Iglakowo
Re: Iglakowo
Elu- nie będę oryginalna- kolekcja iglaków i host wspaniała. Zdjęcie porównawcze z początków rabaty i jej obecnego stanu dało mi do myślenia podczas planowania iglakowych obsadzeń! Nie ma co szaleć i upychać za wiele roślin na kupie. Pozdrawiam serdecznie
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu Ophir powinien teraz pięknie świecić obok Inversy, masz może aktualną fotkę?
Zielona taka, płacząca Inversa została pomiedzy żółtymi, pięknie musi być
Zielona taka, płacząca Inversa została pomiedzy żółtymi, pięknie musi być

Witam. Wlasnie znalazlam Twoj ogrod I jestem oczarowana! Rowniez kocham iglaki, mam juz spora kolekcje,ogrod zalozony w zeszlym roku. Nie moge sie doczekac,kiedy urosna...
będę czestym gosciem!
Pozdrawiam

będę czestym gosciem!

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trafiłam do Ciebie z wątku hostowego.
Niesamowita ilość odmian. Na dokładkę jeszcze iglaki. W tym roku zamierzam sama zwiększyć kolekcję i jednych i drugich
Niesamowita ilość odmian. Na dokładkę jeszcze iglaki. W tym roku zamierzam sama zwiększyć kolekcję i jednych i drugich
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
oj naoglądałam się u ciebie śliczności. chyba będę tu wracać.
Wspaniała kolekcja iglaczków. Piękne nasadzenia. Powiedz ile lat ma ten winobluszcz na altance?
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Piękna i duża kolekcja iglaków
podziwiam, podziwiam i zapraszam do mnie 

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Witajcie wszyscy i wybaczcie długie milczenie, ale paskudna zima za oknem skutecznie zniechęciła mnie do pisania w wątku ogrodowym....
Już myślałam, że zbliżą się wiosna a tu za oknem znów zawieje i zamiecie - nie dość, że pada z nieba to "białe badziewie", to jeszcze nawiewa go z pobliskich pól w niesamowitej ilości!
A ja już chcę wiosny.
Cebulla - zwróć uwagę, że w 90% są to iglaki wolno rosnące - a i tak rozrastają się niesamowicie szybko. Tak jak piszesz - nie warto przesadnie zagęszczać nasadzeń.
pamelko - niestety, aktualnie wszystko jest równo pod śniegiem - nie widać nic - ani żółci, ani zieleni ani w ogóle samego ogrodu...
planta - Twoje iglaki urosną szybciej niż się spodziewasz....
Zaglądaj do mnie jak najczęściej - z nastaniem wiosny wstawię nowe fotki.
Margo2 - witaj w gronie hostomaniaków i iglakomaniaków - to nieuleczalne choroby....
alinaK - dzięki za miłe słowa - zapraszam serdecznie - mam nadzieję, że wkrótce dodam nowe fotki
Pauli - winobluszcz na altance ma 6 lat - niestety ostatnie 2 lata chorował dość mocno i musiał zostać intensywnie przycięty....
roots23 - dzięki za pochwały i za zaproszenie - wkrótce wpadnę z rewizytą

Cebulla - zwróć uwagę, że w 90% są to iglaki wolno rosnące - a i tak rozrastają się niesamowicie szybko. Tak jak piszesz - nie warto przesadnie zagęszczać nasadzeń.

pamelko - niestety, aktualnie wszystko jest równo pod śniegiem - nie widać nic - ani żółci, ani zieleni ani w ogóle samego ogrodu...

planta - Twoje iglaki urosną szybciej niż się spodziewasz....

Margo2 - witaj w gronie hostomaniaków i iglakomaniaków - to nieuleczalne choroby....

alinaK - dzięki za miłe słowa - zapraszam serdecznie - mam nadzieję, że wkrótce dodam nowe fotki

Pauli - winobluszcz na altance ma 6 lat - niestety ostatnie 2 lata chorował dość mocno i musiał zostać intensywnie przycięty....

roots23 - dzięki za pochwały i za zaproszenie - wkrótce wpadnę z rewizytą

Elu, cieszę się że wróciłaś
zima faktycznie daje nam się we znaki, ale pocieszmy się, że do wiosny już naprawdę z górki...
Gdybyś miała polecić jakąś hostę do uprawy w pojemnikach (skrzyni drewnianej lub donicy ceramicznej) to jaka byłaby to odmiana?
pozdrawiam Cię serdecznie

Gdybyś miała polecić jakąś hostę do uprawy w pojemnikach (skrzyni drewnianej lub donicy ceramicznej) to jaka byłaby to odmiana?
pozdrawiam Cię serdecznie

-
Agnieszko, zależy, jak dużą masz tę skrzynkę - napisz, to coś Ci z pewnością polecę.
Paulina, to chyba był mączniak prawdziwy - w ubiegłym sezonie ( drugim z kolei) wzięłam się za intensywne opryski i pod koniec lata zaczął już nawet puszczać zdrowe liście i kwiaty. Przedtem były takie plamiste i poskręcane. Oczywiście napadły go też mszyce - ale z tym szkodnikiem dość łatwo i szybko można sobie poradzić.

Paulina, to chyba był mączniak prawdziwy - w ubiegłym sezonie ( drugim z kolei) wzięłam się za intensywne opryski i pod koniec lata zaczął już nawet puszczać zdrowe liście i kwiaty. Przedtem były takie plamiste i poskręcane. Oczywiście napadły go też mszyce - ale z tym szkodnikiem dość łatwo i szybko można sobie poradzić.
Elu, wiosna tuż, tuż...I znów mam wiosenne wątpliwości dotyczące iglaków...Czy Ty profilaktycznie pryskacz jakimś grzybobójczym środkiem, promanalem czy czymś? Ja dotąd tego nie robiłam, ale iglaków przybyło, więcej obaw o ewentualne straty... I tak się miotam między dwoma szkołami
, tych, którzy każą pryskać na wszelki wypadek i tych, którzy mówią, żeby tylko w razie konieczności... A Ty jak uważasz?

Elu, skrzynia będzie stała od wschodu i będzie duża: 160x50x50...
-
Marta, nigdy nie pryskałam iglaków środkiem grzybobójczym - im mniej chemii w ogrodzie tym lepiej.
Grzyb ich nigdy nie atakował - co innego przeróżne owady większe i mniejsze
Agnieszko, skrzynka całkiem pokaźnych rozmiarów - nawet jakaś kompozycja by do niej weszła. Napisz, jakie hosty lubisz - kolorowe czy jednobarwne, wielkie czy miniaturki?
Śnieg już trochę zszedł z ogrodu i mam nadzieję, że już go więcej nie dopada. Tak wyglądało Iglakowo zaledwie 4 dni temu:

a tak dziś
:

Pierwsze zakupy hostowe już poczynione i zadoniczkowane w piwnicy czekają na wiosnę

Teraz dla odmiany widoki mijane po drodze do pracy :

i z liskiem do towarzystwa
:

Agnieszko, skrzynka całkiem pokaźnych rozmiarów - nawet jakaś kompozycja by do niej weszła. Napisz, jakie hosty lubisz - kolorowe czy jednobarwne, wielkie czy miniaturki?
Śnieg już trochę zszedł z ogrodu i mam nadzieję, że już go więcej nie dopada. Tak wyglądało Iglakowo zaledwie 4 dni temu:

a tak dziś

Pierwsze zakupy hostowe już poczynione i zadoniczkowane w piwnicy czekają na wiosnę

Teraz dla odmiany widoki mijane po drodze do pracy :

i z liskiem do towarzystwa

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Elu, ale masz widoczki
A ja chciałam spytać o nazwę chyba sosny takie żółtawe cosik ładne. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie