Oleander - choroby i inne problemy w uprawie
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chory oleander
Myślę, że są to młode mszyce, tzw. nimfy.
Jasne że tak oprysk Admiral 100 EC lub Fastac 100 EC. Każdym z nich w proporcjach 0,5 ml na 1 l wody.leff pisze:Mączliki

Witam, niżej przesyłam zdjęcia. Czy to może szara pleśń? Po zimie stracił bardzo dużo liści, wiekszość pousychała. Na wiosnę pojawiły się białe plamki na liściach i liście zaczynają usychać od końca. Uschnięte zwijają się. W domu mam środek grzybobójczy Topsin, czy powinnam spryskać nim mojego oleandra? Jeśli tak to w jakich odstępach czasu? Nie stosuje żadnych nawozów. Czy po tej chorobie powinnam go jakoś wzmocnić? Jeśli tak to czym?Czy podlewać go normalnie, czy w tym czasie wody dawać mu znacznie mniej?Co z ziemią, czy przesadzić go do większej donicy i obciąć korzenie na 1/3 długości? Pojawiają się już pierwsze zaczątki kwiatów, czy powinnam je usunąć? Proszę o pomoc! Nie chciałabym aby mój kwiat umarł!

Witam wszystkich na wstepie i prosze o pomoc
Czy to maczniak czy inne ustrojstwo? Jak sobie z tym poradzic?

z gory dziekuje za pomoc

Czy to maczniak czy inne ustrojstwo? Jak sobie z tym poradzic?

z gory dziekuje za pomoc
wata brak możliwości powiększenia zdjęć z tego rozmiaru niewiele mogę. 

Powiedział bym że to Askochytoza, ta watka nie mam koncepcji, może jakiś oprzęd zimowy czegoś. Pędy do wycięcia i oprysk całej rośliny takimi z preparatów (dobrze jest dwoma naprzemiennie 3-4 krotnie co 7 dni) Dithane M-45 80 WP, Discus 500 WG, Penncozeb 80 WP, Pennfluid 420 SC. 

to białe to masz efekt żerowania przędziorka też chemia potrzebna 

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem z Oleandrem
Mój problem polega na tym, iż zaczął mi pączkować na zimę a przy tym zaraz zrzuca te pączki (czernieją i opadają). Po za tym zrzuca liście, że stał się prawie cały goły. Pomóżcie i powiedzcie co zrobiłam źle, że się tak dzieje.
Dodam, że przeniosłam go do pokoju z oknem na wsch str. ale miał mało światła i było mu za ciepło bo mama ma ciepło w pokoju, ok 22-24 st.C. Niedawno przeniosłam go do swojego pokoju, ale mam północne okno. Nie ma ciemno bo stoi na parapecie. Ja lubię mieć chłód w pokoju, więc temp. waha się w okolicach 18-21 st.C
aha, i dodaje ju na wstępie, ze nie mam gdzie go przezimować, bo w schowanku gdzie jest chłodno panuje temp. jak na dworze, czyli jak jest poniżej zera to w pomieszczeniu parę st więcej
Dodam, że przeniosłam go do pokoju z oknem na wsch str. ale miał mało światła i było mu za ciepło bo mama ma ciepło w pokoju, ok 22-24 st.C. Niedawno przeniosłam go do swojego pokoju, ale mam północne okno. Nie ma ciemno bo stoi na parapecie. Ja lubię mieć chłód w pokoju, więc temp. waha się w okolicach 18-21 st.C
aha, i dodaje ju na wstępie, ze nie mam gdzie go przezimować, bo w schowanku gdzie jest chłodno panuje temp. jak na dworze, czyli jak jest poniżej zera to w pomieszczeniu parę st więcej
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z Oleandrem
To jest naturalna reakcja na gwałtowną zmianę temperatury. Skoro nie mozesz przenieść oleandra do chłodniejszego pomieszczenia, to bedziesz musiała troszke przewietrzyc pokój. Taki zabieg przyhamuje opadania lisci, a roślina zacznie przyzwyczajac sie do wyzszej temperatury. Ze względu na to, że po zimie bedzie troszkę ogołocony, to przytnij na wiosne pędy. Tym zabiegiem zagęścisz rosline i uzyskasz młode pedy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z wietrzeniem nie będzie problemu, bo ja lubię chłodniejsze temperatury. Źle zrobiłam, że od razu u mnie się nie znalazł bo to raczej najchłodniejsze pomieszczenie w domu (oprócz najzimniejszego schowanka).
Mam jeszcze pytanie odnośnie podlewania go, a raczej ich bo mam 2 oleandry. Wiem że lubią wilgotną ziemię, a teraz się zastanawiam czy mam im ją przesuszać czy nadal mają mieć wilgotno, z tym że mniej niż w lecie...
Mam jeszcze pytanie odnośnie podlewania go, a raczej ich bo mam 2 oleandry. Wiem że lubią wilgotną ziemię, a teraz się zastanawiam czy mam im ją przesuszać czy nadal mają mieć wilgotno, z tym że mniej niż w lecie...
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adekwatnie do temperatury. Oleandry traktujesz jako rosliny pokojowe, czyli podlewasz normalnie, ale bez przesady. 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Oleander choroby
Nie jestem pewna, ale chyba mam problem. Na tym samym parapecie stoją obok siebie 2 sadzonki oleandrów. Są podlewane w tym samym czasie, ale chyba będę musiała to zmienić...dziś zaobserwowałam, że jeden zaczął więdnąć, jakby już chciał wody, natomiast drugi dalej jest piękny, z liśćmi w górze. Co robić? Czy może to być jakaś choroba?
Pozdrawiam, Gosia:)