Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

dorcia, my chyba sie spotykamy w tym LM, bo ja też byłam wczoraj (no i przedwczoraj i przedprzedwczoraj :oops: ) w LM i widziałam te cattleye... i też czekam na przecenę. 8)

aaa..zapomniałabym, skusiłaś mnie tą przeceną sabotków...i jak byłam 30.03 to leżały takie dwa "zdechlaki" już nawet bez celofanu na ziemi (nie podłodze, ale w dziale gdzie jest wysypana ziemia do przesadzania kwiatów) i tak na mnie patrzyły...w sumie trzy razy je pakowałam do koszyka, aż w końcu mój Tomek się zdenerwował i za nie zapłacił-6,99 :P ale co za niespodzianka mnie czekała jak wróciłam do domu...

okazało się, że w jednej doniczce były dwa sabotki (bo w sumie były 3 rozety z marmurkowymi liśćmi i tylko jedna kwitła-pęd uschnięty już- i się samo podzieliło, a w drugiej doniczce były 2 rozety z jednolitymi liśćmi). czyli teraz mam 3 sabotki :twisted:

a tak się przed nimi wzbraniałam, bo chciałam tego wymarzonego znaleźć...

ale niespodzianek ciąg dalszy... dziś rano zauważyłam, że na pędzie tego ze zwykłymi liśćmi jakby pączek taki malutki się formował :roll: mam nadzieję, że się nie mylę i już za jakiś czas dowiem sie co kupiłam :wink:

pozdrawiam, Alicja
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Alicjo, cieszę się, że udało Ci się reanimować zakupione sabotki, za troskę odwdzięczą Ci się pięknymi kwiatami. To naprawdę bardzo wdzięczne kwiaty. Skoro jeden z nich ma pąk to i inne odżyją. Ja moje po zakupie od razu potraktowałam nawozami do storczyków i raz na 2 tygodnie nawożę. A catleye upolujemy w LM po przecenie, to tylko kwestia czasu, w B. za tę cenę chyba nikt ich nie kupi (mam taką nadzieję - przecież one wiedzą, że my chcemy je mieć :lol: :lol: ). Pozdrawiam, Dorota
dorcia
1000p
1000p

Post »

Moje storczyki czują wiosnę, falenopsis na starym pędzie wypuszcza nowy, powiększają się pąki na żółtym falenopsisie, keiki na dendrobium mają się dobrze, na cambrii do rozwinięcia pozostał tylko jeden pąk, sabotki mają boczne rozety, ośmiorniczka niedługo rozwinie 3 pąk. Nie mogę im poświecać tyle czasu co dotychczas (chociaż może to i dobrze), bo wolny czas zajmują mi prace w ogródku. Tam też wiele się dzieje....
dorcia
1000p
1000p

Post »

Oto zmiany "wiosenne" u moich storczyków.
Na dendrobium nowe keiki: Obrazek Obrazek (to jest to dendrobium, które kwitnie drobniutkim kwiatkami przypominającymi liliowe dzwoneczki)

Nowy pęd na falenopsisie: Obrazek

Pąk na kwitnącym sabotku: Obrazek

Dzisiaj też zobaczyłam, że na falenopsisie biało kwitnącym pojawił się nowy listek.
Jeden z moich sabotków "wychodzi" wręcz z ziemi, chyba należałoby go przesadzić? Ale do jakiego podłoża, takiego typowego dla storczyków? Dorota :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko. Radzę przesadzić Paphiopedilum do specjalnego podłoża przeznaczonego właśnie dla niego. Takie podłoże znajdziesz w Orchidsklepiku. Niech cię nie zrazi to, że jest bardzo sypkie. Przesadziłam właśnie do takiego podłoża swojego milusińskiego jak przekwitł i teraz obserwuję w wielu miejscach zaczątki nowych rozetek.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Lano, dziękuję za poradę. Mam jeszcze pytanie, czy te rozetki na sabotku można oddzielić i posadzić ,czy muszą pozostać przy roślinie matecznej? Moje sabotki mają takie rozety. Pozdrawiam, Dorota :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne storczyki. a liście Dendrobium troche przypominają D.kingianum.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko możesz spróbować, ale ja bym tego nie robiła. Po takim podziale kwitnienia możesz spodziewać się za kilka lat, zresztą może ktoś bardziej doświadczony (mam na myśli np. Jovankę) się w tym temacie wypowie. Jeżeli w doniczce jest miejsce na nowe przyrosty zostawiłabym go w spokoju, chyba że wymaga wymiany podłoża (wtedy bez podziału) lub podczas przesadzania samodzielnie sie podzieli. Jeszcze jedna opcja to zbyt mała doniczka.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

:D
podpowiadam ;:17 nic nie rozdzielać!!!
-młode rozetki rosną dzięki połaczeniu via stara rozeta!

I to je utrzymuje przy życiu, swojego sytemu korzeniowego ,prawie nie posiadają.
Nie dadza sobie rady tak szybko, lepiej im przy rodzicach.
Oczywiście zdarza się ,ze coś odpadnie, odłączy się---> to już mamy inny przypadek, zaczynamy wtedy hodować jak super malucha.

Małe rozetki mogą spokojnie rosnąć ze starą rozetą- z czasem robią się piękne dywizje.
Szybciej przebiega też proces dorastania.
W zależności od rodowodu :P kwitnienie takich latorośli,
to oczekiwanie od ~1roku------do 4 lat.

Sprinterzy też bywają :D

pozdrawiam J :D VANKA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

śpieszę z informacją, że w LM w Białymstoku jest przecena cattley i dendrobium-po 41,90 :D
i była nowa dostawa kwiatów- w całkiem niezłym satnie są (kupiłam cambrię w kolorze cappucino i sabotka-2w1, bo w jednej dniczce są posadzone dwa różne w takich pół-doniczkach).
pozdrawiam i życzę miłych zakupów :twisted:
dorcia
1000p
1000p

Post »

Lano, Jovanko, dziękuję za poradę. Nie będę ingerować w moje sabotki, niech natura zadecyduje.
Storczykowa, dzięki, to chyba rzeczywiście jest dendrobium kingianum (poczytalam sobie o nim).
Alicjo, dziękuję za informację, na pewno w najbliższym czasie z niej skorzystam i odwiedzę LM. Mam prośbę, pokaż swoje storczyki.
Pozdrawiam serdecznie , Dorota :P
dorcia
1000p
1000p

Post »

Moja cambria właśnie rozwinęła ostatni pąk i tak się ostatecznie prezentuje: Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo piękna ta Cambria :)
dorcia
1000p
1000p

Post »

Storczykowa, dziękuję w imieniu cambrii.
A teraz mam pytanie: keiki na falenopsisie ma trzy listki i trzy korzonki (jeden długości ok. 8 cm), czy już należy je oddzielić od rośliny matecznej i wsadzić do nowego podłoża?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze troche powinien pobyć na roślinie, 3 korzonki to trochę mało... masz jego fotkę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”