Ty masz ciepło, u mnie maja chłodno (zewnętrzna ściana)
Sprawdziłem u siebie, są twarde tak te duże, jak i malutkie. Po bokach, przez folię widać bielutkie podłoże, bez żadnej zmiany koloru. Malutkie są jeszcze białe. Jutro wykręcę te duże, i zobaczę co się tam dzieje, tylko nie uzyskałem informacji, czy takie grzybki, jak na powyższych fotkach, można spożywaćmartadela200 pisze:Dziś powyrywałam już dorosłe pieczary,były też tam takie malutkie brązowe i miękkie,usunęłam je,a po ich wyrwaniu zauważyłam w miejscu,gdzie stały zielone podłoże,było takie zielone,że prawie turkusowe.Powyciągałam je łyżeczką,ale jak wcześniej wyżej czytałam jest to chora grzybnia,nie wiem czy nadal kostka nadaje się do dalszej uprawy??Pomocy!!!
Witam,czarnek pisze:nie uzyskałem informacji, czy takie grzybki, jak na powyższych fotkach, można spożywać
"Zielona pleśń wywołana Trichoderma harzianum cechuje się białą agresywną grzybnią porastającą ziemię okrywową i grzyby powodując ich podgnicie. Powstała ewentualnie masa zarodników jest w kolorze szmaragdowo zielonym."martadela200 pisze:a kolor grzybni??