Zmarznięta roślinka?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
diameter
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2011, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zmarznięta roślinka?

Post »

Witam,
Kilka dni temu kupiłem roślinkę. Nie jestem pewien gatunku. Może to jakiś filodendron?
Chcąc nie chcąc musiałem, w tym mrozie, przenieść ją do samochodu, a później do domu - trwało to może kilka minut.
Przez 3 dni wszystko było ok. Dzisiaj budzę się, patrzę a wszystkie liście marnieją na brzegach i skręcają się. Tak, jak na załączonych zdjęciach.
Co może być tego powodem? Czy tak późno objawiłyby się skutki mrozu? Czy roślinę da się jeszcze uratować? Co mogę zrobić?
Z góry dziękuję za porady.
Jarek Obrazek Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zmarznięta roślinka?

Post »

Na moje oko skutki przemarznięcia, ale jeśli czubek nie zmarzł to da się ją uratować. Przynajmniej poczekaj do wiosny zobaczysz czy "odbija".
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
diameter
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ale mam coś teraz zrobić? Np. uciąć te najbardziej skręcone liście? Może czymś podlać? Postawić przy ciepłym?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Pokaż zdjęcie całej rośliny. :wink:
diameter
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oto ono. Obrazek Jak widać nie wygląda to najlepiej. Help!
x-C-j
---

Post »

Fajnie to monstera tylko daj jeszcze proszę fotkę z widokiem na doniczkę i całą roślinę, zrób zdjęcie z boku rośliny. Sądzę że czekało cię będzie przesadzanie i przycięcie. :wink:
diameter
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dobrze wiedzieć. :) Właśnie nie zdążyłem jej jeszcze przesadzić. Nowa doniczka już czeka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Przesadź i po przesadzeniu odczekaj z 7 dni by zobaczyć dokładnie które liście należy wyciąć. :wink:
diameter
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok. Tak zrobię. Dam znać za tydzień. Tymczasem dziękuję.
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Monstera deliciosa. Nie kupuje się roślin na mrozie, a już szczególnie wymagających min. +15C w uprawie pokojowej. To tak wstępem. Piękny okaz i żal patrzeć, jak zniszczony :/

Obetnij wszystkie starsze liście (tylko liścia, ale zostaw trochę ogonka, tak z 10 cm) poza najmłodszymi (czyli tymi, najwyższymi, najbardziej zniszczonymi). Nie spryskuj, bo zaczną gnić. Pozwól im zaschnąć, a nowe przyrosty powinny się pokazać po paru tygodniach. Stare ogonki liściowe uschną i odpadną. Możesz przesadzić do nowej ziemi, ale nie wydaje mi się to konieczne. Możesz wyjąć ostrożnie z doniczki i sprawdzić stan korzeni. Powinny mieć białe końce i brak objawów gnicia. Jeżeli korzenie nie przemarzły, to da się ją odratować.
Podlewanie - bardzo niewiele, jak już ziemia przeschnie (zrobi się jasna, bo to torf, jak widzę). Roślina zostanie pozbawiona liści, więc fotosynteza będzie przyhamowana i nie trzeba będzie mocno podlewać. Nie nawozić, dopóki nie wytworzy kilku dużych, nowych liści.
x-C-j
---

Post »

NINa właśnie z uwagi na to że podłoże obecne to torf zaleciłem przesadzenie. :wink:
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

@Czarodziej_ No to niech przesadza tylko nie do doniczki 3x większej ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”