Moja mała "dżungla" - part II
- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja mała "dżungla" - part II
Aga nie przestawiaj wielkanocnika bo sie wypnie pąkamina ciebie. 13* to nie jest tak mało. Poza tym to temperatura przy szybie. Jeśli od początku stoi w takiej temperaturze to nic mu nie będzie. Jak przestawisz zrzuci pąki.
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem pełna podziwu dla Twojej Lisy
. Jest super wybarwiona
- nawet nie wiedziałam, że ona tak potrafi, bo moja cała zielona
.
Kliwia pięknie Ci się rozrasta, a hiacynt się super ukorzenił - teraz czas, żeby góra ruszyła
.
Anturium mam z lidlowej przeceny - chociaż raz trafili z przeceną w dobry moment, bo "chodziłam" koło nich trochę czasu, a ich było coraz mniej na półce
.

Kliwia pięknie Ci się rozrasta, a hiacynt się super ukorzenił - teraz czas, żeby góra ruszyła

Anturium mam z lidlowej przeceny - chociaż raz trafili z przeceną w dobry moment, bo "chodziłam" koło nich trochę czasu, a ich było coraz mniej na półce

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37

że dostałam zeza rozbieżnego "góra-dół". Australis Lisa cudownie wybarwiona, ciekawa jestem kwitnienia kliwii,
a wielkanocnik troszkę się pospieszył ale może zachowa ciągłość kwitnienia do Wielkiej Nocy.

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
-
- 1000p
- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Kontakt:
Szkoda że hoi australijskiej nie zostają akie czerwone listki tylko się później wybarwiają , ciekawie by wyglądała.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
One młode to czerwone. Nic nie jest takie jak w młodości......
....... 

Rośliny Krystyny
Zapraszam - Krystyna
Zapraszam - Krystyna
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mniodkowa, myślę, że anik ma rację. Już teraz nie ma co go przestawiać, bo pąki ci zrzuci.
A kliwię trzymałaś w chłodzie?
A kliwię trzymałaś w chłodzie?

Liska piękna, moja stoi zaczarowana w miejscu.
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
rapunzel pisze:A kliwię trzymałaś w chłodzie?
kliwia to sobie stała w chłodniejszym pokoju na parapecie od zakupu (nie pamiętam - lipiec jakiś?) do chyba końca listopada, zezłościłam się, że ani drgnęła choć nie przekręcana i po poczytaniu przeniosłam na południowy parapet, stwierdziłam, że zimą może nie usmażę jej na słońcu

kociara pisze:a wielkanocnik troszkę się pospieszył ale może zachowa ciągłość kwitnienia do Wielkiej Nocy
jakoś wątpię, ale cieszę się, że masz wiarę

anik pisze:Aga nie przestawiaj wielkanocnika bo sie wypnie pąkamina ciebie. 13* to nie jest tak mało.
tak zrobię

diament pisze:Liska piękna, moja stoi zaczarowana w miejscu.
moja po zakupie zaczęła rosnąć, ale jak ją przekręciłam sprzątając któregoś razu i przesunęłam na parapecie o 50cm to się obraziła, dopiero teraz jej przeszło

Adaś - no taki kolorowy kwiatuszek z czerwonymi listkami to by i do salonu mi nawet pasował

Wiktoria - anturium białego to ja nigdy w LIDLU nie widziałam

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Zachwycił mnie Wielkanocnik, nie duży a z tyloma pakami. Kliwia przypomniała mi mój rodzinny dom,gdzie na parapetach stały doniczki Kliwii i Amarylisa. Niech Ci pięknie kwitną. 

- rapunzel
mniodkowa, pytałam o tę kliwię, bo ona z tych, co to muszą przejść okres spoczynku w chłodzie, żeby zakwitnąć.
Ja z góry odpuszczam taką arystokrację, bo dostałabym szału, gdybym załatwiła kwiatka za taką kasę.
Z arystokracji to miałam gardenię, która nawet nie otworzyła pąków, a potem padła.

Z arystokracji to miałam gardenię, która nawet nie otworzyła pąków, a potem padła.

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Na poprawe humoru poszłam wczoraj do LM i już żałuję
Grudniki były - czerwone (a na takiego poluję) ale kurcze po 12,00 zł. Troche drogo biorąc pod uwage, że poprzedniego kupiłam chyba za 6 zeta w biedronce. Nie kupiłam i tylko sobie humor popsułam. Ale w poniedziałek ma być peperomia w biedronce to sobie poprawię humor
No chyba, że nas do tego czasu zasypie i nie dojadę do sklepu

Grudniki były - czerwone (a na takiego poluję) ale kurcze po 12,00 zł. Troche drogo biorąc pod uwage, że poprzedniego kupiłam chyba za 6 zeta w biedronce. Nie kupiłam i tylko sobie humor popsułam. Ale w poniedziałek ma być peperomia w biedronce to sobie poprawię humor

No chyba, że nas do tego czasu zasypie i nie dojadę do sklepu

- mniodkowa
- Kontakt:
rapunzel pisze:dostałabym szału, gdybym załatwiła kwiatka za taką kasę.
Jagoda - przyznam szczerze, że nie kojarzę jakichś pieniędzy za tą kliwię, wiem, że nietanie ale albo się z kimś wymieniałam, albo jakieś małe pieniądze zapłaciłam

Monika - grudnika za 12zł to chyba, że w doniczce o średnicy 12cm

Maryla - przekonałam się, że nawet maleństwa (grudniki np) też potrafią obsypać się pąkami

----------
edit: pofatygowałam się poszukać tej kliwi - faktycznie mam ją z wymiany z Anjją

- rapunzel
mniodkowa, z wymiany to faktycznie można przeżyć, ale ja widziałam przeważnie powyżej 25 zł, więc to już całkiem spora sumka jak na kwiatka, przynajmniej dla mnie. 

O perpeoni w biedronce też słyszałam i przyznam, że kusi. A tak teraz jak czytam o tym jak to może zezłościć jak drogi kwiatek padnie to macie dziewczyny rację - jakoś w takim momencie aż się odechciewa wszystkiego. Ja tak dłuuugo miałam i sądziłam że to wina "ręki" do kwiatów. A teraz już wiem że to jednak kwestia SERCA. No i uwielbiam to uczucie jak jakiś mały, polamany czy chudy badylek jednak zaczyna żyć i w piękna roślinę się przemienia 

- mniodkowa
- Kontakt:
a bo ja wiem, czy to kwestia serca... fikusy po zmianie miejsca po prostu zrzucają liście więc można się starać i starać a moim przynajmniej zdaniem - to kwestia... szczęścia(?) że nie ogołoci się po przyniesieniu do domu takie drzewko nierzadko za kilkadziestąt ładnych złotych
to mamy tak samo
kupuję zielone do kilku zł
no wiadomo, że storczyka za 10 to ciężko wyhaczyć, więc czaję się na promocje po 19,99

rapunzel pisze:a widziałam przeważnie powyżej 25 zł, więc to już całkiem spora sumka jak na kwiatka, przynajmniej dla mnie
to mamy tak samo