Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Wiktoria ,gdyby nie napisali że nie do spożycia ,
to pewnie wylądowały by na polskim talerzu ;:223
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Domimiko - ;:196 . Trochę cierpliwości. Na pewno Ci urosną ;:108 .
Ja myślę, że dużo przyjemniej jest obserwować roślinkę od samego początku i czekać z niecierpliwością, co i kiedy z niej urośnie, niż kupować upędzonego "gotowca" :) . Taki postoi przez tydzień, góra dwa i po kwiatkach :roll: .
Zeberko - ;:196 . Oj, nawet nie wiesz, jak mną targały emocje: iść, czy nie iść; brać, czy nie brać :wink: . Przecież to jest roślina na "chwilę" (ja moje później wysadzam pod blokiem, więc już nie mogę nimi nieprzerwanie cieszyć oczu w kolejnym sezonie). W końcu zobaczyłam na stronie Lidla, że cena jest niższa, niż w drukowanej gazetce, no i już się nie mogłam oprzeć - musiałam sprawdzić, które źródło jest prawdziwe :wink: . Ale cały czas szłam do sklepu z mocnym postanowieniem: tylko jeden kwiatek ;:108 . W sklepie zmieniłam zdanie i postanowiłam kupić dwa, ale nie mogłam się zdecydować, który kolor odpuszczę. I tak wszystkie trzy są u mnie (dobrze, że nie mieli więcej kolorów :wink: ).
Ale z LM udało mi się wyjść bez krokusów - jestem z siebie dumna :uszy .
Mmarylo - ;:196 . To "nie do spożycia" napisałam sama. W oryginale na etykiecie był ten znany znaczek przekreślonego noża i widelca, ale zdaje się, że tu takiej ikonki nie ma, więc musiałam potraktować to opisowo :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Jak już znosimy do domu takie dziwne stoliki to lepiej, żeby chociaż reprezentacyjne były :wink: bo na 99% przypadków zostają na zawsze, a nie "aby tylko postały zanim... puszczą listek ;:224 " :;230

Ciekawie to sobie obmyśliłaś z tymi brzydkimi doniczkami z Tesco ;:108 ;:63 bo zazwyczaj faktycznie wybiera się takie ładniejsze a potem.. stoją... i czekają... na nasz wolny czas ;:224
Wiktoria_W pisze:cały czas szłam do sklepu z mocnym postanowieniem: tylko jeden kwiatek

a to to jakby skądś znam ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Hahaha targają nami emocje co nie?

To jest straszne jak nie można się powstrzymać :D
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Widzę, że dokupiłaś hiacyntów ;) A jak się czuja te w szkle ?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny zakup, oby jak najszybciej się rozkwitły i cieszyły twe oczka.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tym razem wspólny ;:196 dla Was wszystkich, bo boję się, że znów mi zabraknie mordek.
Mniodkowa - Reprezentacyjne, nie reprezentacyjne, a cenne miejsce i tak zajmują :wink: . Donoszę, że hiacynty już zsadzone do wspólnej doniczki ;:108 .
Zeberko - Czasem tak bywa, że się nie można powstrzymać ;:108 .
Stokrotkaniu - Ten biały znów zaczął się delikatnie pokrywać "futerkiem", no, ale ile razy można kąpać tą samą cebulę w antygrzybie :roll: ? Delikatnie zdrapałam paznokciem meszek z niego i niech sobie robi, co chce.
Filigranowa - dziękuję :) .

Poniżej tekst, który właściwie chyba sama sobie napisałam, ale jakoś tak czułam, że muszę :roll: .

Dziś właśnie mija rok, jak jestem tu z Wami. W związku z tym zrobiłam sobie rachunek sumienia i wyszło to bardzo średnio ;:108 .
1. Kiedy się tu rejestrowałam miałam około 70 roślin, głównie tzw. o ozdobnych liściach.
Obecnie jest ich około 200 (domowych) :shock: . Balkonowych i tych pod blokiem nie jestem w tej chwili w stanie policzyć z oczywistych względów. W dalszym ciągu przeważają niekwitnące, ale zdecydowanie przybyło tych, które czasem kwitną.
Kiedyś znajomi twierdzili, że mamy w domu dżunglę; teraz już nic nie mówią :wink: .
2. Wcześniej przesuszałam rośliny, a potem w ramach rekompensaty radośnie je przelewałam.
Obecnie ? tylko zasuszam.
3. Kiedy zaczęłam oglądać zdjęcia forumowych kwiatów, zrozumiałam, że moje są w fatalnym stanie i właściwie, to nie powinnam ich pokazywać. Próbuję coś w nich zmienić, ale jeszcze dużo czasu minie, zanim przynajmniej część będzie wyglądać jako tako.

I trochę plusów:
1. Odkryłam, że cyfrówka nie gryzie :) . Co prawda dojście do tego zajęło mi ponad dwa miesiące (pierwsze zdjęcia zrobiłam w kwietniu) i w dalszym ciągu nie okiełznałam jej, ale współpraca układa nam się poprawnie.
2. Dzięki forum wpadłam na pomysł założenia terra- vivarium. Z kolei dzięki temu dowiedziałam się, że żarówki (świetlówki) różnią się od siebie nie tylko mocą i wielkością trzonka, ale mają również coś takiego, jak temperatura barwowa :shock: .
3. Rozróżniam więcej domowych roślin, niż wcześniej (choć przyznaję, że niewiele więcej). Najgorzej idzie mi z sukulentami. Ogrodowych, niestety, w większości dalej nie umiem nazwać.
4. No tak, zapomniałam napisać tzw. "oczywistą oczywistość". Poznałam tu bardzo fajnych ludzi.
Dziękuję Wam za to, że jesteście.

Zrobiłam przegląd fotek z tego ostatniego roku i postanowiłam przypomnieć ?kilka? z nich. Niektórych roślin ze zdjęć już nie ma, ale cóż ? czasem tak bywa :? .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam też jedną nowość w zanadrzu, kupioną właśnie z tej okazji, ale co za dużo, to niezdrowo :wink: . Później ją wstawię ;:108 .
Tak naprawdę, to kupiłam dwie roślinki, ale jedną przez all. i jeszcze do mnie nie dotarła. Bo przecież kto by przypuszczał, że w styczniu będzie zima i zawieje chłodem - na pewno nie ja.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ale piękne rośliny,fajne wspomnienia o nich i nadzieja że już niedługo zakwitną ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Piękne wspomnienia! I my dziękujemy, że z nami jesteś już rok ;:196

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia nowości :wink:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, oj chyba i ja zacznę się powoli przygotowywać do rachunku sumienia, choć mi rok stuknie dopiero w lipcu, ale wiem z doświadczenia, że czas szybko leci.
Kompozycja zdjęć bardzo ładnie ci wyszła. Ja sobie nie wyobrażam forum bez ciebie. ;:196
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Wiktorio , piękne wyznania .Obrazek
Nie zawsze wpisuje ale zawsze zaglądam co u Ciebie słychać .Nie wyobrażam sobie ,żeby Ciebie z nami nie było . ;:167 ;:77

Juz nie mogę sie doczekać nowości . ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Mi zostały cztery miesiące do takiego podsumowania ;) Niesamowite, że tak mnie te forum wciągnęło, dla niego zrezygnowałam z moderowania innego.. Piękny przegląd roślin. ;:138
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja też ostatnio robiłam przegląd i stwierdzam,że minął rok wiele roślin przeszło przez mój dom i wiele go też opuściło. A jak urosły! Eh...czekam na wiosnę aby zacząć prace na działce. Teraz zyję tylko tym. Najgorsze jest to,że najpierw trawę trzeba wysiać eh :)

Pokazałaś wiele pięknych roslin, ta biała begonia śliczna wyglada jak moja :D

Ja moje begonki zasuszyłam mam nadzieje,ze zakwitną i w tym roku:D
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Jak ten czas szybko leci... a glorioza pięknie kwitła:). Muszę kupić jej kłącza czy tam cebulki:).
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Wiktorio dawno mnie tu nie było, a dziś wchodzę i widzę urodzinowa impreza. :D ;:136
Wspaniałe podsumowanie po rocznym pobycia na forum. ;:138
Życzę Ci aby strat roślinnych było jak najmniej i abyś cieszyła się ich pięknem cały czas.
Czekam na fotki nowości. No kto by przypuszczał, że przesyłka w styczniu się opóźni? :shock: :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”