W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Dorotko dziękuję ;:196

Justynko dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko piękne zdjęcie facelii. W tym roku chcę kupić trochę nasionek facelii błękitnej i wysiać koło cebulowych i maków. Jej kwiaty bardzo mi się podobają, ze względu na kolor, no i są miododajne, a więc zaproszę do ogrodu pszczoły, trzmiele i motyle.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Ładne i pożyteczne ;:108 I do tego artystycznie podane ;:224 ;:224 Facelia jest dobrym poplonem . Sieję gorczycę tylko dlatego , że szybciej rośnie i jest mniej wrażliwa na suszę.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tade k pisze:Posadziłem leszczyny od północnej strony , będzie osłona od wiatru. Jeszcze niewielki , mają dwa lata. Tylko jedna starsza , już owocuje
Tadku, znasz się na leszczynie? Czy taka z sadzonek własnej roboty to będzie owocować? A Twoja skąd pochodzi, kupiona, czy "własnej produkcji"?
Pytam, bo porobiłam w zeszłym roku sadzonki, ale nie wiem, czy coś z tego będzie?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu , jak by nie zrobić sadzonkę z leszczyny , będzie rosła i owocowała. Może być z odrostu korzeniowego , najszybsza metoda. Niekoniecznie musi być duża , mała szybciej się przyjmie. Można też z patyków. Dwie rosną z patyków , którymi znaczyłem rządki z marchewką. ;:7 ;:7 Lato było mokre , marchewka zacieniła ziemię i ukorzeniły się. Mam 6 , wszystkie ,,mojej roboty'' :P Inaczej z ,,artystycznie pokręconą''. Robiłem co mogłem i nic . Jena sadzonka nawet dotrwała do jesieni , na wiosnę nie dała znaku życia. Kupiłem , ta jest szczepiona na podkładce. I chyba inaczej się nie da . Gdyby łatwo się rozmnażały cena była by niższa , a jest dość słona. W tym roku zrobię ,,przeszczep'' , może wyjdzie. Nie sadzi się siewek , nie powtarzają cech rośliny matecznej. Choć czasami może być miła niespodzianka. :uszy
MaGorzatka

Post »

A umiesz powiedzieć, jak szybko wchodzi owocowanie takie drzewko z patyka? Ja mam kilka patyków, które już jesienią wypuściły listki, ale rosły w rządku, tam gdzie je "popatykowałam".
Na wiosnę chcę już przesadzić je w miejsce docelowe.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie chcę strzelać od czego to zależy. Pierwsze owoce powinny już być w 2-3 roku . Czasami metrowy patyczek ma już kilka sztuk , a bywa jak u brata. Z jednej leszczyny dwa odrosty posadził i jeden obsypany ,,od małego'' a drugi wyrósł na dorodną leszczynę a orzechami nie zgrzeszył. No i grzeliśmy się przy nim w czasie jesiennych porządków. ;:7 ;:7 Jak Ci nie przeszkadzają w tym miejscu niech jeszcze rosną. Jeżeli dopiero jesienią wypuściły listki, nie są zbyt dobrze ukorzenione.
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25

Post »

Mam leszczynę purpurową i co roku wyrastają młode sadzonki z opadających orzechów , liście mają jak drzewo mateczne, nie wiem jak z owocowaniem bo żadnej nie udało się wyhodować , widzę jednak że coraz to większa liczba sąsiadów je ma.
Zobaczę owoce jak u sąsiadów zaczną owocować.
MaGorzatka

Post »

Dziękuje :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Karolu, wiedzę o siewkach leszczyny mam tylko ,,ze żródeł.''' Inaczej rzecz ma się z orzechem wołoskim. Kilka rośnie w okolicy i ptaki znoszą mi i zakopują. Jeden ma wielkie orzechy. Sadzone przeze mnie i zakopywane przez ptaki nie dały takiej powtórki. większość miała orzeszki niewiele większe od laskowych . Kiedyś rocznie oddawałem do dwudziestu małych sadzonek . Teraz nikt nie chce , bo już wszyscy wiedzą , że takich nie będą mieli.
Gosiu ;:109
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko dziękuję ;:196 Bardzo lubię kolorek facelii błękitnej. I lubię wizyty nektarozbieraczy. Niech sobie latają i zapylają.

Małgosiu, Tadku, Karolu
wasza dyskusja na temat leszczyn jest dla mnie bardzo pouczająca.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halu całe życie to nauka :uszy Tutaj oddaję , gdzie indziej chłonę :P Mam jeszcze dużo luk , no w wiedzy i biegam po ogrodach i podsłuchuję , podpatruję i zapełniam . ;:132 Te luki ;:113
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku to tak jak ja. Tylko luk w wiedzy ogrodniczej u mnie dużo więcej.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko witaj przy niedzieli.
Program o którym pisałam czyli OneNote wchodzi w skład pakietu Microsoft Office 2007.
To taki podręczny notatnik z ala segregatorami, teczkami, zakładkami i wieloma innymi przydatnymi funkcjami tylko w wydaniu elektronicznym. łatwy w obsłudze.
Ma czynne łącza z wieloma innymi programami - dla mnie to małe biuro prowadzone przez super sekretarkę.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Ganiam i ganiam z wywieszonym jęzorem po twojej dzialeczce bo chcę zobaczyć jakiś większy jej kawałek ,jakiś krajobraz ,czy mogę Halinko liczyć na fotkę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”