Jagoda - zielono mi :) część druga

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda - zielono mi :) część druga

Post »

;:138 ;:138 Bywają takie księgarnie. Za książkę nową, z wydrukowaną ceną 22 zapłaciłam 12 + 6 wysyłka.
I tak się ucieszyłam bo znaleźć w księgarni ...... marzenie ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marylo, te dwie książeczki, bo jednak trudno je nazwać książkami zamówiłam właśnie dlatego, ze mam ten "Ogród na balkonie". ;:108 Może nie jest to najnowsze wydawnictwo i nie uświadczysz tam dipladenii (sundaville) czy innych nowości, ale jest masa informacji podanych w przystępnej formie. Tę książeczkę o balkonie kupiłam w kiosku, jak zaczynałam upiększać mój balkon. Teraz jest już w kiepskim stanie, zwłaszcza, że dorwał się do niej kiedyś synuś.
miko, to raczej broszury niż książki, ale jest tam sporo ciekawych informacji, bo już wstępnie przejrzałam. :wink:
kociaro, to faktycznie niezły interes zrobiłaś. ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i wyszło szydło z worka - to to zbieranie śniegu na balkonie Cię wykończyło ;:108 .
Hiacynty ślicznie wyglądają - szczególnie spodobał mi się różowy ;:138 (a niby mam alergię na ten kolor :roll: ).
Co do tego niebieskiego, to ktoś musiał Cię oszukać :( . I na dodatek podał niewłaściwą nazwę - nigdzie wujek gugiel takiej nie znajduje poza Twoim wątkiem :roll: . Myślę, że to miało być Delft Blue :) . Ale nic to, na pewno nadrobisz - upchniesz gdzieś jeszcze dodatkową cebulkę, wierzę w Twoje możliwości ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

O widzę, że nowość sobie kupiłaś, ja też się czaiłam na sansewierę, ale jak w końcu poszłam to zostały ostatnie dwie sztuki i takie tam mizerne, więc zamiast tego kupiłam jeszcze jedno hipeastrum :;230
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, nazwy były poprawne, bo spisałam je z palet, w których były cebule. Pewnie ja jprzekręciłam nazwę tego niebieskiego. :;230 Co do śniegu, hm zebrałam go do miski ze stołu naprzeciwko drzwi balkonowych i trwało to najwyżej minutę półtorej, ale kto wie... :roll: A mówią, że człowiek powinien się hartować. :wink:
Stokrotkaniu, ja pognałam pierwszego dnia i miałam spory wybór.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Przepiękene, te Twoje hiacynty. Zdjęcie fenomenalne - aż wiosną zapachniało... :tan
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36

Post »

Jagodo śliczne hiacynty. :shock:

Ty w ogóle masz jeszcze jakieś cebulki, bo u ciebie to same kwitnienia. ;:224
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus, dzięki :) Swoją drogą muszę wstawić zdjęcie żonkili, bo już rozkwitły. Wtedy dopiero zrobi się wiosennie. :wink:
Kamilu, mam jeszcze tego hiacynta w wazonie, ale on to chyba jakiś opóźniony w rozwoju w porównaniu z innymi, które oglądam na forum. No i żonkile z polomarketu. :wink:
Reszta cebul w skrzyni na balkonie, ale te chyba dopiero w maju będą, o ile w ogóle będą, bo to całkowity eksperyment. Cebule posadziłam w doniczkach, żeby zaczęły się ukorzeniać, ponieważ czekałam, aż mąż skończy robić tę skrzynię. Dopiero w grudniu przesadzałam, ale na szczęście było wtedy ciepło jak na grudzień. Ciekawa jestem też czy inne posadzone do tej skrzyni rośliny przetrwały.

Nie wiem, czy tylko ja mam tak, ale nie mogę się doczekać tego wiosennego przesadzania, siania i w ogóle. :tan
felekkartofelek
200p
200p
Od: 27 lis 2011, o 19:36

Post »

Nie tylko ty. ;:224 Mam tam kilka cebulek mieczyków i innych. Coś tam będzie w ogródku. :tan
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodo myślę, że nie tylko Ty nie możesz się doczekać. Chyba większość tak ma ;:108, bo niby po co to kupowanie wczesnowiosennych w doniczkach :?: . Przecież mieszkanie to zupełnie nie ich "klimat" :wink: . Kupujemy, żeby jak najszybciej przyciągnąć te wiosenne kolory i atmosferę :) . A swoją drogą, to czytałam, że niektórzy już sieją ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, ja z siewem wstrzymam się do lutego co najmniej, bo muszę uwolnić nieco miejsca na parapecie, a póki co kaktusiarka z sansewieriami tam stoi, bo na jej miejscu choinka. :wink:
W moim przypadku będzie to pierwszy uczciwy wysiew, więc jestem niezdrowo podekscytowana. :;230 ;:14

Dziś ze zdumieniem odkryłam w moim oszukanym "niebieskim" hiacyncie drugi pęd kwiatowy. :tan W tej sytuacji czeka mnie jeszcze jakiś czas hiacyntowych woni. ;:108
Zastanawiam się, co zrobić z tym pędem kwiatowym hiacynta z lidla, który już przekwitł. Czy mam go zostawić czy usunąć? Szczerze, to nie mam pojęcia. :? Jak mu się przyglądam, to mam wrażenie, że to miały być dwa pędy, tylko nie wiedzieć czemu zrosły się ze sobą. Wygląda on dokładnie tak jak dwa zrośnięte ze sobą paluszki, takie do jedzenia.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na wszelki wypadek ucinam te przekwitnięte pędy. Roślinka i tak jest w niesprzyjających warunkach, więc po co jeszcze jej utrudniać? Niech sobie odpoczywa i żywi listki ;:108 .
Tylko od razu zaznaczam, że nigdzie tego nie wyczytałam i nie wiem, czy takie postępowanie jest słuszne. Po prostu tak mi wyszło "na logikę" :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:wit
Ja z hiacyntami po przekwitnięciu robię tak samo jak Wiktoria, zostawiam same listki i zasilam jeszcze nawozem do kwitnących żeby wzmocnić cebulę, a na jesień do ogródka.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam się tylko upewnić, hiacyntom z LM obcięłam pędy, bo prawie same poodpadały, ale ten jest taki gruby dość, jednak obetnę. ;:108

Żonkile pokazały już swoje buźki, a że stoją w chłodzie, to może trochę się nimi nacieszę.
Postanowiłam, że póki co będę wstawiać to, co tylko się da.
Obrazek

A tutaj pęd-niespodzianka
Obrazek
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

a mi z kolei tak umyka czas przez palce, że za specjalnie to nie pcham się do tej wiosny i sadzenia, bo zupełnie nie wiem jak miałabym się za to zabrać :;230 jakiś motorek mi się w tyłek wsadził i usiedzieć nie mogę.. ale to może dla roślinek na lepsze wyjdzie... ;:224 poczują w końcu trochę tlenu do oddechu od swojej pani :;230

p.s. pisząc post zobaczyłam żonkile ;:167 piękne - też mnie kusiły wczoraj w Bce.. ;:224 jak poszłam po mleko :;230 ale nie kupiłam :wink:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”