Mój kwiatowy azyl cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz.2

Post »

Iwonko, piękna kolekcja nasion!!
Śniegu zazdroszczę- u mnie go prawie w ogóle nie ma, a mrozy siarczyste...
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko, zazdroszczę Ci śniegu. Zakupy wspaniałe a strażnik Zuzanka jeszcze lepszy :)
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko Zuzka ma rację , nie tylko dość zdjęć, ale i nasion wystarczy :;230 (też nie wiem czy u mnie to koniec :;230 )
Lubię nasturcję i cały czas nad nią się zastanawiam, czy kupić, gdzie wysiać aby mogła się swobodnie rozłazić.
U mnie też śniegu nasypało, jest tak biało i roślinki trochę lepiej okryte. Mróz mniejszy, ale powiewa wietrzysko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

No ale nasion...Ja też mam trochę od zeszłego roku, wysiejemy zobaczymy co wzejdzie :)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Piekne zakupy :tan Tez troszke kupiłam ...wczoraj mnie poniosło na trawy ozdobne ;:108 Mi jakoś siewy nigdy nie szły i mam nadzieje ,ze w tym roku sie coś uda :lol:
Ale Was zasypało u nas tylko mróz i ani deka opadów mam nadzieje ,że to już konic tych siarczystych mrozów ;:108
;:196
marzenia się spełniają! Dana
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Monia68 pisze:Iwonko, piękna kolekcja nasion!!
Moniko trafnie to ujęłaś...kolekcja :;230 Mam nadzieję, że tym roku będą cieszyły mnie pachnące kwiaty w ogrodzie, a nie kolorowe etykietki :uszy

Halinko prawda jest taka, że nie lubię zimy, ale skoro już jest, to niech będzie śnieżna...oczywiście bez przesady :wink:
Nie dość, że zwiększa to szanse na przeżycie moim bylinom, to pozostaje jeszcze aspekt estetyczny :P

Dorotko nie zastanawiaj się, tylko kup nasturcję...mam nadzieję, że nie boisz się mszyc, które są ich wielkimi miłośniczkami :lol:
Ja prawie każdego roku staram się, gdzieś ją wcisnąć. Jeżeli nie masz wolnego miejsca na pergoli, czy płocie, to kup sobie odmianę karłową. Ja ostatnio miałam nasturcję niską Night & Day ...ciekawe kolorki :D

Obrazek

Danusiu każdego roku oprócz sztandarowych nasion typu aksamitka, kupuję coś "innego".
W zeszłym roku były to właśnie trawy ;:108
Jaka byłam zdziwiona, a zarazem szczęśliwa, kiedy ładnie wzeszły (kuweta) :tan a potem...zasuszyłam je :oops:
Całe szczęście, że o innych roślinkach nie zapomniałam, bo cała robota poszłaby na marne :?
Taka np. wdówka gwiaździsta może nie kwitła najpiękniej, ale owocostany miała ciekawe.

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Iwonko namówiłaś mnie :;230 pergol u mnie kilka, a nowa w planach. Kupię chyba dwie odmiany pnącą i płożącą. Z mszycami można sobie poradzić, może ten rok po tych mrozach będzie łaskawszy i tego dziadowstwa będzie mniej na roślinach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześc Iwonka,
Postanowiłam zajrzeć od razu do Ciebie, żeby nie stracić z oczu Twojego wątku :-)
Bardzo ładnie u Ciebie, nie mogę się napatrzeć! Krzewy owocowe wyglądały jesienią tak dorodnie..i te dalie! Wrzosowisko również masz piękne, takie jak mi się marzy...ale moje wrzosy chyba się obraziły na mnie ;:14 Pewnie mają u Ciebie dobre warunki, widać jak dbasz o swoje roślinki ;:180
I te fiołki...moja wielka słabość, uwielbiam ich zapach i delikatność, ale nie radzę sobie z przyrostem liści. Jak to robisz, że wyglądają tak uroczo w zgrabnej kępce?co to za odmiana?
Wdówka gwiaździsta wygląda kosmicznie :shock: nie znałam tej roślinki...super ;:63
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

no no no widzę że i Ty zaszalałaś z nasionkami :tan
A ta Twoja kicia "łaciata" jest kapitalna ;:167
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważyłam, że w podglądanych przeze mnie wątkach ogrodniczki, albo wspominają miniony sezon, albo ostro szykują się do nadchodzącego sezonu...ach te plany...zauważyłam, że najczęściej różane :lol:
We wspomnieniach natomiast królują pierwiosnki (i róże :;230 ). Pewnie dlatego, że teraz przyszła pora na ich wysiewanie.
Ja oczywiście też zakupiłam stosowne nasionka i nawet dzisiaj je wysiałam ;:108

Obrazek

Zanim jednak coś z tego będzie (mam nadzieję, że wyrośnie :uszy ), to kilka fotek już posiadanych pierwiosnków ;:3

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Iwonko ależ piękne te Twoje pierwiosnki, zazdroszczę tak dużego ogrodu i tyle miejsca na kwiaty.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Iwonko bardzo dziękuję za zdjęcia przecudnych kwiatuszków ;:196 Nawet nie masz pojęcia, jak bardzo były mi dzisiaj potrzebne takie widoki.
Pozdrawiam Hala
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iwonko :wit U mnie też pierwiosnki się stratyfikują i czekają na lepsze czasy (wiosnę),żeby je wysiać :D .
W tym roku mam wiele nasionek do wypróbowania co z nich wyjdzie
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Asiu ;:196 Dawno nie widziałam Cię na forum.
Zaraz muszę sprawdzić, co nowego słychać u Ciebie na parapetach i jakie masz plany ogrodowe ;:65

Halinko najważniejsze, że paskudny dzień masz już za sobą.
Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę, że mogłam sprawić Ci choć trochę radości ;:196

Andrzejku ja dzisiaj wysiałam nasionka pierwiosnków, a doniczki wyniosłam do garażu...bardzo zimnego garażu :wink:
Za jakiś czas przyniosę je do domu i mam nadzieję, że wtedy zaczną wschodzić mi ładne, zdrowe roślinki.
W zeszłym roku, tak samo postąpiłam z nasionami lawendy i doczekałam się wielu nowych krzaczków :tan
robaczek_Poznan pisze: I te fiołki...moja wielka słabość, uwielbiam ich zapach i delikatność, ale nie radzę sobie z przyrostem liści. Jak to robisz, że wyglądają tak uroczo w zgrabnej kępce?co to za odmiana?
Hmmm...wiesz, co Kasiu ;:24 moje fiołki są bardzo różnego pochodzenia.
Najwięcej pochodzi z targu, więc są bezimienne :wink: Te drobniutkie to fiołek trójbarwny.
Co prawda kilka jest mojego "chowu", ale już dawno nie posiadam torebek po nasionach, a nazw niestety nie pamiętam :oops:
Jeżeli chodzi o zwarty pokrój krzaczka, to prawda jest taka, że wszystkie roślinki po zakupie wyglądają olśniewająco.
Niestety niektóre z upływem czasu tracą na urodzie :? Aby temu zapobiec należy uszczykiwać przekwitnięte kwiatostany i nie stawiać ich w głębokim cieniu, bo będą się wyciągać.
ibizaa pisze: A ta Twoja kicia "łaciata" jest kapitalna ;:167
I pomyśleć, że to przybłęda. Słyszałam, że takie są najlepsze i w stosunku do Zuzi, to się sprawdza ;:167
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Iwonko pierwiosnki rewelacja zwłaszcza ten pierwszy i ten biały- extra są. ;:180 Co do siania to ja zakupiłam w zeszłym roku nasionka, posiałam i czekałam.... czekałam.... i nic :evil: W ruch poszedł szpadel i zmiana planów. Dopiero później doczytałam :oops: że lipiec to nie najlepsza pora na ich sianie :;230 W tym roku zakupiłam sadzonki :lol: No może i na nasionka jeszcze się skuszę. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”