Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

;:138 ;:138 ;:138 i znowu jestem chora z wrażenia ....Jolu jak ja uwielbiam Wasz ogród te widoczki mogę podziwiać podziwiać i podziwiać . Zdjęcia jak to było jak jest niesamowite , a ile pracy włożyliście ;:180 Jak patrze na iglaki to teraz żałuje tego mojego wyciętego brrr ale się pośpieszyłam ....
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu czy formujesz też tuję brabant? One są tak mocno "rozlaźnięte"
Czy z 20 letnią da się coś jeszcze zrobic?
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lojka 63 tak właśnie - z doświadczenia ze swojego ogrodu wiem ,że na zagospodarowanie tak wielkiego i zróżnicowanego terenu potrzeba duuużo kamienia i dużo wyobraźni i dobry plan :;230 a dopiero można sadzić roślinki ;:223 mój ogród jednak powstawał inaczej ;:108 sadziłam tam gdzie się dało i to co miałam lub to co udało się zdobyć i rozmnożyć samemu ... a po latach okazało się , że wiele roślin nie przetrwało i zgniło lub zmarzło, iglaki zbrązowiały i ...do wycięcia , a kamienie były przenoszone z miejsca na miejsce - taka syzyfowa praca ale cóż i tak jestem dumna, że mam to co mam

wanda7 Witaj :wit
wanda7 pisze:... Kiedyś tego nie robiłam, rosły sobie naturalnie, lecz w końcu zaczeła zabierać zbyt dużo miejsca i muszą się zaprzyjaźnić z moim sekatorem.
Moje iglaczki właśnie dlatego zaczęłam kształtować , że kiedy rosły swobodnie były wiecznie "rozczochrane" , wykrzywione i brązowiały , a na koniec ...piła motorowa i kończyły swój żywot ;:108 A teraz muszę kilka latek czekać , żeby nowe urosły ale starannie pilnuję ich sylwetki.

Tak np. wyglądał mój kręciołek kilka latek temu:

Obrazek

A dzisiaj wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AGNESS witaj zapraszam - teraz postaram się być na forum na bieżąco

Beata T ;:196 Beatko Twoje wpisy mnie zawsze uskrzydlają ... nie wszystkim podobają się kształtowane drzewka, krzewy i iglaki ... wiele osób twierdzi , że powinny rosnąć naturalnie ale czy jest to zasadą- chyba nie :?:
Czytając Wasze wpisy i chęć kształtowania w podobnym stylu jestem dumna z moich unikatów ;:108

imwsz :wit
imwsz pisze:Jolu czy formujesz też tuję brabant? One są tak mocno "rozlaźnięte"
Czy z 20 letnią da się coś jeszcze zrobic?
A która to jest :oops: :?: Ja kształtuję wszystko i w każdym wieku :;230 A jaki efekt... każdy widzi :;230

Ten jegomość ma kilkanaście lat ... :?: to jeden z pierwszych iglaków jaki dostałam do naszego ogrodu. Był bardzo brzydki, rozczochrany i brązowy. nie zrobiłam jemu zdjęcia jak wyglądał , bo był taki brzydki... Rośnie w miejscu bardzo mokrym... Postanowiłam go uratować... Nie wiem jak oceniają go inni ale ja z niego stworzę jeszcze wielkiego pana :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja generalnie nie przepadam za iglakami, ale jak patrzę, jak cudnie Ty swoje prowadzisz, to zaczyna mi z tyłu głowy dzwonić natrętna myśl, ze może warto by jednak spróbowac? :wink: Te Twoje są tak różne od oklepanych żywopłotowych tui czy swierków, że naprawdę można zmienić, zdawałoby się, ugruntowane zdanie :lol:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

survivor26 pisze:... Te Twoje są tak różne od oklepanych żywopłotowych tui czy swierków, że naprawdę można zmienić, zdawałoby się, ugruntowane zdanie :lol:
To zdanie zawsze powtarzam kiedy słyszę ,że ten iglaczek czy drzewko powinno rosnąć tak jak natura chce... ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolu nie jedno z nas ma nawet może nie zły teren ale stworzyć z niego coś takiego jak u ciebie nie każdemu się to uda ale jak piszesz że nie dało się bez strat to chyba się odważę i poeksperymenuję z swoim ogrodem i tak jak mówisz nie od razu wszystko tylko stopniowo jak się będzie dawało tylko wtedy będzie przyjemność,bo inaczej to tylko nerwy że nic nie mogę bo kasy nie ma. ;:180 :wit
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jolu a propos Twoich formowanych iglakow i kamieni, to jak ostatnio przegladalam foty ogrodow, to odkrylaj jedno i odrazu o Tobie pomyslalam - juz wkleilam u siebie, specjalnie dla Ciebie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jolu, nie przejmuj się tak opiniami innych. Ważne co Tobie się podoba. Ja wprawdzie nie strzygę swoich roślinek - jeszcze, na razie nie bardzo mam co. Ale z pewnością w pewnym stopniu będą korygowane. Nie mam takiej cierpliwości jak Ty no i oczywiście takich umiejętności. Ty masz talent w tym kierunku i konsekwentkie go wykorzystujesz. Dużo bardziej podoba mi się roślinka przystrzyżona niż taka obeschnięta i rozczochrana. Poza tym na Twoim terenie wśród tych kamieni wyglądają one naprawdę widowiskowo.
Z przyjemnością zaglądam często do Twojego ogrodu, śledzę poczynania właścicieli i jestem pod wrażeniem dokonań
Nie ustawaj w swoich działaniach i broń dzielnie swojego zdania. Ogród jest przede wszystkim dla Twojej przyjemności a jeżeli przy okazji podoba się innym to też miło ;:196
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lojka 63 Wszystkiego na raz nie da się ... ale tak po kawałeczku , po kawałeczku ... i tak się wciągniesz... to działa jak narkotyk :;230

Jule byłam u Ciebie i widziałam , a ten hamaczek też jest czadowy - marzy mi się takowy ;:19

April ;:196 my kochamy swój ogród właśnie taki jaki jest... w nim spędzamy każdą wolną chwilę , tu odpoczywamy po ciężkiej pracy i świętujemy ...
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jolu o gustach podobno się nie dyskutuje ;:108 hihi a z drzewkami różnie bywa najpierw je sadzimy a czy te sadzenie jest na 100% przemyślane no nie zupełnie a po jakimś czasie zaczynają się schodki i albo przeprowadzka albo sekatorek :D

Ktoś powie przemyślane guzik z pętelką byłam świadkiem w ogrodniczym jak pan odpowiadał pani na pytanie - jak rozrośnie się ten krzaczek ...no niewiele 1,5 m haha u mnie mijał już 2m i ciągle rośnie bez przycinania nie wiadomo jaki byłby .....
No i oczywiście wystarczy spojrzeć na wieloletnie okazy drzewek jakie giganty potrafią porosnąć :heja
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Jolu chylę czoła ;:180 ogródek prześliczny,widać serce włożone w stworzenie tego cacka.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Jolu, jestem takiego samego zdania co April, to przede wszystkim ma Wam podobać się, a przy tym jak tworzenie formowanych iglaków sprawia dużo przyjemności, to dlaczego tego nie robić.
Są gusta i guciki. gdyby wszyscy lubieli to samo, nasze ogrody byłyby monotonne.
Ja również, jak pisze Beata, mam iglaki które były reklamowane przez ogrodników jako 2m po 10 latach. Tymczasem po 6 latach są wyższe niż okna pierwszego pietra.

Działaj w tym co robisz, bo robisz to fajnie i milo dla oka. ;:63

;:118
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jolu, ja nieustannie chyle czoła przed Waszymi dokonaniami ;:180 Zainspirowałaś mnie do uformowania mojego jałowca - ma ok. 160 cm i chciałabym go uciachać od dołu, żeby u góry stworzyć kopułkę, ale on uparcie rośnie w stożek.. ;:14 Może podpowiesz mi jak stworzyć z niego jakiś ciekawy kształt?Masz u siebie w ogrodzie coś takiego? Pozdrawiam Cie wiosennie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata T , ewa_tuli ... i ja dlatego trwam przy swoim i golę tak jak lubię :;230 a swój ogród dostosowuję do warunków i terenu i czynię go takim , żeby i miał wygląd i był łatwy w pielęgnacji.
Takich swobodnie rosnących kilkunastoletnich iglaków też mam kilka... wiatr uczesał im fryzurki :;230 część z nich poszło już do ścięcia ... Takie z nich były "ślicznotki" :oops:

Obrazek

Obrazek

E@K66 witaj :wit i zapraszam do dalszych odwiedzin

robaczek_Poznan prościej chyba będzie wkleić u mnie zdjęcie Twojego jałowca - może wspólnie go ukształtujemy ;:108 Mam jednego takiego podciętego mocno od dołu ale nie mogę namierzyć zdjęcia - jak przestanie padać deszcz to cyknę fotkę.

Mój najpiękniejszy "korkociąg" z jałowca wyglądał tak:

Obrazek

niestety już go nie mam, bo kiedy został przesadzony nasze pieseczki zrobiły sobie pod nim WC, a 30 stopniowe mrozy go tak dopieściły tak ,że padł ;:98
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Szkoda go. Pięknie ukształtowany, musiało to parę lat zająć. Z tymi psami to nieraz skaranie. Ja wczoraj też zauważyłam że thuje są czarne u dołu i to w zagrodzonej części ogrodu czyli łajzy włażą w jakiś sposób i tak :evil: Mam nadzieję że jeszcze zdołam uratować. Muszę przyłapać którędy się dostają bo mam tam Omoriki posadzone i jak je dopadną to bęzie bieda ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”