Witam Wszystkich Serdecznie po prawie roku przerwy !!!
Wiem, wiem, dałam trochę plamę nie odzywając się tak długo, nie mam nic na swoje wytłumaczenie
Po prostu w bardzo dużym stopniu przez ten czas żyłam pracą, tak jest też do tej pory ale już z większym dystansem
Mam nadzieję, że wkrótce nadrobię moje zaległości i obiecuję poprawę oraz częstsze wizyty na forum
A teraz najświeższe kwitnienia, to tak na początek:
Po niecałym roku od kupna na warszawskiej wystawie zakwitła Babtistonia echinata, co oznacza, że odpowiadają jej moje warunki, nawet ilość kwiatów jest większa, niż przy kupnie, z czego bardzo się cieszę.
Widziałam na OG Babtistonię silvana i mam zamiar ją kupić skoro ten gatunek jest tak wdzięczny:
Kolejne kwitnienie, to Phal. Mini Mark, którego w listopadzie zakupiłam od naszej Kochanej Kasiunieczki:
Phal. Philadelphia zakwitła na jednym pędzie, szykują się pąki jeszcze na drugim, ale to z czasem jak rozkwitną:
Zakwitła też pachnąca hybryda Phalaenopsis 'Whitney', która jest już ze mną tak jak 'Philadelphia' 2 lata:
Biała wielkokwiatowa hybryda Phalaenopsis:
Zakwitł pierwszym kwiatem Phal. hybryda nakrapiana, która jest ze mną od 2009 roku, można go zobaczyć na 1 stronie wątku, ale zauważyłam że kwiaty mają trochę inne wybarwienie niż to sklepowe:
Ludisia już przekwitła ale wstawię zdjęcie ku jej pamięci ;) To moje drugie kwitnienie, prawie w tym samym czasie, co w zeszłym roku:
I na koniec mój rarytasik, który kupiłam od Kasiunieczki w listopadzie.
Bardzo mnie zachwyciła swoją chęcią do kwitnienia Phal. violacea var. cuerulea, to jej pierwsze kwitnienie u mnie, wspaniały zapach perfumów.
W tej chwili kwiat już przekwitł, ale kolejny pąk się otwiera, więc niebawem będą jej nowe fotki.
Niestety wybarwienie jest dość kiepskie z powodu braku światła i miejsca na zachodnim parapecie ale i tak ją podziwiam:
Życzę miłego oglądania i pozdrawiam cieplutko
C.d.n