Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon

Post »

Kamma..
Oj.. dobrze że i tobie nie smakował :;230
Bo też już przeszło mi przez głowe "wszystkim smakuje..znaczy że z moimi kubkami coś nie tak" ;)
No ale niestety..
miałam dla porównania go w gruncie i w tunelu.. ani 1 ani 2 nie zachwycał.. smakował jak "psiak" był bez wyrazu troche jak te sklepowe (nie obrazajać wszystkich tych co pomidory na handelek robią)
A musze przyznać że pomidory porównywałam również samkiem tulelowe kontra gruntowe bo miałam taką możliwość i w gruncie były dla mnie smaczniejsze plon był większy..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
11krzych

Post »

Ciekawe z czego wynika ta różnica smaku. W uprawach towarowych, rozumiem, że może to wynikać np. z hydroponiki i metod nawożenia.
Na działce szklarnia, to tylko zadaszony grunt, więc teoretycznie nie powinno być różnicy w smaku. A jest.
Kasencja

Post »

No to ja się wyłamię, bo też miałam w namiocie i w gruncie. Z namiotu były smaczniejsze, słodsze i miały wyraźniejszy smak. I tu i tu miałam te same odmiany.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja myślę że to kwestia stresów. Zanim mnie ktoś wyśmieje;) : chodzi mi o to, że w gruncie tu wiatr powieje i rośliną potarga, to mucha użre, to słońce spiecze.. stres. A stres to produkowanie substancji obronnych typu olejki eteryczne, ale może też inne, w końcu nie znamy w pełni tych mechanizmów. Może i coś ze smaku na zasadzie : jest zagrożenie trzeba sie szybko rozsiać to trzeba być smacznym dla tych co rozsiewają..Papryka z gruntu też wybitnie się różni od tej sklepowej, i choć nigdy nie wyszła mi tak soczysta jak sklepowa to jednak w kwestii smaku stanowczo wygrywa.
Ale może to tez zależy od tego jakie warunki były w tej folii, tak jak pisze Kasencja, może przy określonej pogodzie i glebie, namiot będzie korzystniejszy. Słodsze są chyba wtedy jak temperatura jest stabilniejsza, hm. Kasencja a miałaś coś oprócz pomidorów w namiocie? Może to kwestia allelopatii http://pl.wikipedia.org/wiki/Allelopatia
Tego wpływu stresu jestem pewna jeśli chodzi o produkcję olejków eterycznych, w końcu sporo roślin wydziela je intensywniej jak są potrącane, widać takie częste bodźce dotykowe je motywują do zwiększonej produkcji.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwa 3003

Miałam tylko trzy krzaczki tego pomidora.Jeden w folii a dwa w gruncie.Pierwszego pomidora jakiego jedliśmy to był właśnie Italian Grant.A tu zdjęcie z czerwca ub.roku. Obrazek
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Moje Italian były bardzo wysokie, grona regularne , i niektóre owoce olbrzymie :wit
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

U mnie Gigant był raczej późnym..
Długo czekałam na 1 owoce..
W szklarni był wysoki.. grona zaczął posiadać gdzieś na wysokości 1m..
W gruncie zaś był krepy.. i niski.. sam krzak urusł mi może do 1,5 m
Nasiona mialam z akcji..
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ja też miałam nasionka z Akcji-dziwne co ?,taka różnica :?: , może to nie ustalona odmiana ,chociaż byłam przekonana że ustalona
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

iwa3003 pisze:taka różnica :?: , może to nie ustalona odmiana
Zbyt daleko idący wniosek. Trudno porównywać ten sam gatunek pomidora uprawiany na różnej glebie, przy różnym oświetleniu i różnym nawożeniu. I to począwszy od fazy rozsady.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

iwa3003 każdy ma swój gust, każdy ma swoje ulubione odmiany, no i jak pisał forumowicz , sposób uprawy też ma duże znaczenie ;:108 . Także ;:3 .
Jania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2012, o 08:04

Post »

Pośród tej arystokracji odmian - poradzcie mi proszę co do zwykłego polskiego Brutusa
Kozula go gdzieś chwaliła ogólnie -ale ja mam wątpliwości jaki dokładnie jest. Wyrodził mi się Polish Giant i szukam czegoś pewnego Mam mało miejsca i oprócz egzotyków na próbę - mam tylko miejsce na 3-4 solidne befsztyki na pewny plon, dlatego szvkam czegos sprawdzomego w praktyce /duzego maliniaka/Jaki jest ten Brutus?
pozd.Jania
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A ja polecam z kozulowych nasion z tamtej akcji krzyzówkę dynno x anna rusian. Pomidor podlużny ,twardy ,słodki smaczny. No i ładnie wiążał ,plenny.
Tylko nie wiem jakie nastepne będzie pokolenie ...ale ja go będę miała conajmniej z 5 krzakow.
Asia
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Pelasia!

Możesz podać nr tej krzyżówki od Ani Kozuli?Patrzyłam na spis i coś nie widzę takiej.A mam podwójne oczy! ;:223
11krzych

Post »

Kozula 152. Dyno x Anna Russian

Usunąłem cytat. Nie cytujemy postów jeśli są one bezpośrednio nad naszym postem.

sylwekw
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Maraga..
Ja miałam 2 odmiany mieszanki DYNO
Dyno x Anna Russian i Dyno x Malinowy 36

Obie krzyżówki były właśnie bardzo dobre!!
Oto fotki moich..

\Dyno X Malinowy 36
Obrazek

Dyno x Anna Russian
Obrazek
Nie wiem tylko czemu wszystkie pomidorki z tej odmiany miały taki "znak szczególny"
Może od pręta.. nie wiem :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”