Kuchenne inspiracje AGNESS
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A ja do barszczu daje solidną łychę chrzanu 

- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja barszcz biały także robię z chrzanem i kwaskiem cytrynowym bądź odrobiną soku z cytryny.
Ciasto wyszło lepiej niż mogła bym się tego spodziewać. Krem się nie zważył. Pycha.
Dzięki

Ciasto wyszło lepiej niż mogła bym się tego spodziewać. Krem się nie zważył. Pycha.
Dzięki

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

Ja żurek robię na zakwasie sama kiszę wolę jak z butelki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ewuś, Kasiu, Gosiu, Milenko, Juda, jak się okazuje to każdy ma jakąś swoją wypróbowaną metodę, która najbardziej mu smakuje
Ja kiedyś też inaczej robiłam żurek, właśnie na zakwasie, ale zachwyciłam się u bratowej właśnie tym smakiem i tak zaczęłam robić.....ale oczywiście, jak to ja...też go zmodyfikowałam
, ona robi bardzo łagodny i delikatny, ja dodałam czosnek i mocno zwiększyłam ilość chrzanu i odrobinę go zagęszczam....więc niby przepis wzięty, ale zaadaptowany do mojego gustu i pewnie tak robi każdy z nas
Alu bardzo proszę o Twój przepis na zakwas
Milenko bardzo cię cieszę, ze ciacho smakuje
Wiedziałam, ze krem nie zważy Ci sie
Ja wczoraj padłam na nos
dziś córy 18nastka i od rana w garach, trzeba było przygotować wszystko na prawie 50 osób
- 30 osób dziś młodzieżowa imprezka, jutro 18 osób z rodzinki w domu.
Robiłam 4 ciacha, później jak mi się uda to cyknę fotki i w poniedziałek wrzucę przepisy. Robiłam murzynko-sernik, kokosową szarlotkę, cynamonowe z jabłkami( przepis był wcześniej) i sernik z brzoskwiniami. Tort na szczęście zrobi chrzestna, bo nie wiem jak bym czasowo podołała. Gary żurku i barszczu czerwonego ugotowane. Ślimaki drożdżowe do barszczu zrobione. Wczoraj część sałatek pokrojona. Dziś reszta krojenia i mieszanie- będzie: jajkowo -pieczarkowa, jarzynowa, makaronowa z piersią kurczaka obsmażaną w przyprawie do gyrosa i ostatnia z pierożków tortellini. Skrzydełka w miodzie macerują się od wczoraj , dziś tylko w piekarnik. Mięska upieczone. Córa nie chce wędlin na półmiskach, na młodzieżową imprezkę woli kanapki, dziś przychodzą 2 koleżanki, będą działać kanapki
Jeszcze czekają w kolejce jajka do faszerowania z łososiem i szynką.
Tak, że jeszcze chwila relaksu i do garów

Alu bardzo proszę o Twój przepis na zakwas

Milenko bardzo cię cieszę, ze ciacho smakuje

Ja wczoraj padłam na nos

Robiłam 4 ciacha, później jak mi się uda to cyknę fotki i w poniedziałek wrzucę przepisy. Robiłam murzynko-sernik, kokosową szarlotkę, cynamonowe z jabłkami( przepis był wcześniej) i sernik z brzoskwiniami. Tort na szczęście zrobi chrzestna, bo nie wiem jak bym czasowo podołała. Gary żurku i barszczu czerwonego ugotowane. Ślimaki drożdżowe do barszczu zrobione. Wczoraj część sałatek pokrojona. Dziś reszta krojenia i mieszanie- będzie: jajkowo -pieczarkowa, jarzynowa, makaronowa z piersią kurczaka obsmażaną w przyprawie do gyrosa i ostatnia z pierożków tortellini. Skrzydełka w miodzie macerują się od wczoraj , dziś tylko w piekarnik. Mięska upieczone. Córa nie chce wędlin na półmiskach, na młodzieżową imprezkę woli kanapki, dziś przychodzą 2 koleżanki, będą działać kanapki

Tak, że jeszcze chwila relaksu i do garów

- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Woooow Ja Cię podziwiam.

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
O matuchno, wyżerka dla 50 osób?
Ja robiłam ostatnio 40 męża i sie narobiłam po pachy, a gości było zaledwie 20. Pewnie dziś cię na forum nie będzie.

Ja robiłam ostatnio 40 męża i sie narobiłam po pachy, a gości było zaledwie 20. Pewnie dziś cię na forum nie będzie.

Proszę uprzejmie - idę do piekarni i kupuję za 2 złAGNESS pisze:Alu bardzo proszę o Twój przepis na zakwas![]()

- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
No to wszystkiego naj i 100 lat dla córki.
Wydaje mi się, że niedawno moja mama mi szykowała 18 urodziny....Jak ten czas leci.
Po lekturze żurkowej
kupiłam zakwas i będę żurek warzyć
Zakwas udało mi się w zeszłym roku wyhodować, ba nawet chleb z tego zakwasy wyszedł.Tylko ksiądz kolędował, więc w biegu chleb wyjęłam z pieca i niestety trochę za krótko się piekł.
Wydaje mi się, że niedawno moja mama mi szykowała 18 urodziny....Jak ten czas leci.
Po lekturze żurkowej

Zakwas udało mi się w zeszłym roku wyhodować, ba nawet chleb z tego zakwasy wyszedł.Tylko ksiądz kolędował, więc w biegu chleb wyjęłam z pieca i niestety trochę za krótko się piekł.

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Witaj zapracowana kobieto! Tyle gości
,tyle pracy, ale czego się nie robi dla swoich dzieci
Aguś,same pysznaści szykujesz 

- AGNESS
Milenko dzięki, ale jak must to mus i trzeba się sprężyć
Ale powiem szczerze, że padam na nos
A jeszcze jutro w domu dla rodzinki ...
Jagódko będę, będę i to całą noc
Lokal udostępniła mi moja firma, ale niestety jest warunek, jak wynajmują salę na młodzieżowe imprezy, to musi być opieka osoby dorosłej i padło na mnie, bo to i podgrzać trzeba i podpiec, podać, a M został w domku z Gabrysią
Więc żeby sie nie nudziło na czuwaniu, to wzięłam laptopa i sobie siedzę w kuchence
Alu Ty spryciaro
Gosiu bardzo dziękuję za życzenia
Żurek rozgrzewająca pyszna zupka, idealna akurat na chłodne miesiące w roku
Ja chlebek na razie piekłam tylko na drożdżach, ale jak już u mnie troszkę się wyhamuje tempo to wezmę się za zakwas
Reniu dzięki
Faktycznie dla dzieci wszystko 

Jagódko będę, będę i to całą noc

Alu Ty spryciaro

Gosiu bardzo dziękuję za życzenia

Ja chlebek na razie piekłam tylko na drożdżach, ale jak już u mnie troszkę się wyhamuje tempo to wezmę się za zakwas

Reniu dzięki

Aguś - przypomniał mi się przepis na szyką i efektowną przystawkę.
Surowego selera zetrzeć na tarce do buraków. Dodać drugie tyle płatków migdałów, 1 - 2 łyżki majonezu i wszystko wymieszać.
Plastry szynki konserwowej zwijać "w tutkę", faszerować tym powyżej i układać na półmisku.
Udekorować natką pietruszki i paskami papryki kolorowej.
Bardzo ciekawy smak, polecam.
Surowego selera zetrzeć na tarce do buraków. Dodać drugie tyle płatków migdałów, 1 - 2 łyżki majonezu i wszystko wymieszać.
Plastry szynki konserwowej zwijać "w tutkę", faszerować tym powyżej i układać na półmisku.
Udekorować natką pietruszki i paskami papryki kolorowej.
Bardzo ciekawy smak, polecam.

- AGNESS
Alu bardzo dziękuję za pomysł na ciekawą przekąske, na pewno musi być pyszna. Ja w ogóle bardzo lubię smak selera z majonezem i często robię taką pastę do kanapek
Więc i w takiej postaci z migdałami i szyneczką musi być rewelacja , na pewno wypróbuję 

- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
To ja dla Ali już awansem za zakwas buziaki wysłałam , a ona chichy-śmichy???kokolidek pisze:Proszę uprzejmie - idę do piekarni i kupuję za 2 złAGNESS pisze:Alu bardzo proszę o Twój przepis na zakwas![]()
![]()

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
Tylko nie awansem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=49366
nie będę powtarzać, skoro tutaj jest super opisane.
Ja wstawię tylko przepis na chleb, ale muszę trochę podgonić pracę.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=49366
nie będę powtarzać, skoro tutaj jest super opisane.
Ja wstawię tylko przepis na chleb, ale muszę trochę podgonić pracę.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Agness, w sumie to całe szczęście, że impreza była poza domem, bo przynajmniej w domu porządek.
Zrobiłam wczoraj muffinki czekoladowo-kokosowe, pychotka.
Oczywiście musiałam coś pokręcić i jak to zwykle robię w muffinkach cukier wsypałam do składników sypkich,
ale choć trochę udało mi się odsypać do tych jajek. Tak czy owak wyszły pyszne. Przy okazji dodam, że część cukru zastąpiłam brązowym. 

Zrobiłam wczoraj muffinki czekoladowo-kokosowe, pychotka.