Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czekając na wiosnę..... w ogrodzie Doroty - cz.5

Post »

:wit Dorotko, dzięcioł do karmika zagląda :;230 , fajnie jest obserwować przyrodę.
Jest mroźno u mnie z nocy -14 C, śniegu też trochę mam na działeczce. Roślinki jakoś przetrwają.
Kamyki przy rabatkach możesz oddzielić od trawnika wkopując blachę tzw. kwasówkę.
Ja mam tak porobione i nie muszę do tego ciągle wracać ;:108
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Dorotko, widzę, że w twoim karmniku urozmaicone ptasie towarzystwo. Zazdroszczę takich ptasich gości. Mój karmnik odwiedzają tylko wróble i sikorki, ale i tak się cieszę, bo w zeszłym roku spóźniłam się z wystawieniem karmnika i niestety ptaszki go chyba nie zauważyły.
Dzisiaj w ogrodzie widziałam nawet kosa, chyba czaił się na owoce berberysu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dodad pisze: I wspominamy.....
A my razem z Wami 8-) ....i zachwycamy sie tym cudownym latem i oczami wyobraźni widzimy się już spacerujących między tymi wspaniałymi roślinami 8-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też myślę o ściezkach. Muszę połozyć coś wzdłuż domu, bo trawa ciągle wydeptana. Po co siac non stop kiedy zaraz jej znowu nie będzie.
Marzą mi się podkłady w żwirze, a od czasu do czasu posadzona w nim macierzanka, albo karmik ościsty.
Na razie całkowity brak podkładów w naszej okolicy. :(
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Nowy mieszkaniec mojego ogrodu, mam nadzieję, że długo nie pomieszka :;230
Obrazek

Ewo, własnie w ten sposób powstało lika ścieżek u mnie. Tam gdzie najczęściej wydeptywana trawa.

Dawidzie, niestety nie znam odmiany. Kupiłam go w naszym ogrodniuczym, była tylko jedna taka sadzonka. Piekny jest , ale ma niestety kilka wad. Największa to ta, że bardzo trudno sie dzieli :(
Po przekwitnięciu usiłowałam go rozmnożyć i uśmierciłam dwie sadzonki :oops: U mnie zostały dwa fragmenty, jeden wysłałam Siberii (nie wiem czy przeżył)
Poszperałam trochę w internaecie i mam. To zawciąg szerokolistny "Ballerina Purple Red" http://www.dobrepole.pl/Armeria%20pseud ... 22_-_zawci ąg%20szerokolistny_npol_1518.html

Iza, ścieżka musi być... oczywiście :)

Majeczko, zdjęcie mojego gościa trochę niewyraźne, robione przez szybę, ale proszę
Obrazek
Przylatują jeszcze sikorki, sójki, synogarlice. Czekam na szczygły, które w zeszłym roku pojawiły sie gdzieś na początku lutego.
Dzis w nocy było juz -20, ale sniegu sporo więc sie nie bardzo martwię.
Myślę nad tą blachą, czytalam już kiedys u ciebie o tym sposobie. Zobaczymy wiosną.

Igiełko, ptaki musza sie przyzwyczaić do karmnika, poza tym musi być dobrze widoczny (ptaki wtedy czuja sie bezpieczniej - widzą czy nie czai sie jakieś niebazpieczeństwo)

Aga, wyobraźnie działa ;:108 Ja tez już speceruję wśród wiosennych kwiatów.

Gosia, takie podkąłdy w żwirze - mniam.... bardzo smakowita wizja ;:108 Z resztą drewni w połączeniu ze żwirem zawsze mi sie podobało.
Wygląda to bardzo ładnie, ale gdzies czytałam, że te podkłady kolejowe są konserwowane jakimś szkodliwym preparatem :(

Znalazłam dzis na na zapomnianej karcie pamięci zdjęcia z maja :wink: Tak więc zapraszam na spacer
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż się cieplej zrobiło po obejrzeniu tych majowych zdjeć :D Twój zawciąg i mnie się ogromnie spodobał, dzięki za podanie odmiany. Może uda się poszukać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit fajnie tak podglądać gości głodomorów. Ptakom bardzo brakuje wody. Ponieważ jest zimno, to woda szybko zamarza. O tym trzeba pamiętać.
Na mojej działeczce pewnie też było koło -20, podobno mam śniegu miejscami po kolana. Zawieje po przemieszczały śnieg. Myślę, że zatrzymał się miedzy innymi na rabacie różanej. Oby ;:108
Roślinki jakoś sobie poradzą. Mam taka nadzieję ;:108
Śliczna wiosenka zawitał na zdjęciach. Moje oczy bardzo się nacieszyły takim widokiem.
Jeszcze trochę, chyba ten tydzień ma być najzimniejszy, a później to już blisko do wiosny. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dorotko, ale można kupić takie bele ze świeżego drewna, tylko zakonserwowanego odpowiednio. Wiem, że one mniej trwałe, ale przecież koncepcja ogrodu zmienia się co jakiś czas, więc tyle to pewnie by wytrwały. Niestety w pobliżu nie ma takich.
Jeśli chodzi o stare podkłady, to fakt są nafaszerowane, ale i tak bym skorzystała gdyby gdzieś były. Mam już takie schodki z jednej strony tarasu. Wcale nie śmierdzą i nie brudza.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie masz więcej takich zapodzianych kart? :lol:
Bo te zimowe zdjęcia... sama wiesz... piękne jak zwykle... ale ten śnieg :roll:
Chociaż... w sumie... zazdroszczę... bo u nas kilkucentymetrowa skorupka, z lekka zlodowaciała... prawie się śladów na niej nie zostawia... a i to tylko na rabatach i trawniku - w mieście już śniegu jak na lekarstwo :roll:
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

oooo- jak bosko i ciepło u ciebie , i jeszcze słońce . chyba zostanę tu na noc , bo u nas - 12. tak kombinuje że te 4 metry trawnika to jeszcze na kocyk by się przydało.....tak po staremu jak dzieci są małe i lubią takie luźne zabawy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie też noce bardzo mroźne, a zapowiada się jeszcze gorzej w tym tygodniu :roll:
Śniegu dużo, ale sporo miejscami wywiało i o to się troszkę martwię :?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, cieplej, cieplej ;:108 ja też sie grzeję spacerując po forumkowych ogródkach. Chętnie dokupilabym sobie kilka sadzonek tego zawciągu, może uda sie gdzies namierzyć.

Maju, pamietam też o wodzie dla ptaszków.
Każdy dzień zbliża nas do wiosny i tego nalezy sie trzymać. A słońce, nawet przy takim mrozie, skutecznie podnosi nastrój ;:3

Gosia, wierze, że uda ci sie namierzyc takie drewniane bale i zrealizujesz swoje pomysly. U nas w takim pokazowym ogródku przy szkólce też są wykorzystane podkłady i nie czułam tam żadnych zapachow. Pisze tylko to co kilkakrotnie wyczytalam.

Gorzata, niestety... ale kilka fotek jeszcez sie znajdzie :wink: Śniegu ja widac u nas nie brakuje, ale to dobrze, przynajmniej dzieciaki sie cieszą. Choć młodszy już dzis smarka :(

Alinko,trawnika jeszcze zostanie, kocyk sie zmieści :wink:

Monia, może nie będzie tak źle. Przed momentem oglądałam dlugoterminową dla Gorlic i miła niespodzianka http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/ ... ,8771.html ;:108
No to na dobranoc majowo
Obrazek

Obrazek

I dzisiejszy zachód słońca
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Słoneczko na mroźną noc zachodzi :? A gdzie ta niespodzianka, jeśli można spytać? od 4-go lutego?
Taaak oczywiście w góry się wtedy wybieram :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, myślę, że to ostatnie podrygi zimy. Ja właśnie założyłam nowosezonowy wątek, więc wiosna musi przyjść :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, miła, bo najniższa przewidywana temperatura to -17. A dzis straszyli jakimiś 25-28 stopniami mrozu :roll:
Śniegu w górach tyle, że nawet plusowe temperatury by mu nie zaszkodziły :wink:

Monia, lecę ;:196
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”