W cieniu brzozy
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W cieniu brzozy
Pod wpływem lektury waszych postów na temat pierwiosnków też kupiłam 1 paczuszkę ale ogrodowego, innego nie było.
Halu czy ziemię specjalną do siewów zakupioną w sklepie też dezynfekujesz?
Halu czy ziemię specjalną do siewów zakupioną w sklepie też dezynfekujesz?
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Halinko powiedz,przytulasz sie czasem do swojej brzozy?
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Izuniu dziękuję. Bardzo podoba mi się porównanie prymulki z bitą śmietanę z truskawkami
Tadku dziękuję. Prezesie chylę czoła przed Twoją wiedzą. Poznałeś, iż to jest prymulka "Pink Sweet''
Rośniemy w siłę, a jakże mogło być inaczej
Zosiu cieszę się, że zdecydowałaś się na sianie tych przecudnych maluszków. Do wysiewu prymulek zdezynfekowałam ziemię. Bardzo mi zależy aby wzeszła choćby jedna siewka. Nie chciałabym aby dopadły je jakieś drobnoustroje chorobotwórcze, albo zarosły chwasty.
Ewuniu bardzo często to robię. Brzoza to taki "naturalny uzdrowiciel".

Tadku dziękuję. Prezesie chylę czoła przed Twoją wiedzą. Poznałeś, iż to jest prymulka "Pink Sweet''

Zosiu cieszę się, że zdecydowałaś się na sianie tych przecudnych maluszków. Do wysiewu prymulek zdezynfekowałam ziemię. Bardzo mi zależy aby wzeszła choćby jedna siewka. Nie chciałabym aby dopadły je jakieś drobnoustroje chorobotwórcze, albo zarosły chwasty.
Ewuniu bardzo często to robię. Brzoza to taki "naturalny uzdrowiciel".
Pozdrawiam Hala
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halu , muszę Cię rozczarować
Nie mam pojęcia jaka odmiana prymulki , nazwałem ją sam . Takie skojarzenie , chyba trafne 

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny ten pierwiosnek i chyba też poszukam nasionek pozostałychhala67 pisze:Do kalendarzowej wiosny pozostało 54 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 1 godz. i 3 min. Posegregowałam nasiona tak, aby nie przeoczyć terminu wysiewu. Ziemia do wysiewu pierwiosnków odkażona tzn. ?parowana? w piekarniku ok. 30 min. Czas na sianie.
Życzę miłego dnia

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- hala67
Edytko dziękuję w imieniu prymulki. Szukaj, szukaj i wysiewaj!
Igorze nasiona pierwiosnków kupiłam w sklepie internetowym L-tko. U nas w mieście w ogrodniczych jest bardzo mały wybór. Można nabyć tylko pierwiosnki ogrodowe.
Prymule wysiane w tym roku, zakwitną w następnym.
Twoje plany wysiewów bardzo ciekawe

Igorze nasiona pierwiosnków kupiłam w sklepie internetowym L-tko. U nas w mieście w ogrodniczych jest bardzo mały wybór. Można nabyć tylko pierwiosnki ogrodowe.
Prymule wysiane w tym roku, zakwitną w następnym.
Twoje plany wysiewów bardzo ciekawe

Pozdrawiam Hala
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
a ja Haliko widziałam w kwiaciarni taka sliczną primulkę domowa w ślicznym koralowym kolorze, i się wahałam i ktos i ją sprzatnął
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sprawie primulek nie można się wahaćKeetee pisze:a ja Haliko widziałam w kwiaciarni taka sliczną primulkę domowa w ślicznym koralowym kolorze, i się wahałam i ktos i ją sprzatnął

- hala67
Dorotko, Zosieńko okazję należy łapać w locie
.
Prymulki zakupione w kwiaciarni albo markecie można przechować do wiosny. Gdy kwiaty stracą urodę, nie trzeba ich wyrzucać ? wystarczy przenieść je do chłodniejszego miejsca i czekać na rozmarznięcie ziemi, posadzić w ogrodzie. Pierwiosnki często zakwitają po raz drugi jesienią.

Prymulki zakupione w kwiaciarni albo markecie można przechować do wiosny. Gdy kwiaty stracą urodę, nie trzeba ich wyrzucać ? wystarczy przenieść je do chłodniejszego miejsca i czekać na rozmarznięcie ziemi, posadzić w ogrodzie. Pierwiosnki często zakwitają po raz drugi jesienią.
Pozdrawiam Hala
-
ale to taka domowa byla....pani ma mi zdobyć jak bedzie znowu.... 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, a skąd ja nagle ma to sreberko? Jakby nie Twoja uwaga to bym nie zauważyła, taki ze mnie osioł.
No i proszę - stałam się elitą Forum - chyba muszę postawić flaszkę!
(zaraz, zaraz - dlaczego nie ma ikonki z szampanem? a na przykład z gilotyną jest...)
No i proszę - stałam się elitą Forum - chyba muszę postawić flaszkę!
(zaraz, zaraz - dlaczego nie ma ikonki z szampanem? a na przykład z gilotyną jest...)
- hala67
Dorotko "domową" prymulkę też możesz przechować do wiosny.
Małgosiu no nie! nie zauważyłaś? Mnie od razu sreberko rzuciło się w oczy.
Do kalendarzowej wiosny pozostało 53 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 1 godz. i 7 min. Na termometrze jest minus 9 stopni C. Słoneczko pięknie świeci. Śniegu w moim mieście jak na lekarstwo. Martwię się o moje roślinki. Mają za mała "kołderkę".
Posiałam już pierwiosnki, goryczkę, heliotrop, powojnik tangucki, czosnki. Następne w kolejce to lobelia i żeniszek. Ale posieję je dopiero w lutym/marcu.
Zadziwiła mnie ilość nasionek w torebeczkach:
pierwiosnek wyniosły GOLD LACE

pierwiosnek omszony

goryczka siedmiodzielna

Miłego dnia
Małgosiu no nie! nie zauważyłaś? Mnie od razu sreberko rzuciło się w oczy.
Do kalendarzowej wiosny pozostało 53 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 1 godz. i 7 min. Na termometrze jest minus 9 stopni C. Słoneczko pięknie świeci. Śniegu w moim mieście jak na lekarstwo. Martwię się o moje roślinki. Mają za mała "kołderkę".
Posiałam już pierwiosnki, goryczkę, heliotrop, powojnik tangucki, czosnki. Następne w kolejce to lobelia i żeniszek. Ale posieję je dopiero w lutym/marcu.
Zadziwiła mnie ilość nasionek w torebeczkach:
pierwiosnek wyniosły GOLD LACE

pierwiosnek omszony

goryczka siedmiodzielna

Miłego dnia

Pozdrawiam Hala
-
hmm....niewiele