Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Jacku, dlatego jestem całkowicie "za" :)
Nawet P. stwierdził po ostatnich wakacjach, że dobrze byłoby z Polski wyjechać , chociaż :roll: :shock: Trochę się zdziwiłam, ale jestem jak najbardziej "za" - czy chodzi o możliwości w naszej gminie?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawa wymiana zdań na temat spędzania zim w cieplejszym klimacie.
Mnie jednak marzy się klimat łagodny przez cały rok i właśnie na taki zamieniałam bym obecny adres.
Cudownie ocieplasz klimat pięknymi fotkami z wyjazdu - dziękuję.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tosiu, dokładnie tak :!: Nawet ostatnia podróż przekonała mnie, że w Polsce pod wieloma względami żyje się drożej. Z tamtej perspektywy, to mieszkanie w zimnej Polsce staje się luksusem a nie wyjazdy. I warto sobie uświadomić - skoro stać mnie na życie tutaj, to tym bardziej w cieplejszym klimacie.

Monia, ja mam jeszcze sporo czasu do realizacji swoich planów, ale przygotowuję się do nich już dziś 8-) Póki co jest trochę zobowiązań, praca na miejscu i do emeryturki też trochę :wink:

Krysiu, ja za upałami też nie przepadam. Dlatego sezon ogrodniczy chętnie spędzam u siebie i prawie nie ruszam się zmiejsca. Chcę tylko uporządkować i uprzyjemnić czas zimowy. Razem z ptactwem migrować na południe :lol: Właśnie przypomniało mi się, jak spotykałem całe stada naszych boćków na północy Afryki. I trochę biorę z nich przykład :lol:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze:Krysiu, ja za upałami też nie przepadam. Dlatego sezon ogrodniczy chętnie spędzam u siebie i prawie nie ruszam się zmiejsca. Chcę tylko uporządkować i uprzyjemnić czas zimowy. Razem z ptactwem migrować na południe :lol: Właśnie przypomniało mi się, jak spotykałem całe stada naszych boćków na północy Afryki. I trochę biorę z nich przykład :lol:

Szczególnie jak jest taka zima jak w tym roku, jesień prawie do końca stycznia , teraz bardzo mroźna zima bez śniegu , ja też najchętniej wyjechałabym gdzieś do ciepłych krajów.
Szkoda że teraz nie jesteś gdzieś w Afryce jak są te największe mrozy ,żeby to zimno przeczekać.

Genia :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Podejrzewam, że takich emigrantów ptasich na tym forum znalazło by się całkiem sporo.
Też jestem ciepłolubna i zima w ciepłych krajach też by mi się marzyła. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

fajnie Jacku że zobaczyłeś inną przyrodę i to ciekawą i dzięki że pokazałeś zdjęcia z przyjemnością oglądałam, :wit
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku zachwycam się cudowną roślinnością a wręcz oczarowały mnie wspaniałe storczyki ależ one piękne. Widoki na fotkach bajkowe, miałeś co podziwiać, wyprawa do egzotycznego kraju bardzo udana. ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Tak, może nie wyjechałem w największe mrozy ale jestem zobligowany pracą. I tak różnica temperatur była co najmniej 25 stopni, a to bardzo pocieszające 8-)

Grażynko, poznaję bardzo wielu "zimowych" emigrantów podczas moich podróży. Więc nie jestem oryginalny :wink:

Marysiu, fajnie jest zobaczyć to, co u nas rośnie tylko w doniczkach w całej okazałości. Drzewa fikusa beniaminka czy monstery robią wrażenie w naturze.

Irenko, storczyków opatrzyłem się do syta, bo były dosłownie wszędzie. Sadzone są tam w doniczkach ze względu na odpowiednie podłoże ale stoją przez cały rok pod chmurką dlatego tak bujnie rosną i kwitną.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne widoki po naszym szarym otoczeniu Dobrze że odpocząłeś to będziesz miał więcej siły do pracy w swoim ogrodzie .... Ja bym wolała aby i u nas było cieplej na tyle aby roślinki nie wymarzały ale mieszkamy w takiej strefie i musimy sadzić to co u nas rośnie i nie wymarza ,, Reszta można sadzić w donicach i na zimę przenosić do domu .. Jeszcze miesiąc i zaczną się prace ogrodowe wtedy nie będziemy narzekać na pogodę .. Miło jest popatrzeć na kwitnącą przyrodę w innych miejscach ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Janko :!: Siły mi się przydały już teraz, bo mam od tygodnia remont w domu. Chcę się z tym uporać przed nastaniem wiosny 8-)
Rodzime rośliny są wspaniałe ale sezon zbyt krótki. Taka zima, jaka była do połowy stycznia, byłaby odpowiednia i dla nas i dla roślin do zaakceptowania 8-)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 hibiskusy - POEZJA !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witaj Jacku,
Trafiłam do Ciebie wędrując po innych wątkach, uroki Forum :-) Podziwiałam Twoje trawy i miskanty...u mnie ich nie ma, ale w innych ogrodach mnie urzekają..tworzą niesamowity klimat powabu i lekkości.
Fajne te hibiskusy, masz takie u siebie, czy to egzotyczne odmiany? Ja też pokochałam te kwiaty w czasie podróży, zasadziłam u siebie, ale rosną.. jak chcą, albo i nie chcą :-(
A wycieczka była na Tasmanię..? Piękna wyspa ;:108 Jeszcze bardziej dzika niż kontynentalna Australia - jak o niej mówią Aussie - "The Wild State" :-) Haha, miłe wspomnienia, dziękuję!

A to pnącze, które obfociłeś, wygląda na milin amerykański - lub jego krewnego, piękny!
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Już wyczytałam, ze nie wybierasz się do Sulejowa, a do Pęchcina?
Trzeba ustalić jakis termin, żeby i Tobie odpowiadał, ale raczej większości będzie pasowała sobota.
Może znajdziesz chwilę tak jak poprzednio?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, dziękuję za piękne zdjęcia ;:167
Wracając do naszej rozmowy... Mój Brat już kupił wielki dom w Brazylii, ja jednak chyba wolę wyspy (zresztą są tańsze :lol: :lol: ). Zobaczymy, ale jeszcze trochę będziemy spędzać wakacje w tropikach - trochę mi tylko szkoda rododenronowego ogrodu, ale to tez jest do przejścia :) Nie cierpię zimna!!!Serdecznie Cię pozdrawiam :wit :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, dziękuję. Mnie też zauroczyły hibiskusy w tak wielu odmianach 8-)

Witaj Robaczku :!: Dzięki za wizytę. Owo pnącze to nie milin ale nie mam pojęcia, jak się nazywa.
Chyba niedokładnie czytałaś - o Tasmanii pisał ktoś inny :) Ja tam nie byłem. Hibiskusy też nie z mojego ogrodu tylko podpatrzone w Afryce, gdzie ostatnio wypoczywałem.
Cieszę się, że podobały Ci się trawy u mnie, choć miskanty mam jeszcze bardzo młode i niewielkie.

Gosiu, na razie planuję wyjazd do Nowego Dworu na szkółking. Ty chyba w ostatni weekend maja (Soczewka będzie dokładnie wiedzieć, bo to koło niej). A reszta - czas pokaże. Mi jest trudno planować cokolwiek w weekend, bo zawsze pracuję. Więc jeśli się uda, to chętnie do Was dołączę ;:136

Monia, masz taki piękny ogród, że też by mi było szkoda go zostawić. Ale jak piszesz - to tak prędko nie nastąpi. Ja też kiedyś będę musiał zostawić mój obecny ogród. Jestem tego w pełni świadomy, dlatego staram się czerpać radość z chwili a nie zamartwiać, co ma nastąpić. Jestem przekonany, że nastąpi to, co i tak jest nieuchronne i mi pisane 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”