Podniebny i przyziemny ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podniebny i przyziemny ogród...

Post »

Magda ja wysiewałam kilka razy ostróżki udawały się, ale kolory nie takie jak na opakowaniu same odcienie niebieskiego.
Idę moim doniczkom pozakładać foliowe kapturki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam od kolegów eMa sporo takich woreczków strunowych z zipem na górze, różnej wielkości, je też często wykorzystuję. Otwieram tylko do przewietrzenia. Ziemia nie wysycha.

Kiedy wysiewasz ostróżki? Mrozisz je? Namaczasz?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Troszkę teraz mi mina zrzedła, bo moje dwie (słownie "dwie") odmiany kann rosły sobie razem, jedna przy drugiej, więc co najwyżej pokażą się cechy jednej i drugiej, a różnorodne to one nie były. :x Ale mimo wszystko postaram się wszystkie doprowadzić do fazy kwitnienia, najwyżej więcej tej zabawy nie powtórzę.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshia no wiesz, cudów nie ma. Nawet jeśliby powstały nowe cechy to przy dwóch odmianach różnice nie będą wielkie. Gdyby kanny tak łatwo się między sobą przepylały to powstawałoby mnóstwo odmian. Tak się nie dzieje. Ja kanny sieję już po raz 4ty. Z moich obserwacji wynika, że cechy powtarzają.
Osobiście nie lubię kann o drobnych kwiatach. Z nasion hybryd, które dostałam około 1/3 była właśnie taka pospolita. Jedyną ozdobą były bordowe liście.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie wiem, jak to jest z genetyką u roślin dokładnie, ale zakładałam, że do głosu mogą dojść jakieś cechy recesywne, jeśli się razem wylosują. I w konsekwencji wyrośnie mi z pomarańczowych różowa. :D Mówiąc o woreczkach przypomniałaś mi, że miałam tak zapakować lawendę i wsadzić do lodówki na przemrożenie.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe no ciekawe myślenie, ale jeśli odmiana jest ustalona, a ta pomarańczowa raczej jest to na róż szans większych nie ma :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda miałam nasionka z firmy PNOS i POLAN, nigdy ich nie moczyłam siałam do donic w czerwcu, tak jak piszą na opakowaniu, doniczki stały w cienistym miejscu, niczym nie okryte, jak trzeba było podlewać to podlewałam. Nie chowałam przed deszczem, po prostu stały i roślinki rosły. Do dziś mam swoje ostróżki, szkoda, że większość niebieskie.

Moje wysiewy już okryłam workami ;:108
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto w takim razie wiosną znów spróbuję z ostróżkami.
Jak tam Twoje wysiewy?

U mnie kiełkują heliotropy, pojawia się ich coraz więcej. Wychodzą też pojedynczo koleusy.
Z racji zmęczenia nie sieję nic nowego. Może w sobotę lub niedzielę w końcu zacznę piłować kanny.

Wczoraj w ramach jednodniowego odpoczynku sprawdzaliśmy jak wygląda morze zimą...

Obrazek

a dzisiaj wykańczaliśmy się dalej ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Kiedyś i ja sprawdzę, jak wygląda morze zimą. :roll: Jak tylko przekonam mojego kierowcę, że Bałtyk wcale nie jest "fe". :lol:

Moich siewek też coraz wiecej. Upolowałam, nawet za bardzo się nie starając, koleusy rococo, ale posieję je w marcu, w zeszłym roku tak chyba było akurat. :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda u mnie wszystko stoi, nasionka jeszcze nie kiełkują, a wczoraj wysiałam gazanię i gożdzika Szabo.
Na dzień moim doniczkom ściągam workowe kapturki, aby miały więcej światła.
Naszego morza nigdy nie miałam okazji widzieć w zimowej scenerii, mam nadzieję, że Cię za bardzo nie zmroziło.
Teraz trudno mi gdziekolwiek się wybrać na dłużej, mam zwierzyniec i odwieczny problem kto z nimi zostanie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Madziu ,ja też chce nad morze zimą ;:223
Widze,że praca wre :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Madziu,obejrzałam,poczytałam i...... :shock: :shock: :shock: budować,rozmnażać,ogród na dachu -skąd czerpiesz siłę do realizacji :?: Będę śledziła Wasze poczynania i uczyła od " Młodzieży "..... ;:180
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Hej Madziu, zgubiłam Cię "na chwilę", a tu się 4 strony zrobiły.
Zdziwiły mnie Twoje doświadczenia z ostróżkami. Ja w zeszłym roku, ot tak sobie posiałam do szklarni opakowanie. I wzrost miałam 80% - fakt nie jakieś szalone kolory , to była mieszanka, więc i białe i niebieskich kilka odcieni. Ale nie miałam z tym żadnego problemu.
Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki z budowy i powstawania ogrodu. ;:196 ;:196
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshia, Reniu - morze zimą to było moje "malutkie" marzenie. Wzięłam 2 dni urlopu, 5 h w jedną i 5 h w drugą i się spełniło :P Musieliśmy usłyszeć jego szum, bo ostatnio to tylko szum osuszacza lub dmuchawy słyszymy ;:108

Dorotko, u Ciebie też nasionka ruszą w końcu :) Na plaży mroziło bardzo. Daliśmy radę 5 minut. Nazbieraliśmy okrągłych szarych kamieni do łazienki (takie było założenie wyjazdu oprócz delegacji). Jak wracałam do auta to zamiast dłoni nie czułam, a miałam rękawiczki. Było tylko -7oC, co w porównaniu z Wrocławiem... to pan pikuś. :D

Lodziu - myślisz, że ja wiem skąd? Chyba dzięki znajomym z FO ;:162 Czasem ledwie powłóczę nogami, ale lubię to co robię, bardzo mnie to cieszy i daje wiele radości. Od wiosny dopiero będziemy mieli przeprawę, skończymy w środku, wyjdziemy na zewnątrz... Będzie się działo ;:196

Emiento widzisz niektórym forumkom coś rośnie bez problemu a inni maja problem z podstawowymi roślinkami, nie mając problemu z tymi bardziej zaawansowanymi. Ale nie będę się poddawała. Będę siała ostróżki aż do skutku bo bardzo mi się podobają. Zwłaszcza te odmiany Pacific.

kilka domowych fotek, żeby przybliżyć wiosnę...

od dawna kwitnie piegusek z reanimacji
Obrazek

na całe opakowanie skiełkowały 3 pelaśki
Obrazek

heliotropy...
Obrazek

siewki amarylisa Limona
Obrazek

w końcu utarłam skorupki moim kannom, trafiły do wody, jak wypuszczą kiełki dostaną porządne podłoże
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Pierwszy raz widzę, żeby trzymać nasionka cann w wodzie :shock: Nie gniją?
Ja trzymam na wilgotnej wacie..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”