I ja wymarzyłam sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: I ja wymarzyłam sobie ogród

Post »

ah, romantyczna dusza z Ciebie :wink: Ale przynajmniej jesteś określona w swoich gustach, mi natomiast podobają się wszystkie kwiaty i wszystkie chciałabym je mieć u siebie :D . Pewnie gdybym nie panowała nad swoją fantazją szalonego "projektanta ogrodów", to dopiero by Picasso mi wyszło :;230
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
lidka1102
200p
200p

Post »

Tylko proszę się nie śmiać :)
To tylko szkic: 1 foto to rabata, która mam nadzieję powstanie w tym roku, 2- w połączeniu z już istniejącą (nie miałam różowej kredki, więc trochę blada jest :;230
Obrazek Obrazek
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

o matko,ale sie napracowalas,teraz pozostaje tylko zakup i posadzenie roslin :;230
lidka1102
200p
200p

Post »

doromichu pisze:o matko,ale sie napracowalas,teraz pozostaje tylko zakup i posadzenie roslin :;230
Dorotko to była czysta przyjemność i zabawa, a czeka mnie jeszcze przyjemniejsze - kupowanie i sadzenie ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
nie mogę się doczekać!
aaa, właśnie, tyle razy miałam zapytać o to i ciągle wypadało mi z głowy...Sporo z Was wysypuje korę wokół roślin, ja też tak robię, ale muszę przyznać,że to niemały wydatek. Czy kupujecie korę w workach np. w OBI, czy macie jakieś lepsze i tańsze sposoby na jej zdobycie?jakiś tartak??
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Możesz zainwestować w rozdabniacz do gałęzi i produkować własną podsypkę, na dłuższą metę to najtańsze rozwiązanie. Gdybym miała drzewa u siebie, zrobiłabym tak.

Widzę, że planik masz już opracowany ze szczegółami. Brawo, grunt to wiedzieć czego się chce. Ja ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki kształt nadać rabacie i jakie dobrać rośliny. Koncepcja zmienia mi się co chwilę. Czekam aż zrobi się cieplej, żeby zmierzyć teren i coś wreszcie postanowić.
Lidziu, nie zapomnij zaplanować roślinom trochę wolnej przestrzeni, gdyby miały ochotę się rozrosnąć :wink:
lidka1102
200p
200p

Post »

O, o tym nie pomyślałam!
no właśnie, plan, a ja słynę ze zmiany planów :;230
Tak, tak, pamiętam, to tylko szkic, nawet nie uwzględniający wielkości roślin :wink: taka notatka, jakie chcę i czy razem nie tworzą wspomnianego Picasso :wink:
MEGI polecam Ci, wielokrotnie wspominane przeze mnie ogrody :U STÓP KLASZTORU AlinkiK i i przecudowny w kompozycji OGRÓD URSULKI. Mnie inspirowały wielokrotnie, może i Ty coś znajdziesz dla siebie.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ależ to profesjonalnie wyglada! Serio, to nie ironia :wink: wyobrażam sobie ile pracy i główkowania pochłonęło, o samym dobieraniu kolorów nie wspominając...no i teraz widzę czarno na białym (a właściwie kolorowym :wink: ), że bynajmniej monochromatycznie nie jest.

Odnośnie do kory to na znanym portalu aukcyjnym widziałam, ze sprzedają hurtowo w dość korzystnych cenach - z transportem się zdecydowanie mniej opłaca, ale może znajdziesz kogoś w swojej okolicy?
lidka1102
200p
200p

Post »

Cieszę się, że Cię przekonałam do mojej wizji :wink:
Mam pewną metodę; przeglądam sobie zdjęcia roślin w pełni (czyli duże, rozwinięte i kwitnące), wybieram te, które mi się podobają (i mogą rosnąc w moim ogrodzie), sklejam sobie na zasadzie puzzli, a później przerzucam to na papier, rozmieszczajac już na szkicu rabaty... i gotowe! :D

Dziękuję za podpowiedź, nie pomyślalam, żeby tam szukać. Póki co znalazłam w moich okolicach jakiegoś sprzedawcę, ok 6,50-7 zł za worek 50 L, chyba niedużo prawda?
lidka1102
200p
200p

Post »

pamelka pisze:
survivor26 pisze:Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie?
A jeżówki :roll: len, krwawnik, kosmos, przetacznik ??? A kwitnące żurawki? Trochę tego jednak jest ;:108
Lidka kiedyś wspomniałaś o wiązie Wredei, on taki żołciutki, byłaby plama wśród zieloności :roll: oczywiście, jeśli na rabacie nie ma zbyt wiele słońca. Ale skoro żurawkę Lime Pie planujesz zgaduję, że słoneczko tam niezbyt pali :wink:
Dla Red Barona, jednak wybierz miejsce bardziej nasłonecznione, aby nie zzieleniał :wink:
PAMELKO nie wiem jak to się stało, ale nie zauważyłam Twojego postu! Miejsce rano jest lekko zacienione, dopiero po południu łapie słonka a ogrzewane jest dopiero przy zachodzie. Czy sądzisz, że jednak któraś z roślin nie da rady w tych warunkach?
Jeśli Baron będzie kaprysił wymienię go z inną trawą, którą mam w ogrodzie.
A wiąz baaaardzo mi sie podoba, ale mój ogród to prawie leśna polana, chyba nie da rady na takiej słabej ziemi :( Myślałam raczej o jakimś iglaku, może taki, który ma np jasne przyrosty! :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Lidziu piękny projekt zrobiłaś. Zawiera wiele moich ulubionych roślin. Bardzo ładnie dopracowałaś rozmieszczenie roślin. No i jeszcze ten świerk 'Inversa', cudnie będzie. Czeka Cię teraz niemały wysiłek, żeby to wszystko zakupić, a potem posadzić. Wiosną będę pilnie śledziła postęp prac. Powodzenia.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
lidka1102
200p
200p

Post »

Dziękuję! :) Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć wszystkie rośliny (oczywiscie biorę pod uwagę opcję zamiany niektórych egzemplarzy, zwłaszcza, że u mnie trochę krucho ze szkółkami z bogatą ofertą..jedyna nadzieja w TARGACH ;:138 ) i będę mogła się pochwalić efektami :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zainteresował mnie Twój wpis o targach w Olsztynie (w wątku o jeżówkach) i przyszłam szukać krajanki :D Ogromnie podoba mi się idea ogrodu na leśnej polanie. Widać zmiany, jakie wprowadzasz. Zaczęłam jeździć na targi w zeszłym roku, może będzie okazja, żeby się spotkać. Z której strony Warmii jesteś?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

Witaj Ewo, miło jest gościć kogoś z moich stron :) Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. Leśne chaszcze były sporym wyzwaniem ,ale opłaciło się- teraz to moja oaza i nieważne, że z marną ziemią :)
A targi również odwiedzam od niedawna, dla mnie to święto już nie mogę się doczekać tych w kwietniu!! ;:65 Palnuję także wizytę w szkółce pod Barczewem, z tego co kojarzę mieli ciekawą ofertę na ostatnich wystawach :D ( no chyba, że pomyliłam ich z jakimś innym stoiskiem, nie jestem sobą jak już przekraczam bramyW-MODR :D ). Na ich stronie znajdziesz dokładny plan targów i wystaw w Olsztynie. http://byliny-olsztyn.pl/. . a więc do zobaczenia, w moim ogrodzie i na najbliższych targach! :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Lidziu jasne przyrosty ;:224
No jest kilka ciekawych, wszystko zależy od tego, jak rosnącego chcesz iglaczka?
Wąski, szerszy, wysoki, niższy?
Pierwsze dwa godne polecenia to oczywiście świerk kłujący Białobok i Maigold /picea pungens/.
Bardzo podoba mi się też świerk kaukaski Aureospicata /picea orientalis /. Zerknij do wyszukiwarki.
A jak się zapatrujesz na jodły koreańskie? może żółta koreanka Aurea lub Luminetta /abies koreana/ ?
lidka1102
200p
200p

Post »

Według mojego planu nie może to być duże drzewko, najlepsze byłoby szczepione na pniu. Pięknie wyglądają na kwiatowych rabatach! ale ceny zazwyczaj też są "piękne", dlatego już odkładam do skarbonki :wink:
Jak wrócę do domu to obejrzę sobie Twoje propozycje. Napiszę również gatunki, które wpadły mi w oko. Koreankę miałam, niestety nie przyjęła mi się (pewnie dlatego, że wcześniej stała w domu jako drzewko święteczne :( . Strasznie było mi jej żal..ale może do 2 razy sztuka :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”