Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960

Post »

Tadziu,nie mam szczęścia do eucomisu,raz kupiłam w ogrodniczym wyrósł sniedek,z drugiej cebuli,która była kupiona jako z kolorowym obrzeżem wszedł cały kremowy.W następnym roku było identycznie z ta różnicą,że cebule kupiłam w biedronce.W tym roku zrobię ostatnią próbę na cieniowane obrzeża,jak dostanę to samo to dam sobie spokój.
Mam jeszcze pytanie,bo nie moge doczytać nigdzie - czy niecierpka balsamina mogę od razu wysiać do gruntu czy trzeba wczesniej w domu i to samo pytanie żeniszka.W ubiegłym roku kupiłam sadzonki na rynku,zebrałam nasiona i teraz kombinuję jak koń pod góre.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Małgosiu o wysiewie niecierpka nic nie wiem. Ale o żeniszku doczytałam to:

Żeniszki rozmnażamy przez wysiew nasion, ktore wysiewa się w marcu lub kwietniu do ciepłych inspektów. Kiełkują po 8-10 dniach. Siewki o wys. 1 cm pikujemy - sadzi się po kilka siewek razem aby otrzymać bujne kępki. W końcu maja wysadzamy na miejsca stałe.

Życzę powodzenia
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

No pięknie już nazbierałaś gatunków roślin..jestem pełna podziwu dla Ciebie Małgosiu..Hala już odpowiedziała Ci na Twoje pytanie to niebieskie to Żeniszek..;)))
Również podziwiałam Cię że tyle utrzymałaś doniczkowców w zeszłym sezonie...to jest bardzo pracochłonne...a Ty pracusiu dłaś radę. ;:138
Widzę też że jeszcze nadal listy zakupów szykujesz...jesteś niesamowita...:)Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to taka blondynka trochę jestem,nie lubię siać wcześniej niż do gruntu,bo mi nie wychodzi i ciekawi mnie czy ktoś niecierpka i żeniszka właśnie siał bezposrednio do gruntu?
Reniu,pod koniec sierpnia miałam już dosyc podlewania takiej ilości i wszystkie petunie wsadziłam do ziemi,żeby puściły mi samosiejki.Nie są one takie dorodne jak te,które kupuje się świeże wiosną,bo wydłuzają się bardzo i raczej rosną pojedyńczo,ale zawsze trochę nowego koloru jest.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Żeniszka moja babcia sieje bezpośrednio do gruntu.... strasznie się go dużo potem robi.... gdzie nie spojrzysz tam żeniszek :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Małgosiu fajny ten Eukomis ląduje na liście zakupowej tylko muszę trochę poczytać oby mu dobrze było bo kompletnie nic o nim nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Małgosiu wpadło mi w oko Twoje obrzeże ;:108. Moje drewniane niestety się sypie, a tu widzę jakiś fajny pomysł. Powiedz czy dobrze się domyślam, że to są kostki brukowe usatwione na sztorc ?
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Małgosiu mi się bardzo podoba pomysł obsadzenia tego obrzeża hostkami , super :wit
Awatar użytkownika
kamcia
500p
500p
Od: 2 wrz 2011, o 21:06

Post »

Tego eukomisa też sobie zapisałam, u Ciebie zawsze mogę się jakiś nowych roślinek nauczyć ;:196 , obrzeże też bardzo ładne, a i muszę się pochwalić, że tego żeniszka też rozpoznałam, czyli pomału coś tam zapamiętuje :;230
Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu,miałam kupione 3 sadzonki,posadziłam w różnych miejscach ,ale nic mi sie nie rozsiewało,a szkoda,bo ładnie odbija kolorystycznie od rabatek.
Bonia,eucomis nie jest kłopotliwy.Ja go w marcu wsadzam do doniczki,żeby był prędzej,potem w maju na dwór,a w tym roku, w ogóle nie wykopywałam,został tak w doniczce z ziemia.
Gat,to obrzeze to są takie specjalne płyty po 4 sztuki łączone,ale ,żeby wyszło półkole było przecinane po 2 sztuki.Półkole przy tarasie też mam z tego zrobione.
Kasiu,czekam w tym roku efektu,bo sadzonki były kupowane małe,więc na razie słabo sie rozrastały.Poszerzam hostowisko jeszcze na cała długość pod oknem,bo tam jest zupełny cień,dlatego zamówiłam już 15 nowych sadzonek host.
Kamciu,to forum to skarbnica wiedzy.Jak 2 lata temu zapisywałam sie tu wiedziałam,że istnieją róże,gożdziki i frezje w kwiaciarni,teraz znam trochę więcej roślinek.Nasiona eucomisu włożyłam ci też,ale z nasion tak szybko nie doczekasz się kwitnienia.Jestes młodziutka to 2 lata w ta czy w ta nie ma różnicy,a zawsze sztukowo bedzie więcej.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosia :wit Jak nazywa się ten kwiatek na ostatnim zdjęciu ??? mam i nie wiem co :;230
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu,to jest helone,dostałam kawałek od Bożenkia teraz zamówiłam sobie białe,bo fajna roslinka.Szkoda tylko,że kwitnie dopiero w sierpniu.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Gosia, jestem pełna podziwu dla Ciebie.Wszystko masz perfect!!!! 66 dni , wiesz do czego!!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu,do perfekcji to mi brakuje tyle co tobie do przyjazdu do mnie,czyli bardzo daleko.Wolałabym,żeby nie było tej szóstki z przodu,ale i tak jest dobrze.

Obrazek

Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Witaj Małgosiu.
Właśnie przed godziną wróciłam z pracy ,skonana jak nie wiem ,zjadłam kolację i co zrobiłam pobiegłam do twojego ogrodu a tu znowu soczyste kolory aż mi lepiej na duszy ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”