Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Post »

Wpadłam bo dawno mnie tu nie było.
Żal serce ściska, że taka ilość pięknych tulipanów się zmarnowała.
Ale patrząc z drugiej strony to znowu jest miejsce na coś innego. :uszy
Potwierdzam, że to estragon, też miałam bo dwa lata temu wymarzł z powodu zbyt wilgotnego podłoża po śnieżnej zimie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Miło mi, że tak wiele mnie odwiedziło osób i zainteresowało się moim ziołem. Nie wiedziałam, że estragon dodaje się do ogórków, a kisze je od lat. Widocznie u nas estragon nie jest na tyle popularny i nikt mi o tym nie powiedział. Ale lubczyk większość ma na działce i teraz nie wyobrażam sobie bez niego rosołu czy innej zupy.

Pospacerowałam dzisiaj po działkach. Nadal kiełkują cebulowe, u nas nie kwitną forsycje jak we Wrocławiu. Brak śniegu i słoneczka nie nastrajał specjalnie, ale za to wynagradza plusowa temperatura i brak porannego skrobania szyb w samochodzie przed wyjazdem do pracy.
Za trzy miesiące znowu świętą, a po tych ostatnich nie mogę glukozy doprowadzi do normy.

Wszyscy czekamy na pierwszy dzień wiosny, a co za tym idzie, wiosenne porządki nie mówiąc już o chęci nasadzania i przesadzania oczywiście na rabatkach. ;:65

W 2009 roku było tak jak poniżej.
Nie jest mi żal, bo altanka wymagała remontu, a nie cały rok winogron ma zielone liście.

Obrazek

Ta jabłoń rodzi pyszne jabłuszka, ale co ważniejsze daje dużo cienia biesiadującym lub odpoczywającym pod jej konarami. Ale mnie wzięło na wspomnienia.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

-- 8 sty 2012, o 19:31 --

Wyczytałam wszystko co napisane w necie na temat estragonu rosyjskiego i wiecie co, wiosnę zacznę od karczowania mojego estragonu. Szkoda miejsca na malutkiej grządce warzywnej dla ekspansywnego zioła bez zapachu i smaku.
Gdyby mi się trafił francuzki to by został.
W to miejsce posieje cebule siedmiolatkę.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna soczysta zieleń to relaks dla oczu . Na dworze znów deszcz popaduje . Jesienia było za sucho a teraz trochę chyba go za duzo napadało . Roslinki dobrze nawodnione lepiej chyba wytrzymają przymrozki jakie mają nadejść. Czy nadejdą to chyba nawet górale nie wiedzą .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

i ja tu byłem - ogród zwiedziłem :)
bardzo lubię duże ilości kwiatów .... dlatego lubię Twój ogród.
z kretami walczyłem - teraz na nie .... poluję NIE NIE nie jest tak jak myślicie, ja nawet jak złapię muchę w domu to wypuszczam ją za okno :D
zakupiłem rurkę z dwiema zapadkami do środka - kret obojętnie z której strony wejdzie to nie wyjdzie, ani się nie cofnie.
Gdy widzę kopczyk świeży, to rozgrzbuję by znaleźć korytarz - w korytarzu umieszczam rurkę przykrywając deseczką by kret nie widział słoneczka a biega on co 8 godz. by cosik podjeść.
Rurka ma rowek u góry - podnosząc deseczkę widzę czy widać futerko. Rekord to 2 godz. od założenia a innym razem 3 dni - coś zwietrzył i zawsze obok robił nowy korytarz .... do czasu :)
złapałem już 5 sztuk - chyba całą populację bo 2 lata mam spokój.
Aha - kreta wynoszę poza ogród za ulicę - wypuszczam na trawniku osiedlowym, podnosząc patykiem klapkę. Nie uwierzycie jakie to szybkie stworzenie - oczy nie nadążają z patrzeniem.
Zaraz daje nura pod żywopłot i w mig znika pod ziemią.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Witam Ciebie cieplutko Any w moim ogrodzie. Bardzo ciekawie opisałeś sposób na kreta. Takie rurki widziałm w OBI, ale nie wiem czy na kreta. Większe zniszczenia jednak robią nornice, których jest bardzo dużo.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)
nornice miały raj u sąsiada, ależ ich było. Pewnego razu dowiedziała się o tym jakaś łasica, kuna czy coś podobnego. Sąsiad ją widział a ja widziałem ślady na śniegu - skacze toto na 1,5 nawet 2 m i wszystkie 4 łapki odciska w jednym miejscu - choćby 4 oczka na kostce do gry.
Wszystkie nornice wyjadła, porobiła korytarze, że pod sąsiadem zarywał się trawnik - potem wyjadła wszystkie młode kociaki i nie mając co jeść .... wyniosła się.
Teraz sporadycznie trafi się jakaś nornica i to ... pewnie podróżniczka bo nie widac nor.
:D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU dzisiaj czytałam ,że dobrze posadzić rącznika przeciw nornicom ,ale Tobie bym go nie poleciła ze względu na wnusie . Niestety to trujace ziele ,wiec trzeba szukać innych sposobów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Tak Jadziu czytałam o rączniku, i o tym, że trujący. Ja myslę, że jak zjedzą co w ziemi smacznego posadziłam, to się wyniosą. Całą jesien umilałam im życie karbidem pod ziemią. Pomyślę wiosną o świecach dymnych. Pasę je też burakami zatrutymi z OBI. Szkoda mi tylko tych tulipanów, których już nie ma. Nie ma też krokusów, żonkili przebiśniegów.
Może od Anego przyjdzie kuna/łasica.
Any w jakiej miejscowosci masz ogród działkowy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w Żorach Krysiu urzęduję :)
a tulipany - gdy potraciłem w pierwszym roku tzn. nornice zeżarły - większość wsadzam w specjalnych koszyczkach, ew. w dużych doniczkach
Nawet jak jeszcze były nornice to nie dobrały się do cebulek
Hiacynty zawsze wsadzamy w doniczkach - po przekwitnięciu, wyciągamy doniczki z ziemi i ustawiamy pod płotem za krzewami porzeczek aż zaschną liście (nie szpecą na rabatach) - wtedy wyjmujemy cebulki do obsuszenia i czekamy do września zaczynając nowy cykl - do doniczek i do ziemi.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Any, czyli całkiem blisko.
U mnie te koszyki z OBi nie były zabezpieczeniem dla cebulowych, dno było zjedzone. W tym roku dużo lilii posadziłam właśnie do róznych donic i będę obserwowała co się będzie działo. Między liliami ulokowałam krokusy i śniedki, żeby wiosną nie było pusto. Co roku zjadają mi też korzenie zawciągu nadmorskiego, który tak bardzo mi się podoba.
W tym roku bedzie nasz 4 sezon użytkowania działki.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cieszę się Krysiu, że wykorzystałaś pomysł z donicami. Możesz spać spokojnie. Na pewno będziesz się tym razem cieszyć pięknymi cebulowymi.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu odwiedziłam Twoją działeczkę-mam słabość do tych klimatów;) jest pieknie,nie obejrzałam wszystkiego ale wiem,że na bierząco będe tu zagladać:) a propo pelargoni-wysiewaj kochana,zobaczysz jakie będą piekne
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Tak poradział mi Wandziu pan "Maślicki", którego kupowałam lilie. On sadzi te cenniejsze właśnie w donice. Ale wypalanie otworów w ściankach nie jest prostą sprawą, wykończyłam lutownicę i dokończyłam takim niby pogrzebaczem grzanym nad kuchenką.
Witam Marzenko cieplutko, miło, że mnie odwiedziłaś, żebym tylko kupiła nasionka pelargonii.
Pozdrawiam Krystyna
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu kupisz bez problemy w każdym większym sklepie,tylko zerknij na date,pamietaj że w paczce jest 10 nasionek :heja
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Krysiu ja pelargonie sieję już trzeci rok.Teraz kupiłam jakieś białe wielkokwiatowe i łososiowe :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”