Narcyzy,żonkile - cz. 1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żonkile i narcyzy
Mariolko u mnie czasami narcyzy są niszczone przez paskudne larwy udnicy...cebulki są do wywalenia,a te które przekwitną to obrywam im kwiatek
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic nie robię. Nigdy nie zaplatałam. Nigdy też nie zauważyłam żeby mama to robiła. Szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę 

Alicja
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po sąsiedzku mam działkę odwiedzaną przez właścicielkę ledwo kilka razy w roku. Rośnie tam cały łan narcyzów zostawionych samych sobie. Nikt z nimi nic nie robi, zarasta je trawa, a one co roku niezawodnie pięknie kwietną.
A skoro już wspominamy wiosnę to dorzucę swoje kwiatuchy - rok temu miałam tylko jedną odmianę, w tym będą już trzy (odpukać
)...

A skoro już wspominamy wiosnę to dorzucę swoje kwiatuchy - rok temu miałam tylko jedną odmianę, w tym będą już trzy (odpukać

-
- 1000p
Loki cudowne to mało powiedziane..piękne,białe kwiaty...Czy pachną?
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Ponoć pachną kaczą kupą, jak wyczytałam wcześniej. 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Rapunzel ma całkowitą rację, Marzenko ? rzeczywiście zapach wydzielany przez ten gatunek narcyza, choć jest bardzo intensywny, trudno niestety zaliczyć do przyjemnych ? bo w istocie najbardziej przypomina smród kaczej kupy.
Natomiast niestety -9°C (tyle dzisiaj było w nocy) okazało się przekroczyć wytrzymałość tych biedaków i tak jak jeszcze wczoraj pięknie kwitły, tak dzisiaj leżą pokotem...
Pozdrawiam!
LOKI
Natomiast niestety -9°C (tyle dzisiaj było w nocy) okazało się przekroczyć wytrzymałość tych biedaków i tak jak jeszcze wczoraj pięknie kwitły, tak dzisiaj leżą pokotem...

Pozdrawiam!
LOKI
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
No to ładnie przymroziło.... zima daje się we znaki... U nas na dziś też zapowiedzieli przymrozki

- rapunzel
Szkoda tych pięknych kwiatów, a -9 w nocy autentycznie zazdroszczę, bo u nas było co najmniej -20
- Locutus
- Kontakt:
@ Rapunzel ? problem polega na tym, że we Francji takich mrozów ? choć mieszkam tu już lat sześć ? jeszcze nigdy nie widziałem. Toteż i na balkonie wszystko radośnie sobie rośnie w niczym nieosłoniętych przed mrozem najzwyczajniejszych w świecie skrzynkach i donicach. A raczej rosło. Bo teraz znaczna część leży i kwiczy. A to, co nie leży, to nie wiem, czy dlatego, że ma takie sztywne liście, czy dlatego, że naprawdę mu się nic nie stało.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- rapunzel
Myślę, że w minus 9 stopniach ziemia chyba nie przemarzła nawet bez zabezpieczenia
, więc może przynajmniej cześć roślin przetrwa, oczywiście to zależy od wielkości pojemników również. U nas od jutra w dzień już nieco cieplej, tak przynajmniej mówią w tv. 

-
- 1000p
Mam nadzieję,że to już niedługo potrwa...
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Czy cebulki tych kwitnących obecnie na parapetach narcyzów można póżniej wsadzić do gruntu?
- Locutus
- Kontakt:
@ Rapunzel ? ja tam widzę w skrzynkach zmarzniętą na kość grudę. Za to tym, czego nie widzę, jest ocieplenie w długoterminowych prognozach pogody. Przyszedł mróz i puścić nie zamierza.
@ Semper ? Tak.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Semper ? Tak.
Pozdrawiam!
LOKI
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
to ja może dodam, bo sama zrobiłam kiedyś ten błąd więc to może nie byc takie oczywiste. Semper oczywiście tak jak Loki piszę można ale dopiero na jesieni kiedy jest na to odpowiedni termin. Ja wsadziłam kiedyś w czerwcu i mi pomarzły bo zaczęły wyłazić z kwiatami już na jesieni.