Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lana też myślałam o nawilżaczu, ale potrzebowałabym chyba z trzy, bo w dwóch pokojach stoją te kwitnące, a w jednym te odpoczywające, a ten jeden pokój, gdzie stoją kwitnące ma 40 m2 i kwiaty stoją na trzech parapetach, więc chyba pozostaje mi jednak kermazyt z podstawkami ;:225
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sonia - są różne modele nawilżaczy - o różnej wydajności. Ja mam taki, który "obsługuje" do 60 m2 powierzchni - daje ciepłą parę. Są też ultradźwiękowe, dające zimną parę. Moim zdaniem to świetna rzecz - dla roślin i dla nas :) I można sobie dobrać w/g potrzeb.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No,no seledynek uroczy :) Gratuluję sreberka :wink:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Narine ;:196
Madzik chyba pomyślę nad nawilżaczami, ale póki co jesteśmy spłukani, bo tynkujemy dom, a potem czeka nas remont w środku ;:192 a który jest lepszy ten na ciepłą parę czy na zimną mgiełkę :?:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Moim zdaniem na zimną parę - ultradźwiękowy. Te z ciepła parą mają taką specjalną grzałkę - i osadza się na niej kamień :( Co parę tygodni trzeba je czyścić, generalnie większy kłopot jest.
I nie jest to taki straszny wydatek, warto się przed następną zimą zastanowić :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ja mam nawilżacz taki zawieszany na kaloryferze ale wiadomo, działa tylko jak grzeje kaloryfer ;:192 do tego poustawiałam tacki z keramzytem ale i tak wilgotność nie przekracza 40% :? liczę że jak się ociepli i będę częściej otwierać okno to wilgotność wzrośnie...ale póki co moim falenopsisom wystarcza, nie wiem co na to sabotki, póki kwitną to pewnie ok, ale co będzie potem... ;:24
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

u mnie niby pokazuje, że jest 60%, ale na pewno oszukuje. a nawilżacz, który miałam, to była niebieska miska robiąca mgiełkę, była bardzo ładna.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

No i jak tam mężowe zakupy Soniu :?: były jakieś sabotki w Auchan :?: :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu fiu, fiu, co prawda ja nie mam takiego problemu jak twój, bo moje całe mieszkanie jest mniejsze niż twój pokój, ale mam u siebie akwarium przykryte szybami, więc z niego coś się na pewno wydostaje. Następnym zakupem z pewnością będzie higrometr.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Madzik u mnie w domu woda jest bardzo twarda, więc zapewne nawilżacz na zimną wodę spowoduje, że kamień będzie osadzał się na podłodze ;:192 bo nawet jak ją zagotuję to nadal kamień osadza się, bo widzę to po moich szklaneczkach, które maja nawilżać pokoje ;:225
Duśka a jaki masz nawilżacz :?: bo ja mam elektroniczny i raczej wskazuje bardzo dokładnie ;:198
Jeanne no niestety w naszym auchan nie było żadnych storczyków ;:145 w OBI były Paphiopedilum, lecz po 57,99 ;:192 i były Phalaenopsis po 39, 99 i giganty po 99,99 , a w LM były Miltonia po 66 i Cymbidium białe śliczne, lecz cen nie znam, no i było bardzo dużo Vand po 128 zł. ale ja poczekam na tę zamówioną, bo na dwie Vandy na razie mnie nie stać ;:185 Tak więc wróciłam bez storczyka, ale kupiłam w auchan osłonki, tylko do tych moich gigantów to kupiłam za małe i oby jak będę następnym razem były te większe i w LM kupiłam po 14,99 zł. a ten sam rozmiar i ta sama osłonka w auchan po 9, 99 ;:154 ;:225
Lana jeden storczyk z klapniętymi liśćmi powoli wraca do normy i to dzięki namiocikom foliowym, jeden z dwóch rekonwalescentów również zaczyna zdrowieć, lecz dwa nadal potrzebują opieki ;:147

nowe fotki starych storczyków ;:225

Część storczyków razem ;:183 Obrazek

storczyki o bardzo dużych kwiatach - te stoją w pokoju komputerowym ;:198

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

oraz Paphiopedilum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Ach Sabotków już nie trzeba komentować ;:226 Ja dziś też zaciągnęłam rodziców do swojego Auchana i nic :( Ale na regale z przecenionymi kwiatami wypatrzyłam coś...przyglądam się a to Paphiopedilum ;:49 nie mogłam się oprzeć, ma ładne rozetki, więc może-kiedyś...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu no to trzymam kciuki za twojego choruszka ;:16. A kwiaty, ach wspaniała kolekcja, w pieknych donicach (swoją drogą też mi się takie bardzo podobają ), a giganty jakieś, że hej ;:215 .
Nie mam nowych zdjęć swoich maluchów, bo całą niedzielę przeszwędałam sie z mężem po lesie w poszukiwaniu wiosennych scenerii do zdjęć ;:177
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudowne storczyki. zwłaszcza Phalaenopsisy. a nawilżacza nie mam, zepsuł sie dawno temu.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Monisia zapewne Paphiopedilum odwdzięczy sie pieknym kwitnieniem, a ile radości będzie jak zobaczysz co to za kwiatek ;:183
Lana doniczki są fajne, bo są proste i nie konkurują urodą ze storczykami ;:225
a biały gigancik powoli zaczyna przekwitać ;:199 ale kwitnie juź piaty miesiąc, więc długo cieszył moje oczy ;:183
w imieniu rekonwalescentów dziękuję za wirtualną opiekę medyczną ;:196
Storczykowa moja koleżanka nie ma nawilżacza i nawet specjalnie to się nie troszczy o swojego storczyka, a ten jej kwitnie dwa razy w roku ;:225
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Soniu, masz duszę artystyki, ta storczykowa aranżacja jest taka delikatna, lekka, ogromna przyjemność dla oka; osłonki dobrane po mistrzowsku: biel jest obojętna, nie odciąga "oglądacza" od tego co najważniejsze, czyli kwiatów. Moje pełne podziwu uznanie , Dorota :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”