Wybór róż na "trudną" rabatkę

ODPOWIEDZ
zuszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wybór róż na "trudną" rabatkę

Post »

Kochani forumowicze! :) Macie duże doświadczenie w uprawie róż, więc bardzo proszę o poradę. Moja trudna rabata, to wąski pasek ziemi (ok.50cm)przy tarasie, z jednej strony ograniczony scianką drewnianą (kolor niebiesko-grafitowy).
W tym roku zdecydowałam się posadzić na całej długości krzewy róż w różnych odcieniach rózowego. No i tu mam dylemat...... Czy możecie poradzić mi, jakie róże byłyby najlepsze? Czy zdecydowac się na jedną odmianę, czy zrobić rabatę z róż mieszanych, w różnych, ładnie harmonizujących ze sobą odcieniach? :roll:
Czy myślicie, że dobrze będzie, jak rośliny będą różnej wysokości, czy raczej jednakowej? Ścianka od tarasu ma dwie wysokości - 170 cm i 140 cm.
Na rabacie jest zarówno miejsce z dużym nasłonecznieniem, jak i z półcieniem.
Myślę, że róże powinny być zwartego pokroju, ze wzgledu na wąski kawałek.
Czy ktoś z różanym doświadczeniem mógłby mi coś doradzić? :)
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wybór róż na "trudną" rabatkę

Post »

Nie wiem, jakiej długości jest ten pas, ale jeśli miejsce pozwoli, to ja bym posadziła różne po kilka sztuk jednej odmiany.
Naprzemiennie np. ciemnoróżowe z jaśniejszymi, niższe obok wyższych.
Ale to tylko dlatego, że jednakowe nasadzenia kojarzą mi się trochę z zielenią miejską i wydają monotonne :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
zuszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Oliwko za radę. Wiesz, ja też raczej skłaniam się ku temu, żeby było ciekawiej i nie monotonnie :)
Do zagospodarowania mam narożnik - jeden bok dł 3,5m (i tam jest słońce), ten drugi krótszy ma ok. 1m (i tam krótko jest słońce)
Na tej krótszej myślałam posadzić jakąś różę pnącą.
Na tym dłuższym jakieś niższe, ale tak, żeby odcienie ładnie się komponowały ze sobą. Wiem, że to wielkie wyzwanie, więc chciałabym żeby to była przemyślana deccyzja. Trudno jednak na podstawie tylko samych zdjęć ładnie dobrać odmiany róż. Dlatego zwracam się do doświadczonych miłośników róż :)
Myślałam o:
Pink Symphonie
Berleburg
Jack Cartier
Biedermeier

Czy z tych odmian dałoby się zrobić jakąś fajną całość, czy są może jakieś inne ciekawe rozwiązania? :roll:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

To różne róże - ta
Jack Cartier - ma u mnie nawet do 170 cm pędy - nie lepiej wybrać róże bukietowe w równej wysokości?
zuszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no właśnie w tym problem......że nie wiem jak będzie lepiej. :(
Na ten krótszy bok może być jedna wyższa.
A na drugi mogą być jednakowej wysokości, ale w różnych odcieniach różowego. Tylko proszę o pomoc w dobraniu odmian na ten kawałek. Wiem, że przy takich kompozycjach nietrudno o zgrzyty kolorystyczne, a mając tylko zdjęcie to trudno jest ocenić odcień i dobrać odpowiednie odmiany.
Czy np dobrze będą harmonizowały ze sobą:
Home&Garden i Aphrodite?
Obydwie są mniej więcej takiej samej wysokości. Może jeszcze posadzić z nimi jakąś w ciemnym odcieniu różu? Tylko jaka? :(
Czy dobrze myślę?
A na ten krótki bok Jack Cartier
Jak myślisz Deirde? :roll:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do róży Home&Garden może byłoby lepiej posadzić Bailando albo Berleburg Castle. Róża Afrodyta ma inny typ kwiatów - ewentualnie masz jeszcze Leonardo da Vinci - też może być wyższy - u mnie dorasta do 150 cm ale jest szeroki i trzeba mu zostawić jakiś metr szerokości. Masz jeszcze ciekawe angielki - Mary Rose i Cottage Rose - też się nadają.
zuszka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki, dzięki, dzięki!!!!!! ;:196
Przejrzałam sobie wszystkie odmiany i pozostanę przy Twoich pierwszych typach: Bailando i Berleburg Castle. Zdaję się na zdanie doświadczonego w chodowli róż ogrodnika :D
Przy okazji odwiedziłam Twój ogród z przecudnymi różami. Istna bajka!!!!! ;:167 Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś stworzyć równie cudowny, różany świat :D
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje :)
Berleburg bardzo ładny podejrzysz u Moni - Vertigo. Mam co prawda tą róże ale u mnie była kiepska - sądzę ze to połączenie będzie dobre.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

może masz zdjęcie tego boku?
duduś
Tomek K
100p
100p
Od: 26 sty 2012, o 07:58

Post »

Dyskusja idzie w dobrym kierunku :wink: , popieram Oliwkę z przemiennymi odmianami w różnych odcieniach różu- pasują do koloru ściany. Berleburg i Bailando to bardzo dobre róże. Jeśli mogę coś od siebie dorzucić to zachętę żeby poszukać róż o różniących się formach kwiatów - dwie powyższe odmiany mają raczej pełne, dorzuć do tego jakąś okrywówkę o innym pokroju i prostych pojedynczych kwiatkach dla kontrastu i w trochę innym odcieniu różu. Wyjdzie rabatka marzenie ;:63 . Dodatkowo bardzo zdrowa rabatka. Nie masz za dużo miejsca także popieram Deirde, że nie warto eksperymentować z wyższymi krzaczastymi typu Jack Cartier. Z chęcią obejrzę fotki za rok :wink:
Tomek K. ,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”