Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
piaget
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2008, o 20:36

Dzięki za porady

Post »

dziękuję za pomoc, poniżej "mój problem" :)

Obrazek
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Post »

KaRo pisze:Twoja dracena zdecydowanie moim zdaniem potrzebuje cięcia...
ale proszę pokaż nam jego górną część a także zajrzyj do donicy ...podejrzewam,że tam jest źródło nieszczęścia...
:)
W donicy nic sie nie rusza (gołym okiem patrząc), wklejam zdjęcie donicy i górnej części draceny Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zbliża się wiosna - zrób z części szczytowych i pnia sadzonki. Bryłę korzeniową odrzuć.
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja dracena też parę miesięcy temu zaczęła gwałtownie zrzucać liście. Jakiś czas zastanawiałam się dlaczego. Czytalam poradniki i odserwowalam ją..... i odkryłam przyczynę. Mój mały kot lubił ją szarpać i obgryzać końcówki ( a ponoć dracena nie lubi dotykania liści i z tego powodu potrai gubić liście). Wystarczyło , że postawiłam ją trochę wyżej i znowu cieszy oko. Powodzenie , pewnie i Wy znajdziecie przyczynę marnienia draceny.
Izabela
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

edmann potnij dracenę tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, czubki prawdopodobnie nie będą nadawały sie do dalszego rozwoju ale możesz spróbować i włożyć je w wodę jeśli sie ukorzenia powinny odbić pozostałe pinki zachowując pion pozalewaj woskiem i do wody do ukorzenienia, co zaś do bryły korzeniowej z pinkami jakie z nią zostały - pozalewaj je woskiem, przesadź jak najszybciej w nową ziemię i doniczkę większa o 8 cm w średnicy od tej w jakiej teraz rośnie dracena(oczywiście w ziemię dla juk lub dracen ewentualnie w palmową) na dno doniczki dając drenaż z żwiru lub keramzytu ok 1 cm, i delikatnie raz na dwa tygodnie podlewaj wybiją z pinków nowe rozety dracen.

Obrazek

piaget również proponuję odmłodzenie draceny jak zaznaczyłem na fotce, z woskiem do zalewania tak samo jak u edmann wykonaj podobnie, z podlewaniem tyle że nie przesadzaj bryły korzeniowej, czubki i pinki do ukorzenienia.

Obrazek
wawo
200p
200p

Post »

xipe pisze:Zbliża się wiosna - zrób z części szczytowych i pnia sadzonki. Bryłę korzeniową odrzuć.
Dziękuję. A czy nie jest to atak "wciornastek" lub po prostu jakaś chorba? Liście podobnie marnieją do tych na bieniaminie (jeszcze jeden mój wątek o tymże problemie)
Może jakiś link do robienia "sadzonek"?
x-C-j
---

Post »

wawo wklej zdjęcie draceny zrobione z boku rośliny to pozaznaczam Ci jak pociąć dracenę na tym które jest już na forum nie wiele widzę.
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sadzonka z juki

Post »

Mam jedną jukę i niestety stoi już na klatce schodowej bo była za duża na trzymanie w mieszkaniu. Ostatnio wyrósł na niej jakiś boczny pęd(widoczny na zdjęciach). Czy dało by się z niego zrobić sadzonkę, oczywiście nie niszcząc dużej juki? Jeśli tak to proszę o opisanie jak to zrobić. :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Musisz pozwolić mu jeszcze podrosnąć odrost jest za mały na ukorzenianie i wtedy ściąć go przy samym pniu i do wody do ukorzenienia, ogólnie juka według mnie nadaje się cała do odmłodzenia i ja bym ją pociął całą, jeśli chcesz wklej zdjęcie całej rośliny od doniczki po czubki to pozaznaczam Ci jak ciąć i opiszę co dalej. Dodatkowo polecam poczytać ten temat :D
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jak duży powinien być ten odrost żeby można go było dać do wody?
x-C-j
---

Post »

Przynajmniej dwukrotnie większy musi urosnąć w przeciwnym wypadku jak zetniesz go zbyt małego rozeta nie będzie zdolna do wytworzenia korzeni, musi zawiązać swoisty pień a mając conajmniej 12 liści będzie go już miała. :D
wawo
200p
200p

Post »

Przemo pisze:wawo wklej zdjęcie draceny zrobione z boku rośliny to pozaznaczam Ci jak pociąć dracenę na tym które jest już na forum nie wiele widzę.
Wklejam - może to coś pomoże, z góry Dzięki Obrazek
x-C-j
---

Post »

Potnij ją tak jak zaznaczyłem na zdjęciach, czubki z liśćmi do wody do ukorzeniania a pozostały pinek po pocięciu zachowując pion zalej kawałki od góry w miejscach cięć woskiem z świeczki i również włóż do wody, system korzeniowy z pozostałymi pinkami przesadź w nową ziemię dla dracen i o 4 cm tylko większą doniczkę w średnicy od tej w jakiej roślina jest obecnie. :D

Obrazek
edmann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2008, o 09:09

Post »

Witam po dłuższej(świąteczno-urlopowej) przerwie:) Przemo-dziękuję serdecznie za pomoc! Jutro biegnę po nową (specjalną) ziemię i zastosuję się skrupulatnie do wskazówek podanych przez Ciebie. Pozdrawiam serdecznie i do uslyszenia!!! :D
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedawno zrobiłem podobny zabieg na mojej dracenie, tyle że uciąłem raz, ok. 15 cm poniżej liści.
W słoiku z wodą korzenie pokazały się po ponad 2 tygodniach.

Teraz mam jedną wysoką z młodym pióropuszem i jedną krótszą ze starym.

Można też uciąć w połowie i mieć 2 średnie :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”