Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak połączyć ogród warzywny z niskokaloryczną, zdrową i różnorodną kuchnią to ten wątek jest dla Ciebie.

Nie znajdziesz tu ciężkich i ociekających tłuszczem dań a raczej zdrowe, kolorowe i pełne warzyw i owoców dania dla zachowania szczupłej sylwetki. JEŚLI CHCESZ

ABY PO ZJEDZENIU POLECANYCH przeze mnie POTRAW TWOJA TALIA POZOSTAŁA SZCZUPŁA A TWOJE TĘTNICE WIEŃCOWE DROŻNE TO SERDECZNIE

ZAPRASZAM :)


Surówka z rukwii wodnej i cykorii - pycha!

Obrazek

Jeśli liczymy gram za gram to rukiew wodna ma więcej wit. C niż pomarańcze, więcej żelaza niż szpinak i więcej wapnia niż mleko. Dodając do tego pełne potasu daktyle i także bogatą w witaminy i minerały cykorię otrzymujemy idealną zimową surówkę, która doda nam i zdrowia i urody.

Składniki;
3 główki cykorii
3 daktyle
ok 100 g rukwii wodnej
1 jabłko
kilka listków mięty
zielona pietruszka
sok z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego

Rozdziel liski z główek cykorii, usuń gniazda nasienne z jabłek i pokroj je na półplasterki. Nie obieraj ich ze skórki. Dla lepszego efektu wizualnego użyj jabłka z czerwoną skórką. Daktyle pokroj w paseczki, umyj rukiew wodną. Posiekaj natkę pietruszki i poobrywaj listki mięty. Wymieszaj te składniki. Przygotuj sos mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet winny. Możesz je wlać do słoiczka, zakręcić pokrywkę i wstrząsać aż do uzyskania sosu. Polej sosem sałatkę i natychmiast podawaj. Nie trzymaj jej w lodówce bo rukiew wodna szybko zamieni się w zwiędłą masę.

ZOBACZ JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE NA FILMIE, KLIKNIJ NA LINK PONIŻEJ

http://www.youtube.com/watch?v=M3Pwh2fhTP4

-- 8 sty 2012, o 09:20 --

Pieczona rybka i Salsa Verde


Okoń morski czyli Sea Bass pieczony z ziołami i cytryną z dodatkiem Salsa Verde czyli zielonego ziołowego sosu. Można oczywiście użyć innej ryby


Składniki

1. Ryba
-ryba,moja ważyła 300g
-pół cytryny pokrojonej w cienkie plasterki
-estragon,szczypiorek,bazylia,natka pietruszki
-łyżka oliwy z oliwek
2.Salsa Verde
-6 filetów anchovies
-łyżeczka musztardy Dijon (pikantnej)
-łyżka octu winnego z czerwonego wina
-natka pietruszki,bazylia, kolendra, szczypiorek,
-3 łyżki oliwy z oliwek

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni 2. Przygotuj rybę - zrób 4-5 nacięć w poprzek ryby o głębokości ok. pół cm. Przenies rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Włóż półplasterki cytryny do każdego naciecia 3 .Posiekaj estragon, bazylię, szczypiorek i natke pietruszki, wymieszaj je i poupychaj w nacięciach na rybie, w których już jest cytryna. Zioła i plasterki cytryny włóż także do brzuszka ryby. Skrop rybę oliwą z oliwek oraz posyp sola i pieprzem. 4.Włóż rybę do piekarnika. Moja ryba ważyła 300g. Piekła się 15 min. Jeśli ryba jest większa należy dostosować czas pieczenia. Ryba powinna być upieczona ale nie sucha.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=YAqU85vYIV0

-- 8 sty 2012, o 09:27 --

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

Coś innego z buraków, których wyhodowałam sobie całkiem sporo. Smak słodki miesza się z kwaśnym i ostrym oraz delikatnymi aromatami tymianku, czosnku i koperku. Polecam!

Obrazek

Składniki
1kg buraków, najlepiej małych, te duże przekroj na pół
4 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
3 listki laurowe
oliwa z oliwek
75g orzechów włoskich
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Na sos:
pół szklanki kwaśnej śmietany ( lub jogurtu z kwaśną śmietaną)
1 ząbek czosnku
koperek lub szczypiorek
rukola lub rukiew wodna

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj buraki ale nie obieraj ich ze skórki. Te duże przekroj na pół, a te małe zostaw w całości. Włóż je do blachy do pieczenia, dodaj zmiażdżony, nie obrany czosnek, tymianek, liście laurowe, posyp solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wymieszaj aby buraki były pokryte oliwą. Przykryj blachę folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Wyjmij buraki i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wrzuć orzechy włoskie na drugą blachę i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż się zrumienią. Smakują wtedy sto razy lepiej i są bardziej chrupiące. Jeszcze gorące buraki obierz ze skórki i pokroj w kostkę. Wciśnij do nich sok z połowy cytryny, dodaj świeżo zmielonego pieprzu i skrop odrobiną oliwy. Wystudź je. Wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj sos do buraków, posyp orzechami i koperkiem. Wymieszaj delikatnie aby zachować biało- buraczkowy kolor sałatki. Udekoruj orzechami i podawaj z rukolą.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=6Ei9LnP5Of8

-- 8 sty 2012, o 09:40 --

DIP Z ZIELONEGO GROSZKU I CRUDITES-NA IMPREZĘ

Obrazek

SKŁADNIKI
350g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
1 ząbek czosnku
2 zielone cebulki albo szczypiorek
skórka i sok z limonki, druga limonka do dekoracji
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sos Tabasco, ilość według uznania
łyżka majonezu light
natka pietruszki lub kolendra
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki w proszku do dekoracji
6 małych marchewek
2 łodygi selera naciowego
1 czerwone jabłko
1 gruszka
sok z 1 cytryny

Rozmrożony groszek wrzuć do robota kuchennego lub blendera, dodaj wycisnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę, otartą skórkę i sok z 1 limonki, pół łyżeczki kuminu, troche sosu Tabasco, majonez odtłuszczony oraz dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij w blenderze. Dodaj pokrojoną natkę i tylko na krótko włącz blender. Przełóż masę do miseczki, przykryj folią do żywności i włóż do lodówki na 30 min. Marchewki pokroj w słupki, w ten sam sposób pokroj seler naciowy. Jabłka nie obieraj ze skórki i pokroj je na półplasterki. Gruszkę obierz i także pokroj na półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny i plasterki owoców włóż do niego na chwilę aby nie ściemniały. Ułóż pokrojone warzywa i owoce na brzegach dużego talerza a na jego środku postaw miseczkę z dipem. Dip posyp dekoracyjnie słodką papryką i na środku połóż plasterek limonki. Na imprezie nabieraj dip za pomocą kawałków warzyw i owoców.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TEN DIP, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=-up1NopeJRc

-- 8 sty 2012, o 09:46 --

MAŁŻE Z SOSEM PISTOU- SAŁATKA NA CIEPŁO


SKŁADNIKI

350 g ziemniaków ( bedą to 3 średnie ziemniaki)
1kg małży świeżych
sałata lub endywia
pół cytryny
świeża bazylia
3 ząbki czosnku
1 pomidor
ok 50g parmezanu startego na tarce
ok 100ml oliwy z oliwek


Obrazek


Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i nie pozwól aby wystygły. Aby zrobić sos zmiksuj w blenderze bazylię, czosnek, obrany ze skórki i bez nasion pomidor i Parmezan. Powoli dodawaj oliwę tak jakbyś robiła majonez. Dopraw sola i pieprzem. Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki. Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokroj ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=fmbPVNKpt0c

-- 8 sty 2012, o 09:51 --

ZŁOTA RYBKA W ZŁOTYM SOSIE Z MANGO

Pyszna, delikatna ryba w złotej kokosowej panierce w słodko-pikantnym sosie z mango i chilli.


Składniki


4 filety z ryby (ok.500g) Ja użyłam filetów z gładzicy, ale dobre też będą filety z flądry lub soli, ważne aby były cienkie i delikatne
50g mąki
1 jajko
50g bułki tartej
50g wiórków kokosowych
olej
sól i pieprz
mango
łyżeczka brązowego cukru (jeśli nie masz, dodaj miód)
kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie możesz dostać dodaj suszonej)
ząbek czosnku
ok 50 ml białego wina
pół świeżego chilli ( jeśli nie masz, dodaj chilli w proszku)
jasny sos sojowy

Obrazek


Najpierw przygotuj sos. Obierz mango i pokroj je. Usuń nasiona z chilli i także je pokroj. Posiekaj ząbek czosnku. Do robota kuchennego wrzuć mango, chilli, czosnek, kilka listków bazylii. Wlej białe wino i trochę sosu sojowego, dodaj soli i pieprzu a także łyżeczkę brązowego cukru. Rozdrobnij. Filety rybne posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, strząsajac jej nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety rybne na złoty kolor. Ułóż sos z mango na rybie i podawaj.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=3caNYrkcE6c

-- 8 sty 2012, o 09:56 --

SAŁATKA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA I MŁODYCH BROKUŁÓW

SKŁADNIKI

200g młodych brokułów
80g zmieszanych pestek( dyni, słonecznika, sezamu)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
200g wędzonego łososia
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sok z połowy lub całej cytryny, do smaku

Obrazek

Przygotuj sos mieszając olej z sokiem z cytryny. Ilość soku z cytryny według uznania. Ja dodałam sok z połowy cytryny ale po spróbowaniu sałatki uznałam, że byłaby też dobra z większą ilością soku. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól. Odstaw. Ugotuj w wodzie lub na parze brokuły. Powinny być wciąż lekko chrupiące, nie rozpadające się. jeśli brokuły są młode trwa to kilka minut. Kiedy brokuł się gotuje podsmaż pestki na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Dodaj do nich łyżkę sosu sojowego i smaż na średnim ogniu mieszając aby sos pokrył wszystkie pestki. Po usmażeniu pestki powinny mieć złoty kolor. Ułóż gałązki brokułów na talerzu, na nich połóż pokrojonego w paski wędzonego łososia, skrop sosem i posyp pestkami oraz pokrojonym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TĄ SAŁATKĘ, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=JLtOQVYZ1eE

-- 8 sty 2012, o 10:00 --

DORSZ POD CHRUPIĄCĄ KOŁDERKĄ

SKŁADNIKI:

ok 500g filetów z dorsza bez skóry
2 pomidory
szklanka pokruszonego chleba pełnoziarnistego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oleju
sól i pieprz

Obrazek

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż filety w naczyniu żaroodpornym. Ułóz jedną warstwę ryby wtedy danie szybciej sie upiecze. Na rybie ułóż plastry pomidora. Możesz użyć robota kuchennego do rozdrobnienia chleba na okruchy. Zmieszaj je z posiekaną natką pietruszki, otartą skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny oraz olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem..Wyłóż tą mieszankę na rybę z pomidorami. Danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-40 min w zależności jaką masz rybę i jak gruba jest jej warstwa w naczyniu. Sprawdź czy ryba jest upieczona . jeśli nie piecz trochę dłużej.

OBEJRZYJ NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=KGavhpbZLzI
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

PIECZONY KURCZAK Z MARCHEWKĄ, POREM I OLIWKAMI


SKŁADNIKI

- 4 piersi z kurczaka
- 2 małe pory
- 2 marchewki
- kilka czarnych olowek
- ząbek czosnku
- 4 filety anchovy
- sól i pieprz
- koperek

Obrazek

Pory pokroj w półplasterki a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oliwki rozdrobnij ale zostaw kilka do dekoracji. Filety anchovy przekroj wzdłóż na pół. Wytnij z papieru do pieczenia 4 kwadraty o boku ok 25 cm. Do startej marchewki dodaj pokrojone oliwki, wyciśnięty ząbek czosnku oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie tak aby rozprowadzić czosnek. Na każdym kawałku papieru do pieczenia połóz trochę pokrojonego pora, na nim pierś z kurczaka ( jeśli jest duża i gruba przekroj) a na kurczaku marchewkę z przyprawami. Na samym wierzchu połóż po 2 małe kawałki anchovy. Zawiń w papier, tworząc paczuszki i piecz w piekarniku ok 30-40 min, w zależności od wielkości kawałków kurczaka. Po upieczeniu częściowo odwiń z papieru, udekoruj oliwkami i koperkiem i podawaj z ziemniakami. Ja skropiłam trochę to danie sosem Tabasco dla dodania ostrości.

ZOBACZ JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE NA FILMIE, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=PkkXP_o16HE
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Pierwszy raz na forum jestem PIERWSZY !
Bardzo fajny wątek. Uwielbiam ryby w każdej postaci.
Bardzo fajne filmiki i te pozostałe ogrodowe też. A może jeszcze ciekawsze.
... i starzy znajomi już widzę, zaczynają podglądać.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5076
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Dziś zrobiłam Twój sos Salsa verde do pieczonego wczoraj pstrąga, który mi jakoś nie podpasował a z tym sosem rewelacja. Na pewno zagości w mojej kuchni częściej. W tej chwili gotuje się na jutro cieciorka z soczewicą wg Twojego przepisu, tylko nie mając dyni melonowej dałam trochę marchwi pokrojonej w grubsze półplasterki i jedną cukinię. Mam nadzieję, że będzie też dobre.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Na pewno będzie dobre, wszelkie modyfikacje mile widziane. :wit
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

CHUDA POLĘDWICA WIEPRZOWA Z MORELAMI

Wybierzcie najchudszą wieprzowinę jaką możecie dostać i podsmażcie ją na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Pozostałe składniki nie są kaloryczne. Danie jest smaczne, słodko- pikantne i kolorowe. Akurat na zimę.



Obrazek



SKŁADNIKI:


- ok 500 g polędwicy wieprzowej
- średnia cebula pokrojona w cienkie krążki
- 2 żółte papryki
- 2 łyżeczki curry, średnioostrego
- łyżka mąki
- 250 ml rosołu drobiowego z kostki
- ok 120 g suszonych moreli
- 2 łyżki pełnoziarnistej musztardy, tzw. francuskiej
- sól i pieprz


ABY ZOBACZYĆ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA OBEJRZYJ FILM, KLIKNIJ NA LINK http://www.youtube.com/watch?v=3tWUx1VmlzA


PO WIĘCEJ INSPIRACJI ODWIEDŹ MÓJ KANAŁ I ZASUBSKRYBUJ. DZIĘKUJĘ. http://www.youtube.com/user/nursem71
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Posty: 1253
Od: 18 sty 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Radwanice i Konin Żag.

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Co by nie zgubić :D
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Ojej...ale fajne przepisy....zaznaczam a jutro zrobię te filety z kurczaka :heja
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

PIECZONY MASALA DORSZ


Obrazek



SKŁADNIKI
- 500g filetów z dorsza
- 1 chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- łyżeczka ziaren gorczycy
- szczypta kurkumy
- 2 goździki
- 2 nasiona kardamonu
- 5 ziaren pieprzu
- 3 łyżki wody
- łyżeczka oliwy
- 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 25g bułki tartej
- 250g pomidorów
- cytryna
- limonka
- liście kolendry

ZOBACZCIE NA FILMIE JAK PRZYGOTOWUJĘ TO DANIE http://www.youtube.com/watch?v=pV2fB8vDmHM
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

KURCZAK W KREMOWYM POMARAŃCZOWYM SOSIE

Jest to niskokaloryczne danie dla miłośników obiadków z dużą ilością sosu.

Obrazek


SKŁADNIKI

- 8 połówek z udek kurczaka
- 300ml soku pomarańczowego
- 3 młode cebulki
- 2 łyżeczki mąki
- 100ml serka beztłuszczowego
- sól i pieprz

ZOBACZ FILM , NA KTÓRYM PREZENTUJĘ SPOSÓB WYKONANIA TEGO DANIA, KLIKNIJ NA LINK

http://www.youtube.com/watch?v=j2hfZvp8QoU
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Poczyniłam dziś tego kurczaczka na obiad modyfikując przepis gdyż się nie odchudzam ,a ,,zdrowiej jem,,
Kurczaczka podpiekłam w łyżeczce masła(bez skórki)Dodałam szalotki,sok pomarańczowy 100%i zagęściłam jogurtem naturalnym z łyżką śmietany 12%Do gotującego sosu dodałam kolorowy pieprz w całości i odrobinę curry.Dodałam rodzynki .Ten sos można potraktować jak sos potrawkowy :D Moja wersja ma na pewno ciut więcej kalorii,ale nie przesadzajmy zimowa porą :wink:
Rayy
200p
200p
Posty: 326
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Do sosu pomarańczowego dodałbym jeszcze trochę egzotyki w postaci mleka kokosowego.
A co do tłuszczu, nie ma co przesadzać- tłuszcze w diecie są bardzo potrzebne między innymi dlatego, że są nośnikami niektórych witamin, dostarczają dużo energii (jakże potrzebnej zimą :) ), są potrzebne do syntezy niektórych hormonów i nie zapominajmy, że tłuszcze są nośnikiem smaku.
Tłuszczów nasyconych unikajmy ale te nienasycone są nam bardzo potrzebne.
Tak więc używajmy olejów takich jak słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, lniany czy oliwę. Zdrowe są też tłuszcze z ryb (stąd nie ma co unikać tłustych ryb).

nursem71, już pisałem na youtube, przepisy świetne :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Rayy no właśnie tego mleka kokosowego mi brakowało i może leciutko startej skórki pomarańczowej ,tak do smaku :wink: No ale najważniejsza podstawa przepisu.Resztę i tak każdy sobie modyfikuje do własnego upodobania i smaku.Ten sos jest stworzony od kurczaka i ryżu :lol:
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Posty: 177
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wielka Brytania Cambridgeshire
Kontakt:

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Cieszę się że modyfikujecie wedle uznania, sama tak zawsze robię :D
Pestka, ślinka leci na myśl o Twoim kurczaczku mniam ;:63
Używam tłuszczów w innych przepisach. Najbardziej lubię tłoczony na zimno olej rzepakowy, który jest dostępny w Anglii. Ma bardzo mało tłuszczów nasyconych, o połowę mniej niż oliwa, a za to sporo zdrowych Omega 3,6 i 9.
Uważam że spokojnie możemy dać sobie spokój ze smalcem, słoniną i masłem, bo tu już chodzi nie tylko o wagę ale przede wszystkim o stan naszych naczyń krwionośnych i serca. Wysoki cholesterol jest przyczyną wielu kłopotów, jak na pewno wszyscy wiedzą. Tłuszcze nasycone blokują dostęp tym zdrowym, nienasyconym.
Moje przepisy przede wszystkim są zdrowe, a przy okazji niskokaloryczne. Używam sporo warzyw, owoców i ryb
Pozdrawiam gorąco wszystkich ;:97
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Przepisy nursem71 od których nie utyjesz i zachowasz zdrowie

Post »

Czekamy na kolejne smaczne przepisy ;:196 A ja mam teraz straszną ochotę na sałatkę z buraczków i na pewno ja na dniach zrobię :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”