Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Post »

Oj, tak Agu i ja się pośmiałam :lol:
Gdzie wy dziewczynki to wszystko sadzicie? Ja floksów nie tykam choć lubię, bo zawsze w mączniaku po pas :? To samo z pysznogłówką i pryskane i zadbane i dalej z mączniakiem, wiec odpuszczam. W tym roku atak na robale wcześnie zaczynam. Z uwagą słucham prognoz jak mrozu nie będzie to zaraz na początku marca zaczynam ;:65
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wlasnie sie zastanawiam czy nie zabrac sie za ciecie w przyszlym tygodniu, bo u mnie spore dodatnie temperatury juz beda.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale ci zazdroszczę u nas paskudnie i jak dla mnie zimno ciągle , dzisiaj 2st. Ja też mam jeszcze pełno chabazi po jesieni....
A coś mi w plecy wlazło i chyba lekarz mnie nie ominie :(
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie, to u mnie dzisiaj juz +8 dzisiaj bylo a na weekend kolo 10 ma byc ;:108 Niby jeszcze w nocy kolo -1, - 2 ale to juz nic nie narobi za bardzo.
Wspolczuje wlezionego krzyza ;:196 nie lubie takich atrakcji :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Planowałaś przeniesienie, więc doradziłam Ci kierunek :;230
Pogoda straszliwa, masakrycznie wieje i cały czas pada deszcz. Pokazują się jednak łyse placki ziemi spod warstwy białego. Na parapetach cisza-koty jeszcze nic nie zniszczyły.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
bianka1977
100p
100p
Od: 25 sie 2011, o 14:08

Post »

u mnie też mączniak był niestety, też mam floksy i pysznogłówki, ale był na wszystkim, nawet na berberysach, więc musiałabym wywalić wszystko :;230
Podejrzewałam, że to dlatego, że przy wysokich temp lałam bardzo dużo wody na świeżo założony trawnik. Czy to możliwe? I czy moge czymś na wiosnę opryskać, zeby tego cholerstwa w tym roku nie było?
Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Aguś :wit u mnie śniegu to juz praktycznie nie widać, teraz widać tylko kopce po kretach :evil:
Pogoda u mnie paskudna

miłego dnia ;:196
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witajcie kochani :) Bura szmata na niebie i spać się chce, ale wiosnę w powietrzu czuć, mimo wszystko :)

Julka, ja bym poczekała z cięciem do marca, chyba że faktycznie długoterminowe prognozy u Ciebie są tak optymistyczne... u mnie, nawet gdybym chciała ciąć, jest jeszcze sporo sniegu, mimo odwilży... mokro, paskudnie - jeszcze za wcześnie na pracę w ogrodzie...
Kasiu, leć do lekarza - da Ci leki i ból szybciej minie... trudno funkcjonować z wlezionym krzyżem, a przecież jakoś i tak trzeba... A wracając do chabazi - ja mam dużo miejsca w ogrodzie, ale musiałabym ingerować w trawnik i tworzyć nowe rabaty, a to mi burzy ogólną koncepcję... Wystarczy mi póki co nowa rabata na obrzeżach paleniska... Tam m.in chcę posadzić jeżówki (trawy, byliny i iglaki).
Ewa, ja wiem, że kierunek jest słuszny ;) Pogoda u mnie podobna, paskudnie, topi się śnieg odkrywając niezbyt ładne widoki po zimie... Czeka nas dużo pracy...
Bianko, co do trawnika, to podjedź do orodniczego dobrze zaopatrzonego w nawozy i poproś o skuteczny środek antygrzybiczny do trawnika... Nie wiem, jak podlewałaś - rano i wieczorem, czy przy upałach w ciągu dnia?
Małgosiu, witaj - u mnie też topniejący śnieg odkrywa krecią robotę... Mam sporo trawnika do naprawienia :( Miłego dnia również!
bianka1977
100p
100p

Post »

Najpierw przez pierwsze parę dni jak były nasiona kilka razy dziennie, żeby wilgotno było. Potem jak wykiełkowała trawa rano i wieczorem tylko. Generalnie czekaliśmy z trawnikiem do sierpnia, bo firma, która to robiła przekonała nas, że z reguły lepsze warunki na to w sierpniu. Dzień krótszy, w nocy rosa, szybciej się powietrze wychładza, ale w tymroku lipiec był zdecydowanie chłodniejszy i korzystniejszyna takie roboty. Nie trafiliśmy :roll:
Pozdrawiam. Bianka
bianka1977
100p
100p

Post »

Aga mam trochę traw, miskantów, rozplenicę... teraz sterczą wyschnięte chochoły. Czy te trawy na wiosnę się obcina? Jeśli tak to na jaką wysokość i kiedy?
Pozdrawiam. Bianka
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bianko, z trawnikiem sobie poradzisz - spokojnie poczekaj do wiosny, zobaczysz co należy zrobić jak śnieg odkryje go w całości... Może też go trafić pleśń śniegowa...
Co do Twojego pytania o trawy - ja wszystkie tnę na krótko wczesną wiosną, w marcu (nie robimy tego jesienią, ze względów estetycznych - pięknie zdobią ogród).
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej, no więc właśnie do lekarza mus iść, bo jak potem rabatę kopać? :wink:
Moje trawska też sterczą dumnie, ale już niedługo ciach :pogon
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przez zimę zapomniałam, że tyle kretowisk było :evil: Sprzątałam regularnie, póki nie spadł śnieg, ale teraz wyraźnie widać, że zwierzątka były bardzo aktywne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agus dobry. Tu snieg byl 2 dni, teraz jest 7 stopni na plusie na niedziele zapowiadaja 10 ;:108 Wszystko bylo by pieknie ale wieje dzisiaj brrr.
Bianka Agus dobrze mowi. W ogrodniczym kaz sobie dac przeciwgrzybiczny do trawy i jak juz bedzie w miare sucho i temperatura bedzie powyzej 10 stopni, to pryskaj. Zakup sobie tez miedzian i popryskaj wszystkie chabazie jakie rosnal u Ciebie. Co do traw ozdobnych, to trzeba wszystko suche wyciac - trawy wypuszcza swieza zielenine.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś u ciebie floksy są takie piekne dorodne,u mnie liście tego zwykłego fioletowego były całe białe.Czy ty opryskujesz czymś swoje floksy?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”