Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
-
izaka
- 50p

- Od: 9 mar 2008, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja dracena też parę miesięcy temu zaczęła gwałtownie zrzucać liście. Jakiś czas zastanawiałam się dlaczego. Czytalam poradniki i odserwowalam ją..... i odkryłam przyczynę. Mój mały kot lubił ją szarpać i obgryzać końcówki ( a ponoć dracena nie lubi dotykania liści i z tego powodu potrai gubić liście). Wystarczyło , że postawiłam ją trochę wyżej i znowu cieszy oko. Powodzenie , pewnie i Wy znajdziecie przyczynę marnienia draceny.
Izabela
edmann potnij dracenę tak jak zaznaczyłem na zdjęciu, czubki prawdopodobnie nie będą nadawały sie do dalszego rozwoju ale możesz spróbować i włożyć je w wodę jeśli sie ukorzenia powinny odbić pozostałe pinki zachowując pion pozalewaj woskiem i do wody do ukorzenienia, co zaś do bryły korzeniowej z pinkami jakie z nią zostały - pozalewaj je woskiem, przesadź jak najszybciej w nową ziemię i doniczkę większa o 8 cm w średnicy od tej w jakiej teraz rośnie dracena(oczywiście w ziemię dla juk lub dracen ewentualnie w palmową) na dno doniczki dając drenaż z żwiru lub keramzytu ok 1 cm, i delikatnie raz na dwa tygodnie podlewaj wybiją z pinków nowe rozety dracen.

piaget również proponuję odmłodzenie draceny jak zaznaczyłem na fotce, z woskiem do zalewania tak samo jak u edmann wykonaj podobnie, z podlewaniem tyle że nie przesadzaj bryły korzeniowej, czubki i pinki do ukorzenienia.

piaget również proponuję odmłodzenie draceny jak zaznaczyłem na fotce, z woskiem do zalewania tak samo jak u edmann wykonaj podobnie, z podlewaniem tyle że nie przesadzaj bryły korzeniowej, czubki i pinki do ukorzenienia.

Dziękuję. A czy nie jest to atak "wciornastek" lub po prostu jakaś chorba? Liście podobnie marnieją do tych na bieniaminie (jeszcze jeden mój wątek o tymże problemie)xipe pisze:Zbliża się wiosna - zrób z części szczytowych i pnia sadzonki. Bryłę korzeniową odrzuć.
Może jakiś link do robienia "sadzonek"?
Sadzonka z juki
Mam jedną jukę i niestety stoi już na klatce schodowej bo była za duża na trzymanie w mieszkaniu. Ostatnio wyrósł na niej jakiś boczny pęd(widoczny na zdjęciach). Czy dało by się z niego zrobić sadzonkę, oczywiście nie niszcząc dużej juki? Jeśli tak to proszę o opisanie jak to zrobić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Z góry dziękuje za pomoc.
Musisz pozwolić mu jeszcze podrosnąć odrost jest za mały na ukorzenianie i wtedy ściąć go przy samym pniu i do wody do ukorzenienia, ogólnie juka według mnie nadaje się cała do odmłodzenia i ja bym ją pociął całą, jeśli chcesz wklej zdjęcie całej rośliny od doniczki po czubki to pozaznaczam Ci jak ciąć i opiszę co dalej. Dodatkowo polecam poczytać ten temat 
Potnij ją tak jak zaznaczyłem na zdjęciach, czubki z liśćmi do wody do ukorzeniania a pozostały pinek po pocięciu zachowując pion zalej kawałki od góry w miejscach cięć woskiem z świeczki i również włóż do wody, system korzeniowy z pozostałymi pinkami przesadź w nową ziemię dla dracen i o 4 cm tylko większą doniczkę w średnicy od tej w jakiej roślina jest obecnie.