Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ja jednak zaryzykowałbym wysadzenie cebulek do doniczek, a później przesadzenie ich na skalnik czy gdzie chcesz ale jest na to trochę za wcześnie. Bo jeśli doniczki będą stały obok kaloryfera, to będziesz mogla spodziewać się ich za jakieś 2-3 tygodnie. Najlepiej poczekać do kwietnie czy maja i wtedy tak właśnie poczynić. Ale znowu wtedy nie masz pewności czy się przyjmą. A co do wsadzenia ich teraz do ziemi to raczej nie polecam bo dziś może być piękna pogoda i plusowe temperatury a jutro może zmrozić ziemię i niestety skutecznie wyniszczyć cebulki...
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślisz,że mróz je załatwi ,bo nie są zahartowane???Przecież właśnie powinny być w ziemi od jesieni?!
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Od jesieni owszem. Przykryte warstwą ziemi będącą swoistym izolatorem wypuszczają korzonki. Wtedy jak wiesz ziemia nie jest zmarznięta i mogą to robić. A teraz może i uda Ci sie trafić na okres w którym będzie cieplej, ale w każdej chwili może przyjść mróz i wszystko porządnie zniszczyć. Zbyt niepewne warunki są teraz na majstrowanie z cebulkami...
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kayah pisze:eMZet a czy uważasz że te posadzone w doniczkach w ogóle mają szansę zakwitnąć w mieszkaniu?
Myslę, że dokupię trochę tych cebulek i wsadzę je do gruntu, może akurat zakwitną :) .
Dziękuję za rady...
Przepraszam ale dopiero teraz mogę włączyć się ponownie do dyskusji.

Po pierwsze - cebule tulipanów posadzone w doniczkach mają szansę, i według mnie, na pewno zakwitną, ale nie w ciągu pięciu-sześciu tygodni od posadzenia (a więc nie na święta). Ja wysadziłbym je z doniczek do gruntu pod koniec marca. Powinny zakwitnąć na koniec kwietnia lub w maju. Istnieje również duże prawdopodobieństwo wykształcenia niezłych cebul przybyszowych.

Po drugie - wysadzenie cebulek do gruntu po 15 lutego też jest możliwe. Wynik tego działania jest jednak wątpliwy. Jeśli kupujesz cebulki po pięć-dziesięć groszy to można poeksperymentować. Czemu nie? Niewielkim kosztem nabierzesz doświadczenia na przyszłość.

Po trzecie - nie znam przypadku (co nie oznacza, że nie jest możliwe, ja tego nie wiem) ominięcia jednego okresu wegetacyjnego w roślinach cebulowych. Dla mnie taka praktyka oznacza to samo co wyrzucenie cebulek na kompost od razu po ich zakupieniu w lutym. Z całą pewnością mniej problemów.

Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Popieram Mietka, ale to jest Twoja decyzja. Wszystko też zależy od wyglądu i odmian tych cebulek. Jeśli są takie tanie to są pozostałości sklepowe z zeszłego roku i może być tak, że się nie ukorzenią. Myślę, ze tak czy siak trzeba je wsadzić do doniczek i w chłodne miejsce. Do gruntu - ryzyko ogromne. Jeśli możesz pokazać na fotce jak ten towar wygląda to może wspólnymi siłami coś wymyślimy.Pozdrawiam. Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a mnie nastraszyliście.. :cry: wysadziłam cebule ,bo tak mi radzono, to były ładne cebule z kiełkiem malusim..i ładne kolorki..przywiezione z holandii.Dowiedziałam się,ze można je wysadzić i tak będzie lepiej..nic sie im nie stanie ,lepiej sie przetrzymaja i maja szansę zakwitnąć niz wysadzone w kwietniu..a chłód spowoduje ,ze kwiaty nie bedą drobniały...gdyby nie przedwczorajszy mróz -16 ,byłabym spokojniejsza o nie. :cry: :roll:
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!
jeśli teraz odmarznie to zasyp cebule torfem,trocinami lub korą i przykryj włókniną,nawet 2 warstwy.Ziemia wtedy nie będzie marzła przy -5 , a cebulę będą mogły cały czas się ukorzeniać.Kwiaty będą małe lub wcale ich nie będzie ,ale uratują się cebule.
Pozdrawiam
Ismena

Obrazek
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witajcie.

Muszę się z wami podzelić niesamowitą nowiną, wyobraźcie sobie że część tych cebul które kupiłam posadziłam do doniczek i postawiłam na parapecie w kuchni.
Gdy wróciłam wczoraj do domu po 2 tygodniach nieobecności (studiuję w Poznaniu i do domu wracamy tylko na weekendy) przeżyłam szok. Jedna z cebulek rozkwitła po 2 tygodniach od posadzenia (sadziłam je gdy byłam ostatnio w domu). Jutro zamieszczę zdjęcie tego cudu :) .

Pozdrawiam

kayah
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Oto zdjęcia moich tulipanków, które zakwitły po 2 tygodniach od posadzenia.

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam

kayah
Zupełnie zielona
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2008, o 16:55

Przesadzanie tulipanów

Post »

Kolejne odkrycie na mojej działce - tulipany rosną gdzie popadnie, tymczasem już niebawem wjedzie tam glebogryzarka i będzie zakładany trawnik. Czy teraz mogę je uratować, przesadzając w inne miejsce? No i czy wtedy zakwitną?....
Zupełnie zielona
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Jeśli wykopiesz je i przesadzisz z bryłą ziemi to prawie tego nie zauważą. Staraj się nie otrząsnąć ziemi z korzeni.
Mietek.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wygląda wiosną moje poletko reprodukcyjne hiacyntów:

Obrazek
Obrazek

Jakieś 100 cebulek na różnym etapie rozwoju :D
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Witam!
Chciałam prosić Was o poradę, a mianowicie czy zakupione teraz cebulki tulipanów mam teraz posadzić do ziemi czy jeszcze poczekać? Za odpowiedź z góry dziękuję justyna
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po prostu niesamowite! Jakim cudem cebulki zdążyły się w ciągu dwóch tygodni ukorzenić i wydać pędy nie jestem w stanie zrozumieć :idea:
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja też czegoś takiego nie widziałam. :shock: ale cuda się zdarzają. :lol:
;:54 Na opakowaniach od tulipanów jest tak często napisane gdyż pochodzą one z Holandii a tam jest inny klimat. Szczęście, że ta zima była łagodna to jest szansa ,że zakwitną. Pamiętaj na przyszłość, że najlepszym terminem sadzenia cebulowych jak nie wiesz kiedy je się sadzi jest wrzesień. /kwitnących wiosną/. Wyjątkiem są narcyzy, które sadzi się w sierpniu i irysy cebulowe, które sadzi się jak najpóźniej - najlepiej w listopadzie. Tulipany można sadzić przez wrzesień i październik. Jeśli nie wiesz jaki dać nawóz to kup "do cebulowych' i jeśli nie były na wosnę nawiezione podsyp natychmiast. Mogą być inne tańsze nawozy - w ogrodniczym sklepie w Al.Krakowskiej Ci doradzą. Al. Krakowska róg Krakowiaków - PNOS Ożarów. Życzę powodzenia w uprawach. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”