Pod naszym niebem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod naszym niebem

Post »

dziękuję wszystkim za miłe słowa ale to Wasze ogrody i informacje są mi pomocne w działaniu ;:108 .Zytuś nasiekam lawendy ile się da ,najwyżej resztę pocztą wyślę.A zima oczywiście przyszła -dziś czajikiem robiłam przerębel, lód ma jakieś 10 cm grubości.Niech już ta zima idzie sobie ;:14 ;:14 ;:14
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Aniu... oj to taka sroga zima u Was... u nas pod Warszawą to wiosna była tej zimy dopiero od kilku dni większy mróz...

Nie mogłam się napatrzeć na Twoje oczko... ja czasem się zastanawiałam nad małym oczkiem ale ogrom pracy mnie przerażał a Twoje... niesamowite...

Czytałam też ciekawą rozmowę o różach... i zastanowiło mnie jedno... bo tez jestem nowicjuszką w tym temacie i kilka pierwszych posadziłam na wiosnę... jak odróżnić wyrastające dzikie pędy od odmiany szlachetnej... czy zawsze wyrastają? bo mi z jednej róży dłuuugie pędy porosły i nadal mają liście... i w ogóle to chyba za nisko je wsadziłam bo widać miejsce szczepienia... czymś to grozi roślince?
dosia
1000p
1000p

Post »

Alu o różach to ja wiem tyle że mam :;230 :;230 kilka kupiłam parę lat temu i ciągle na nich zwalczam :plamistość , skoczka ,mszyce . Nawet nie wiem jak się nazywają. Trzy krzaczki mają ok 30 lat zabrałam je z działeczki rodziców stąd sentyment.Hodował je św. pamięci mój tata. Jemu rosły i kwitły jak oszalałe u mnie wegetują ale może dzięki forumkowej pomocy uda się je reanimować. :wink:Dziewczynki pokazują swoje cuda i kuszą :evil: i kuszą a ja okazało się słabowity ludź jestem, całkiem bez charakteru. Zamiast tupnąć nogą i stawić opór ........nie :;230 pomalutku mojego Tż przekonuję o konieczności wykopania w trawniku jeszcze jednej wręcz niezbędnej a dość głębokiej i rozległej dziury.Do wiosny chwilka może się udać :wink:
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miejsce szczepienia róży powinno być pod ziemią :D To bardzo wrażliwa część, może przemarznąć nawet pod kopcem (zdarzyło się kiedyś :oops: ). Anulka, cięłaś te róże? Masz zdjęcia krzewu? Może da się określić, jakie są. Szkoda byłoby zmarnować róże taty :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
dosia
1000p
1000p

Post »

Ewuniu od wiosny zrobię dokumentację i przedstawię staruszki na forum. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy to nie jest, że te róże po prostu już są stare, dlatego słabo kwitną? Słyszałam, że róże się starzeją, ale nikt mi nigdy nie sprecyzował, w jakim wieku i róż to następuje...
dosia
1000p
1000p

Post »

wiesz one stare są odkąd pamiętam :;230 kiedyś tatko przeadzał taką czerwoną aksamitną i ona nie miała korzeni to znaczy pewnie miała ale poniżej 60 cm w głąb .Wykopana miała pod ziemią pień.Ale mojemu tatce rosło wszystko to i róża przeżyła. Ja ją zabrałam i ma od 4 lat w porywach jedną gałązkę i 1 kwiat.Druga jest pnąca różowa ,powtarza kwitnienie - podobna do angielek u mnie urosły 3 badylki ok 1m i kwitły. Ale ta sama róża obrastała front domku na działce-tato wycinał dziurę na okno.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Dosiu-Anulko, podziwiam twój z założenia wiejski ogródek.
Staw robi wrażenie ;:108
No cóż, obecność na forum skazuje na zapadanie na różne roślinne choroby.
Obyśmy tylko tak chorowali.
Miłego :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Starzeniu zapobiega cięcie. Jeśli róża odmawia współpracy warto zrobić sadzonkę, a najlepiej zaszczepić. Na razie tylko sadzonkowałam, szczepienia spróbuję sie nauczyć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dosiu no to z tymi wiatrami masz problem (wiatry pogodowe jak coś :;230 ), chyba żadna roślinka tego nie lubi.
Co do róż, to ja pod koniec lata wsadziłam kilka gołych roślinek i czekam na kwitnienie w tym roku. Mam nadzieję, że mój Hokus-Pokus przeżyje, bo on jest wrażliwy na niskie temperatury..dostał solidne ubranko więc mam nadzieję..No i pnąca Aloha wobec której mam spore oczekiwania :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Może warto by na wiosnę mocno przyciąć te róże, to je zmusi do wypuszczenia nowych pędów.
I Odżywki potrzebują, odżywki :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aniu kochana, czy to do mnie napisałaś? Bo nie wiem, czy te małe sadzoneczki powinnam jeszcze trochę wiosną dziabnąć?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Madziu, chodziło mi o róże Dosi ;:196
dosia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Aniu ;:196 skarbnico wiedzy różanej tak też i zrobię .Ja myślałam że jak ten jeden badylek utnę to już nic różycy do życia nie zostanie.Teraz poczekam, zobaczymy jak będą wyglądały ile przetrwa zimę . Wprawdzie mają ubranka ale u mnie już -18 stopni było a zapowiadają więcej.Wiosną je obfotografuję - łatwiej będzie Ci powiedzieć co i ile mam uciąć. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Anulka, widzę, że wpadłaś w dobre rączki. Różyczki w tym sezonie będą cacy. Tylko słuchaj Ani ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”