Majkowy zielony dom i ..... cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 3

Post »

Zastanawiam się czy niedaleko Flammentanz nie posadzić Souvenir de J. Mermet. http://www.rosenhof-schultheis.de/Suche ... ermet.html
Przy furtce wejściowej z ulicy i puścić go na ten biały bez i ewentualnie słup bo on strasznie długi rośnie
:wit Majeczko, dobrze to wymyśliłaś. A ten Souvenir jest wyjątkowo urodziwy. Ma oczko :;230 .
Jednak mamy zimę, są tacy co twierdzą, że ona zagościła u nas na kilka tygodni.
Kusisz pięknymi różami, oj ciężko przejść obojętnie bez natychmiastowego odruchu z zamówieniem jej. Gruss an Aachen
jest cudna.
Zaglądam często na forum, mało osób się udziela, a szczególnie w wątku różanym. ;:108
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Majeczko, wszystko u Ciebie pięknie rośnie, a zdjęcia powalają na kolana ;:138 Ja już nie mogę doczekać się sadzenia moich różyc, tym bardziej...gdy widzę Twoja przecudownie kwitnąca Flammentanz :shock: :tan :heja No a 'Basia' rośnie jak na drożdżach ;:224 :;230
p.s.
Pozdrowienia i dużo zdrówka dla tej prawdziwej :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ewa majowa - na pewno ściana da jej osłonę przed wiatrem i trochę własnego ciepła. Moja ma w jedną stronę łuk nad chodnikiem a na ścianie nie ma nic, tylko w niektórych miejscach są powbijane długie gwoździe i do tych gwoździ podwiązuję pędy. Albo do rozciągniętego powroza między łukiem a podpórką dla powojnika. Ale u mnie ściana zakryta i nie widać tych gwoździ a na gołej ścianie to by brzydko wyglądało, musi być jakaś kratka. :lol:

Lucyna podpatruj jak masz ochotę, pisać nie musisz, dzięki Ci za wizyty. ;:196

Jula to kurczę skąd ja wezmę tyle pojemników bez dna bo tak chciałam posadzić więcej róż. :roll:
Z tych wiosennych to chyba nie bo one w większości już mają miejscówki. Ten pomysł to całkiem nowy i muszę poszukać jakiegoś Souvenira na jesienne zamówienie. ;:108

Majka Gruss an Aachen warta grzechu. ;:167
Zima taka że obawiam się o pnące róże, ale to już teraz za późno na owijanie. U nas podobno za tydzień ma być nocami prawie -20 st C. brrrrrr zimnica. :cry:

Gosia tak chyba mają wszyscy teraz. Zdawało się że wiosna tuż tuż a tu taka zima się pojawiła. Flammentanz zawsze jest zjawiskowa, nawet w najmroźniejsze zimy nie ma żadnych szkód. Jedna i druga Basia rosną jak na drożdżach. Za 15 dni wnusia kończy roczek. ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAJKA od wiosny i u mnie będzie rosła Gruss an Aachen . Mam nadzieję ,że tak jak i Ty będę z niej zadowolona . Jak zajadę do Ciebie to chyba nie poznam tego ogródka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie, ściana goła i jasna-nie da rady z gwoździami :D Pomyślę o tym wiosną. Tym bardziej, że posadziłam sadzonkę, która z 30 cm urosła do 2,5 m (sięga górnej krawędzi kraty). Gruss an Aachen mam w pamięci od pewnego czasu i kupię na pewno, jeśli będzie dostępna 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Maja ale to nie musi byc cos wielkiego. Z tego co czytalam, to ludzie sadza w zwyklych czarnych, tylko ciut wiekszych donicach.... w takich wiekszych co sie kupuje chabazie. Wycinaja tylko dno i bach do ziemi. Roza i tak idzie w glab silnymi korzeniami i tam da sobie rade ale w tym wszystkim chodzi o to, zeby gorne korzenie wlosowe nie plataly sie z korzeniami drzewa ktore im pokarm i wode zabiera. Ta przegroda z doniczki jest wlasnie po to, zeby przy rozanych korzonkach wlosowatych to zatrzymac i zeby jakis padalec nie mogl do tego sie w tym miejscu dobrac.
Ludzie nawet ciete plastikowe rury kanalizacyjne do tego uzywaja.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu na pewno będziesz zadowolona, mała, śliczna i pachnąca a do tego wytrzymała na mrozy. ;:167

Ewa to ją teraz puść na boki to będzie ładnie wypuszczać boczne pędy z pączkami i ślicznie Ci zakwitnie. ;:108

Jula trochę to jakieś wąskie mi się wydaje, może lepiej wiadro 10 litrowe bez dna bo jest szersze. Choć większość wiader mam popękane na bokach. Muszę nad tym pomyśleć i coś wykombinować. Dzięki za radę. ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Flammentanz od początku kieruję na boki. Moja ocena wysokości raczej na oko, ale jeden z pędów plątałam już wokół słupka, bo przeszkadzał przy przechodzeniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy rozach donicowych jest zasada - moze byc waska ale wysoka czyli przy sadzeniu z pojemnikiem zasada bedzie podobna. Wiadro bedzie ok a co przeszkadza Ci ze jest popekane? chyba nie przepuszczanie wody jak nie ma dolu :wink: a jak o stabilnosc, to jak wsadzisz do ziemi, to ziemia oblepi sie na okolo i usztywni na beton.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa czyli wszystko ok. oj będzie widok jak słup zakwitnie. :lol:

Jula obawiam się żeby korzenie drzew nie rozwaliły tych wiader. Ale wiesz u nas jest tak dużo wiader wszelkiej maści i kalibru że spokojnie znajdę trochę takich żeby były się nadawały. :uszy
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

edulkot pisze:Jedna i druga Basia rosną jak na drożdżach. Za 15 dni wnusia kończy roczek. ;:167
Ahhh...jak ten czas leci...pamiętam jakby to było wczoraj jak pisałaś o clemku na cześć Basienki :D A tu już taka poważna rocznica się zbliża ;:138 :heja
No i powiem ci jeszcze że "Barbara ogrodowa" wspaniale ci rośnie, bardzo mi się podoba i pewnie na jakiejś pergoli bądź "czymś tam innym" kiedyś się u nie znajdzie ;) :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Maju,
nawet popękane wiadra mogą być ;)
korzenie bardziej pójdą w dół, nie na boki.
A dopiero na tym zdjęciu zobaczyłam, że jest to spora odległość od bzu więc spoko! :uszy
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia trochę obawiałam się tej Barbary bo to wielkokwiatowy i mój pierwszy ale jak na pierwszy rok sprawiła się fajnie i oby tak dalej. :uszy

Ewa odległość jest taka sobie ale rozłogami włażą bzy nawet dość daleko. Każdego roku wyrywam ich dość sporo takich batów grubych. Jak będą róże miały wiadra to spokojnie obok będę mogła wyciągać te bzowe baciska. :uszy
A że mnie pokusiło takie paskudne bzy posadzić to mnie czasami aż bierze cóś :twisted:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kiedys posadzilam sobie taki paskudny bluszcz, gdzie z lasu przywloklam. Posadzilam kolo plotka i git. Cielam gadzine co roku, bo plotek niski a to ogromne chcialo byc ... no i tak cielam i cielam przez pare lat, az zostal sam gruby pien bez lisci. No to stwierdzilismy z M. ze trzeba go precz. Paru silnych skrzyknelismy, M. obkopal pien i dobral sie do korzenia tak samo grubego jak pien, no i zaczeli z silnymi ciagnac i szarpac. Ja sie patrze a drzewko na srodku placyku miedzy blokami zaczyna sie ruszac - mysle ptatki sie bija albo co ale cos mnie tknelo i obserwuje jak szarpia ten korzen i co szarpna, to drzewko coraz bardziej sie rusza i przechyla w jedna strone :shock:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula nie powierz mi że na placu wyrósł drugi pień bluszczu. :shock: no chyba że on tak daleko miał korzenie. Ja się temu nie dziwię bo znajduję dość daleko od domu wyłażące pędy milinu. To jest taki sam chwast jak sumak czy bzy. :evil:

Trochę kolorowych kwiatków na rozgrzewkę.

Obrazek

Obrazek to tylko część kolorów

Obrazek

Obrazek cały środek tego zdjęcia to są samosiejki smagliczki jednorocznej, tytoniu oskrzydlonego i kosmosu

Obrazek

Obrazek a tu z bliska busz jednoroczny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”