Nie znajdziesz tu ciężkich i ociekających tłuszczem dań a raczej zdrowe, kolorowe i pełne warzyw i owoców dania dla zachowania szczupłej sylwetki. JEŚLI CHCESZ
ABY PO ZJEDZENIU POLECANYCH przeze mnie POTRAW TWOJA TALIA POZOSTAŁA SZCZUPŁA A TWOJE TĘTNICE WIEŃCOWE DROŻNE TO SERDECZNIE
ZAPRASZAM

Surówka z rukwii wodnej i cykorii - pycha!

Jeśli liczymy gram za gram to rukiew wodna ma więcej wit. C niż pomarańcze, więcej żelaza niż szpinak i więcej wapnia niż mleko. Dodając do tego pełne potasu daktyle i także bogatą w witaminy i minerały cykorię otrzymujemy idealną zimową surówkę, która doda nam i zdrowia i urody.
Składniki;
3 główki cykorii
3 daktyle
ok 100 g rukwii wodnej
1 jabłko
kilka listków mięty
zielona pietruszka
sok z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
Rozdziel liski z główek cykorii, usuń gniazda nasienne z jabłek i pokroj je na półplasterki. Nie obieraj ich ze skórki. Dla lepszego efektu wizualnego użyj jabłka z czerwoną skórką. Daktyle pokroj w paseczki, umyj rukiew wodną. Posiekaj natkę pietruszki i poobrywaj listki mięty. Wymieszaj te składniki. Przygotuj sos mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet winny. Możesz je wlać do słoiczka, zakręcić pokrywkę i wstrząsać aż do uzyskania sosu. Polej sosem sałatkę i natychmiast podawaj. Nie trzymaj jej w lodówce bo rukiew wodna szybko zamieni się w zwiędłą masę.
ZOBACZ JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE NA FILMIE, KLIKNIJ NA LINK PONIŻEJ
http://www.youtube.com/watch?v=M3Pwh2fhTP4
-- 8 sty 2012, o 09:20 --
Pieczona rybka i Salsa Verde
Okoń morski czyli Sea Bass pieczony z ziołami i cytryną z dodatkiem Salsa Verde czyli zielonego ziołowego sosu. Można oczywiście użyć innej ryby
Składniki
1. Ryba
-ryba,moja ważyła 300g
-pół cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
-estragon,szczypiorek,bazylia,natka pietruszki
-łyżka oliwy z oliwek
2.Salsa Verde
-6 filetów anchovies
-łyżeczka musztardy Dijon (pikantnej)
-łyżka octu winnego z czerwonego wina
-natka pietruszki,bazylia, kolendra, szczypiorek,
-3 łyżki oliwy z oliwek
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni 2. Przygotuj rybę - zrób 4-5 nacięć w poprzek ryby o głębokości ok. pół cm. Przenies rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Włóż półplasterki cytryny do każdego naciecia 3 .Posiekaj estragon, bazylię, szczypiorek i natke pietruszki, wymieszaj je i poupychaj w nacięciach na rybie, w których już jest cytryna. Zioła i plasterki cytryny włóż także do brzuszka ryby. Skrop rybę oliwą z oliwek oraz posyp sola i pieprzem. 4.Włóż rybę do piekarnika. Moja ryba ważyła 300g. Piekła się 15 min. Jeśli ryba jest większa należy dostosować czas pieczenia. Ryba powinna być upieczona ale nie sucha.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=YAqU85vYIV0
-- 8 sty 2012, o 09:27 --
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
Coś innego z buraków, których wyhodowałam sobie całkiem sporo. Smak słodki miesza się z kwaśnym i ostrym oraz delikatnymi aromatami tymianku, czosnku i koperku. Polecam!

Składniki
1kg buraków, najlepiej małych, te duże przekroj na pół
4 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
3 listki laurowe
oliwa z oliwek
75g orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Na sos:
pół szklanki kwaśnej śmietany ( lub jogurtu z kwaśną śmietaną)
1 ząbek czosnku
koperek lub szczypiorek
rukola lub rukiew wodna
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj buraki ale nie obieraj ich ze skórki. Te duże przekroj na pół, a te małe zostaw w całości. Włóż je do blachy do pieczenia, dodaj zmiażdżony, nie obrany czosnek, tymianek, liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wymieszaj aby buraki były pokryte oliwą. Przykryj blachę folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Wyjmij buraki i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wrzuć orzechy włoskie na drugą blachę i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż się zrumienią. Smakują wtedy sto razy lepiej i są bardziej chrupiące. Jeszcze gorące buraki obierz ze skórki i pokroj w kostkę. Wciśnij do nich sok z połowy cytryny, dodaj świeżo zmielonego pieprzu i skrop odrobiną oliwy. Wystudź je. Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj sos do buraków, posyp orzechami i koperkiem. Wymieszaj delikatnie aby zachować biało- buraczkowy kolor sałatki. Udekoruj orzechami i podawaj z rukolą.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=6Ei9LnP5Of8
-- 8 sty 2012, o 09:40 --
DIP Z ZIELONEGO GROSZKU I CRUDITES-NA IMPREZĘ

SKŁADNIKI
350g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
1 ząbek czosnku
2 zielone cebulki albo szczypiorek
skórka i sok z limonki, druga limonka do dekoracji
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sos Tabasco, ilość według uznania
łyżka majonezu light
natka pietruszki lub kolendra
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki w proszku do dekoracji
6 małych marchewek
2 łodygi selera naciowego
1 czerwone jabłko
1 gruszka
sok z 1 cytryny
Rozmrożony groszek wrzuć do robota kuchennego lub blendera, dodaj wycisnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę, otartą skórkę i sok z 1 limonki, pół łyżeczki kuminu, troche sosu Tabasco, majonez odtłuszczony oraz dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij w blenderze. Dodaj pokrojoną natkę i tylko na krótko włącz blender. Przełóż masę do miseczki, przykryj folią do żywności i włóż do lodówki na 30 min. Marchewki pokroj w słupki, w ten sam sposób pokroj seler naciowy. Jabłka nie obieraj ze skórki i pokroj je na półplasterki. Gruszkę obierz i także pokroj na półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny i plasterki owoców włóż do niego na chwilę aby nie ściemniały. Ułóż pokrojone warzywa i owoce na brzegach dużego talerza a na jego środku postaw miseczkę z dipem. Dip posyp dekoracyjnie słodką papryką i na środku połóż plasterek limonki. Na imprezie nabieraj dip za pomocą kawałków warzyw i owoców.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TEN DIP, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=-up1NopeJRc
-- 8 sty 2012, o 09:46 --
MAŁŻE Z SOSEM PISTOU- SAŁATKA NA CIEPŁO
SKŁADNIKI
350 g ziemniaków ( bedą to 3 średnie ziemniaki)
1kg małży świeżych
sałata lub endywia
pół cytryny
świeża bazylia
3 ząbki czosnku
1 pomidor
ok 50g parmezanu startego na tarce
ok 100ml oliwy z oliwek

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i nie pozwól aby wystygły. Aby zrobić sos zmiksuj w blenderze bazylię, czosnek, obrany ze skórki i bez nasion pomidor i Parmezan. Powoli dodawaj oliwę tak jakbyś robiła majonez. Dopraw sola i pieprzem. Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki. Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokroj ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=fmbPVNKpt0c
-- 8 sty 2012, o 09:51 --
ZŁOTA RYBKA W ZŁOTYM SOSIE Z MANGO
Pyszna, delikatna ryba w złotej kokosowej panierce w słodko-pikantnym sosie z mango i chilli.
Składniki
4 filety z ryby (ok.500g) Ja użyłam filetów z gładzicy, ale dobre też będą filety z flądry lub soli, ważne aby były cienkie i delikatne
50g mąki
1 jajko
50g bułki tartej
50g wiórków kokosowych
olej
sól i pieprz
mango
łyżeczka brązowego cukru (jeśli nie masz, dodaj miód)
kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie możesz dostać dodaj suszonej)
ząbek czosnku
ok 50 ml białego wina
pół świeżego chilli ( jeśli nie masz, dodaj chilli w proszku)
jasny sos sojowy

Najpierw przygotuj sos. Obierz mango i pokroj je. Usuń nasiona z chilli i także je pokroj. Posiekaj ząbek czosnku. Do robota kuchennego wrzuć mango, chilli, czosnek, kilka listków bazylii. Wlej białe wino i trochę sosu sojowego, dodaj soli i pieprzu a także łyżeczkę brązowego cukru. Rozdrobnij. Filety rybne posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, strząsajac jej nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety rybne na złoty kolor. Ułóż sos z mango na rybie i podawaj.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=3caNYrkcE6c
-- 8 sty 2012, o 09:56 --
SAŁATKA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA I MŁODYCH BROKUŁÓW
SKŁADNIKI
200g młodych brokułów
80g zmieszanych pestek( dyni, słonecznika, sezamu)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
200g wędzonego łososia
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sok z połowy lub całej cytryny, do smaku

Przygotuj sos mieszając olej z sokiem z cytryny. Ilość soku z cytryny według uznania. Ja dodałam sok z połowy cytryny ale po spróbowaniu sałatki uznałam, że byłaby też dobra z większą ilością soku. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól. Odstaw. Ugotuj w wodzie lub na parze brokuły. Powinny być wciąż lekko chrupiące, nie rozpadające się. jeśli brokuły są młode trwa to kilka minut. Kiedy brokuł się gotuje podsmaż pestki na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Dodaj do nich łyżkę sosu sojowego i smaż na średnim ogniu mieszając aby sos pokrył wszystkie pestki. Po usmażeniu pestki powinny mieć złoty kolor. Ułóż gałązki brokułów na talerzu, na nich połóż pokrojonego w paski wędzonego łososia, skrop sosem i posyp pestkami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=JLtOQVYZ1eE
-- 8 sty 2012, o 10:00 --
DORSZ POD CHRUPIĄCĄ KOŁDERKĄ
SKŁADNIKI:
ok 500g filetów z dorsza bez skóry
2 pomidory
szklanka pokruszonego chleba pełnoziarnistego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oleju
sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym. Ułóz jedną warstwę ryby wtedy danie szybciej sie upiecze. Na rybie ułóż plastry pomidora. Możesz użyć robota kuchennego do rozdrobnienia chleba na okruchy. Zmieszaj je z posiekaną natką pietruszki, otartą skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny oraz olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem..Wyłóż tą mieszankę na rybę z pomidorami. Danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-40 min w zależności jaką masz rybę i jak gruba jest jej warstwa w naczyniu. Sprawdź czy ryba jest upieczona . jeśli nie piecz trochę dłużej.
OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=KGavhpbZLzI