Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Post »

Małgosiu widzę ,ze chetnie zabierzesz sie w lubelskie na spotkanko...jak mnie tam ciagnie , nieyłam w moim rodzinnym miecie tyle czasu :roll:
floksy uwielbiam po prostu ;:108 ;:108 mam 14 gatunków i skusiłam sie na jeszcze 3 :roll: ale one takie cudne i powtarzaja kwitnienie, w tym roku były do listopada ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,a ty masz daleko do Ciechanowa?U Szmita hortensje bukietowe można dostać już od 10 zł.Jak gdzieś nie dostanę innej jasnoty,którą mam to może usmiechnę się na jakąś wymianę do ciebie?
Halinko, astry chińskie igiełkowe kupowałam w brico,na opakowaniu jest napisane CNOS-GARDEN.Zebrałam sobie nasiona,w własciwie zasuszyłam całe płatki,bo nie wiedziałam któro to nasiona.Zobaczymy co z tego wyjdzie,bo w tym roku byłam zadowolona z tych astrów jak nigdy.Miałam też miniaturowe białe,ale właśnie z innej firmy vita i były do d....y.Póżno zakwitły w sladowych ilościach i były mało ciekawe.
Agness, ta jeżówkę kupiłam u Szmita w sierpniu,zdjęcie zrobione zaraz po posadzeniu.Co z niej bedzie zobaczymy w tym roku.Nasiona po przekwitnięciu strzepałam wkoło,może się rozsieje?Różową próbowałam z nasion i nic mi nie wyszło,może jedna sadzonka będzie,ale to nic pewnego.Jagusia dała mi nasiona,więc będę próbować jeszcze raz,ale wprost do gruntu,bo z wysiewu w domu zmarnowałam 2 opakowania i nic.
Marzenko,jakoś dzisiaj nie mogłam spać,M tak chrapał,że prawie do rana oglądałam Ojca Mateusza,wyjątkowo fantastyczny film,niczym z kosmosu, bo kto widział ksiedza jeżdżącego rowerem :;230 ,a nie wypasiona fura?
Dorotko,ja miałam tylko tego fioletowego floksa i on krótko,a nawet bardzo krótko u mnie kwitnie.Wiosna kupiłam w ogrodniczym czerwonego i ten faktycznie kwitł długo,a że sadzonka była malutka,więc efektu też nie było.Białego i biało-czerwonego dostałam od koleżanek,zobaczymy co pokaże ten rok.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu zaraz po kwitnieniu ułamuję kwiatostany floksów i powtarzaja jesienia równie obficie
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Małgosiu wiesz,że astry które uzyskasz z zebranych nasionek raczej nie będą wyglądały jak te z zeszłego roku-raczej będą pojedyńcze,poza tym na nasionkach mogą być wirusy.Nasionka z innych kwiatów np turki,cynie to jeszcze w miarę ale astrów nie polecałabym bo możesz się tylko rozczarować niepotrzebnie.Ja zaraz będę siała szałwię błyszczącą,petunie,żeniszki i lobelie;)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dorotko - dlaczego ja tego nie wiedziałam ?
Mam masę floksów, więc wyłamywanie raczej odpada, ale spróbuję pościnać po kwitnieniu i zobaczę co z tego wyjdzie. :P
Dzięki za informację. ;:167
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ułamuj,czy ciachaj bezposrednio za kwiatostanami , ja tak robię i kwitna super ;:136
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,nie wiedziałam o tym,ale mam obciąc same kwiatostany,czy całą gałązkę z kwiatem?
Marzenko,dobrze,że mi powiedziałas to jak spotkam nasiona takich,jakie miałam w ubiegłym roku to kupię,bo były wyjatkowo piękne.Zebrane płatki wysieję w jedno miejsce jakies bardziej ustronne i zobaczę co z nich bedzie.
Comciu,witam cie niedzielnie.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosną tu , gdzie mam te wąskie podpory pod pnacza zastąpią 2 kratki po 1,60 dł i całe postaram sie obsadzić pnączami,żeby była sciana zasłaniajaca od oczu sąsiadów.

Obrazek

Obrazek

Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja obcinam sam kwiatostan ,czyli wierzcholek pędu i jest dobrze,on potem sie rozgałezia i wypuszcza kolejne kwiaty
no będzie ładnie , a co posadziszna tych podporach :wink:
powiedz mi jeszcze co to za drzewko przy tarasie z dwoma zielonymi kuleczkami :?:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu , przy ścinaniu floksów trzeba uważać , by nie naciąć za dużo. W kącikach tworzą się nowe gałązki z pączkami . Astry chryzantemowe najbardziej mi podchodzą. Teraz są w całej gamie kolorów. ;:224 ;:224 Co to za pnącze na prawej podporze :?:
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Małgosiu mam nadzieję,że nie masz mi za złe tego o astrach-jak Twoje były z objawami chorób na jesieni i zebrałaś z nich nasionka to zrobisz sobie kłopot,bo patogeny chorobotwórcze w glebie będą na tym miejscu przez kilka lat.Astry na zdjęciu masz przepiekne-peoniowe.Ja w tym roku też będę siała w marcu na rozsadę
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorotko za cenne informacje,a czy floksy mogą rosnąć w cieniu?
Mam juz tam posadzony wiciokrzew,clematis, i kiwi pnace.Coś tam pewnie jeszcze wsadzę ,może z jednorocznych pnączy,żeby szybko przez sezon zakryło siatke zanim pnacza sie rozrosną.
Przy tarasie to jest wierzba hakuro.Miałam już dużą piękną i wiosną mi zmarzła,żal było mi ją wyciąć,bo w dwóch miejscach wypuściła.Facet w szkołce poradził mi,żebym przez sezon obcinała jak uzyska ok.10 cm długości i w przyszłym roku tak sie zagęści,że nie bedzie widać.Może i miał rację,bo pod koniec sezonu te dwie kulki prawie się złączyły.
Tadziu,czyli jak Dorotka radzi ścinać same kwiatostany.To pnącze to wiciokrzew,ale nie wiem jaki mi się przyjął,bo próbowałam swój ukorzeniać i miałam kilka gałązek kradzionych,jeszcze nie kwitł.Z drugiej strony mam wsadzone gałązki ładnego wiciokrzewu kradzionego też od dentystki,ale nie wiem czy odbije,gałązki ułamałam jak kwitł,był naprawde piekny.
Marzenko,to co mi radzisz, wyrzucić to, co zasuszyłam czy wysiać jednak w jakims jednym miejscu?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, ja też obcinam kwiatostany floksów i w zasadzie kwitną mi non stop do jesieni... to wyjątkowo urocze byliny...
jak zwykle pokazujesz piękne kolory w swoim ogrodzie... mam nadzieję, że wiosną dokupimy jakieś ciekawe okazy u Szmita - nie wiem czy wytrzymam do tego czasu z zakupami, bo pewnie wczesną wiosną ruszę z paleniskiem i będę chciała natychmiast obsadzać tył ławeczki...

ps. ja też lubię oglądać Ojca Mateusza - wyjątkowo ciepły film, jak na swoją fabułę :) lubię jego odcinki nakręcone w okresie letnim, mają dużo ładnych kwiató wokół...
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w cieniu floksy chyba nie dadza rady...one do słonecznych miejsc
mi się marzy jeszcze ogórecznik do cienia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”