Dokumentacja pracy w ogrodzie i na działce

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dokumentacja pracy w ogrodzie i na działce

Post »

Witajcie! Jest to mój pierwszy wątek, wiec liczę na to, że spotka się z odzewem :D Dobrze, do rzeczy: co sądzicie o dokumentacji pracy w ogrodzie? ;:138 Osobiście zrobiłem sobie z zeszytu dosyć obszerny dziennik ogrodniczy, gdzie prócz tzw. dokumentacji dziennej wyrysowałem odpowiednie tabele na podlewanie, sianie, pikowanie, plewienie itd. Czy Wy dokumentujecie swą pracę? ;:108
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dokumentacja pracy w ogrodzie i na działce

Post »

Oczywiście! Dawniej zapisywałam co ważniejsze daty w kalendarzyku a od 2008 roku prowadzę zapiski w jednym grubym zeszycie. Daty siania, pikowania, wysadzania, jakie warzywa, ich odmiany. Szczególną wagę przywiązuję do dokładnego dokumentowania oprysków; jakie środki na które drzewka, opryski pomidorów i ogórków itd. Kiedy są pierwsze zbiory. Ponieważ mam to w jednym zeszycie, wystarczy, że cofnę się parę kartek i widzę co robiłam o tej porze rok czy dwa lata temu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świete słowa Gieniu :D . A dodatkowo w nim: lista ogrodowych pożądań, szkice planowanych zmian, nowych rabat,zapiski co gdzie i jak i kiedy wsadzone, plany zakupów, notatki z adresami i telefonami odwiedzanych szkółek, ważne ogrodniczo adresy internetowe i wszelakiej innej maści notatki ogrodnicze :D .
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

gienia1230 pisze:Oczywiście! Dawniej zapisywałam co ważniejsze daty w kalendarzyku a od 2008 roku prowadzę zapiski w jednym grubym zeszycie. Daty siania, pikowania, wysadzania, jakie warzywa, ich odmiany. Szczególną wagę przywiązuję do dokładnego dokumentowania oprysków; jakie środki na które drzewka, opryski pomidorów i ogórków itd. Kiedy są pierwsze zbiory. Ponieważ mam to w jednym zeszycie, wystarczy, że cofnę się parę kartek i widzę co robiłam o tej porze rok czy dwa lata temu.
Spisuje pani również wydatki i jeśli tak to czy zbiera paragony? :D
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prowadzę zeszyt, w którym zapisuję co, kiedy i za ile kupiłam. Kiedy przesadziłam i jakie wymagania ma dana roślina. Przy dużej ilości doniczkowych i ogrodowych mnie się to bardzo przydaje. Nie zawsze się pamięta kiedy się kupiło, zwłaszcza jeśli okazy mają po kilkanaście lat., a i wymagania poszczególnych okazów się różnią. Bardzo często korzystam z mojego notatnika.
Pozdrawia Urszula.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:D :D Nie, Marchewko, nie spisuję wydatków na zakup nasion i innych środków. Tylko raz skrzętnie notowałam koszty poniesione na budowę domku. Paragony zatrzymuję tylko za sprzęt na który jest gwarancja np. na kosiarkę.
Mam narysowany plan działki i na nim naniesione posadzone drzewka owocowe; odmiana, rok posadzenia i rodz.podkładki. Nie wiem jak u Was, ale moja pamięć szwankuje i muszę sobie to wszystko notować.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

gienia1230 pisze::D :D Nie, Marchewko, nie spisuję wydatków na zakup nasion i innych środków. Tylko raz skrzętnie notowałam koszty poniesione na budowę domku. Paragony zatrzymuję tylko za sprzęt na który jest gwarancja np. na kosiarkę.
Mam narysowany plan działki i na nim naniesione posadzone drzewka owocowe; odmiana, rok posadzenia i rodz.podkładki. Nie wiem jak u Was, ale moja pamięć szwankuje i muszę sobie to wszystko notować.
Ja co roku planuję tylko siewy na warzywniakach, w tym pokusiłem się nawet o obliczenie ich pól. :D Nie mam planu działki jako takiego, mam go w głowie. :wink:

Ulpen11 pisze:Prowadzę zeszyt, w którym zapisuję co, kiedy i za ile kupiłam. Kiedy przesadziłam i jakie wymagania ma dana roślina. Przy dużej ilości doniczkowych i ogrodowych mnie się to bardzo przydaje. Nie zawsze się pamięta kiedy się kupiło, zwłaszcza jeśli okazy mają po kilkanaście lat., a i wymagania poszczególnych okazów się różnią. Bardzo często korzystam z mojego notatnika.
To dobrze, ostatnio miałem dosyć nie miłą przygodę; wysiałem 10 ziaren fasoli na gazę (hodowla fasoli w słoiku), mój dziennik ogrodniczy położyłem obok. Niestety, z gazy ściekło wody tyle, że dziennik cudem odratowałem. :cry: Chciałem nawet pokusić się o jego przepisanie, ale jednak sobie odpuściłem; robienie tabel, numerowanie stron..., raz na rok starczy. :D

LilaRose pisze:Świete słowa Gieniu :D . A dodatkowo w nim: lista ogrodowych pożądań, szkice planowanych zmian, nowych rabat,zapiski co gdzie i jak i kiedy wsadzone, plany zakupów, notatki z adresami i telefonami odwiedzanych szkółek, ważne ogrodniczo adresy internetowe i wszelakiej innej maści notatki ogrodnicze :D .
Jeśli się mogę wtrącić; mniemam iż to dobry pomysł :D
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

Ja co roku robię sobię plan płodozmianu na nowy sezon, jesienią robie rozpiskę grządek co gdzie było i gdzie, co planuję posiać na rok przyszły, później wiosną tylko się do tego stosuję. Ponaddo zapisuję rozkład odmian truskawek, żeby wiedzieć, z jakiej będę późnym latem brał rozsadę :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

A z jakich odmian najczęściej robisz rozsadę? :D
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

Mam trzy odmiany: Senga Sengana, Polka i Amulet :wink:
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

To fajnie. ja uprawiam tą "najzwyczajniejszą". Nawet nie znam nazwy, ale spróbuję zrobić rozsadę. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”