Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

Niunia, Migotko, dziękuję w imieniu eschynantusa. :)
Kosztował 13,99 zł. I tym samym jest to najdroższy z moich okazów, bo pobił zebrinę z casto za 13 zł. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

nooo śliczny okaz dorwałaś ;:108 ;:333 normalnie siedzę i się kuszę teraz na niego ;:223 a Lidla mam niedaleko domku ;:224 hmmm... musiałabym poczytać najpierw o uprawie... może więc lepiej nie? ;:224 :;230
ten wiszący kwietnik zaczepiłaś o ten metalowy? pokaż z oddali hm?? bo to ciekawa oszczędność miejsca ;:108 może już pokazywałaś, a ja nie pamiętam, wybacz na zapas ;:196
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:roll: Dobry zakup i bardzo ładny kwiatek. Niech rośnie w siłę i kwitnie na potęgę. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

;:138 śliczny kwiatuszek niech ci ładnie rośnie i długo kwitnie kochana ;:196
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie, niezły okaz :) , no i jak na takiego malucha, to pięknie kwitnie ;:138. Tylko coś w tej gazetce chyba zmienili mu kolory, bo widzę, że kwiaty ma jakby jaśniejsze :roll: .
Niech Ci pięknie rośnie ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Hej Jagoda, juz sama sobie naprawiłam problem. Teraz widze piekną roslinkę obsypaną kwiatami, gratulacje, jest super ;:63
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, Monik, kociaro bardzo dziękuję. :)
Wiktorio, dzięki, na zdjęciach te kwiatki wyszły różowe, ale w rzeczywistości nierozwinięte kwiatki są raczej ciemnoczerwone, a pączki raczej jaśniejsze, wpadają w róż. Bardzo ciekawie to wygląda, ale przerasta z pewnością mój aparat w komórce. ;:108
mniodkowa, mnie skusił fakt, ze podobno eschynantus jako kwitnie w cieniu i faktycznie widziałam większy od mojego okaz na regale w kwiaciarni, a pani sprzedająca zaklinała się, że ma przez większość dnia spuszczoną roletę, zwłaszcza, że wystawa od południa. Co do wymagań, to nie lubi przesadzania ( coś dla ciebie :;230 ), za to lubi wilgotne powietrze i raczej stałą temperaturę, choć zimą może być ciut niższa od pokojowej i u mnie w mrozy spadała. ;:108 Podłoże lubi mieć wilgotne, choć zimą podlewanie powinno się ograniczyć.
Mnie się szalenie podobał kiedyś eschynantus maribat w takim wiklinowym koszyku- kwietniku, wtedy postanowiłam, że muszę mieć coś takiego. 8-) jedyna różnica, że ten jej eschynantus był ogromny i miał takie raczej pomarańczowe kwiaty.
Doniczkę powiesiłam na kwietniku, bo miałam uchwyt od zielistki Bonnie...
Obrazek
Tutaj przypomniałam zdjęcie, gdzie najlepiej widać tę wiszącą doniczkę, tyle że teraz nie ma już w niej łosich rogów, tylko eschynantus i doniczkę powiesiłam w nieco innym miejscu, bliżej okna, a dokładnie na poziomie tych różowych kwiatuszków na samym dole zdjęcia. Kwiatuszki nalezą do anemicznej azalii. :wink:
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Super prezentuje się Twój kwietnik, a zielistka od Zeni - cudo ;:167
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Tak, zgadzam się z przedmówczynią - zielistka bardzo wdzięcznie wygląda ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit Jagódko

Po bardzo długiej nieobecności stawiam się do grzecznie do raportu ;:108 pokazujesz same cudności a od czasu kiedy byłam tu ostatni raz sporo się też zmieniło :wink: a ostatni zakup całkiem do mojego podobny :D

pozdrawiam :)
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście bardzo się cieszę z odwiedzin Migotki i kociary, ale najbardziej cieszę się, ze agarow wreszcie wróciła na forum. Witaj cieplutko wśród nas. ;:196
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Jagodo masz ślicznego eschynantusa widze że robisz u mnie w sklepie zakupy , bardzo mi miło też do niego się przymieżałam ale nie byłam pewna czy u mnie wytrzyma i w jakim miejscu ma stać musze najpierw o nim poczytać :wit
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Sylwio, kojarzę cię z wątku Zeni. :) Bardzo lubię kupować w lidlu, choć tylko czasem są to rośliny, ale jestem tam regularnie. :)
Z tego, co wiem, to eschynantus lubi wilgotne powietrze i nie wymaga wiele światła. U mnie jest ciemno, więc jak tylko zobaczyłam tę ofertę, to się napaliłam :wink: Mam już jednego nieboraka z przeceny w LM, ale kiedy się on pozbiera na tyle, by zakwitnąć, nie wiem, więc postanowiłam sobie zafundować takiego gotowca z pączkami. :)

Dziś czeka mnie dalszy ciąg pracy nad pelargoniami. Wczoraj oczyściłam je z paskudnych liści i nieco przycięłam, a dziś będę przesadzać, nawet zafundowałam sobie specjalną ziemię dla nich. ;:108 Przy okazji kupowania tej ziemi nie mogłam się oprzeć cebulkom szczawika i kto wie, czy nie stanę się fanką tej rośliny, bo widzę, że wymagania ma niewielkie, a ładnie kwitnie i do tego pachnie.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Jagodo dziękuje za podpowiedż , ale on do mnie chyba nie pasuje u mnie jest dość jasno i sucho więc nic z tego ale życzę powodzenia w chodowli , może byś mi pokazała swoje fukje bo moje są w piwnicy i nie wiem czy nie trzeba ich już przynieś na chłodne okno do kuchnii?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia, z tego, co widziałam w wątku maribat, to eschynantus w słońcu kwitnie jeszcze lepiej i to nie problem, ale suche powietrze to już może być przeszkoda, ale skoro u ciebie jest jasno, to możesz przebierać w kwitnących. ;:108
Jeśli chodzi o fuksje, to powinnaś zdecydowanie przynieść, bo one z wegetacją w zasadzie ruszają już w lutym. Ja nigdy w piwnicy nie przechowywałam, tylko zawsze w jasnym zimnym przedpokoju. Moje są już przesadzone, z młodych pędów mam już kilka sadzonek, które chyba będę musiała częściowo rozdać, bo na co mi tyle. :wink: Żeby doszły do siebie po przesadzeniu zabrałam je teraz do cieplejszego pomieszczenia, bo nie wiem, czy by się w tym zimnie ukorzeniły. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”