylko tak się zastanawiam,gdzie ja to wszystko pomieszczę :?: :!:

Niebawem będę mieć kury,gęsi,kaczki,króliki,owce i świnkę.Czy moge na bieżąco nawozić takim "nawozem" glebe na przyszłoroczny warzywniak? Czy lepiej to gdzieś składować i zrobić to dopiero na jesień :?: :!:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

gosiakmala pisze:sąsiad nam podpowiedział "super" nawóz na trawnik
Jak się nazywał ten super nawóz ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

forumowicz nie pamiętam.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Bo tak się zastanawiam Gosiu. Przecież nawozi się na wiosnę oziminy/ zboża to tez trawy/saletrą amonową a to mocny nawóz i parzący. Jeśli chodzi o zasilanie trawnika azotem to jedynie mocznik, bo nie parzy. A tak w ogóle generalna zasada. Jeżeli chcemy nawozić rzutowo trawnik , trawa musi być sucha. Nie po deszczu i nie po rosie . Nie jestem więc pewien czy to wina sąsiada.

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

forumowicz hm... będę na działce to sprawdzę co to za nawóz.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

gosiakmala Działka rekreacyjną mam na Antoniuku :) część zostawiłam do pasenia teściowej :lol: a na drugiej połówce (tej przekopanej) za tydzień stawiam szklarnie i będę ją dogrzewać ale jeszcze nie wiem jak :roll: w maju będę w niej sadzić pomidory i ogórki, ostatnio troszkę poczytałam i posiałam już w domu większość warzyw pomidory mają już liścienie czekam na liście właściwe i przesadzam do większych doniczek, wczoraj wysiałam pora i trochę spóźniona kapustę ditmarską.

Gosiu a ty gdzie masz działeczkę?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”