Moje spełnione marzenie Małgocha1960
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960
Tadziu,nie mam szczęścia do eucomisu,raz kupiłam w ogrodniczym wyrósł sniedek,z drugiej cebuli,która była kupiona jako z kolorowym obrzeżem wszedł cały kremowy.W następnym roku było identycznie z ta różnicą,że cebule kupiłam w biedronce.W tym roku zrobię ostatnią próbę na cieniowane obrzeża,jak dostanę to samo to dam sobie spokój.
Mam jeszcze pytanie,bo nie moge doczytać nigdzie - czy niecierpka balsamina mogę od razu wysiać do gruntu czy trzeba wczesniej w domu i to samo pytanie żeniszka.W ubiegłym roku kupiłam sadzonki na rynku,zebrałam nasiona i teraz kombinuję jak koń pod góre.
Mam jeszcze pytanie,bo nie moge doczytać nigdzie - czy niecierpka balsamina mogę od razu wysiać do gruntu czy trzeba wczesniej w domu i to samo pytanie żeniszka.W ubiegłym roku kupiłam sadzonki na rynku,zebrałam nasiona i teraz kombinuję jak koń pod góre.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Małgosiu o wysiewie niecierpka nic nie wiem. Ale o żeniszku doczytałam to:
Żeniszki rozmnażamy przez wysiew nasion, ktore wysiewa się w marcu lub kwietniu do ciepłych inspektów. Kiełkują po 8-10 dniach. Siewki o wys. 1 cm pikujemy - sadzi się po kilka siewek razem aby otrzymać bujne kępki. W końcu maja wysadzamy na miejsca stałe.
Życzę powodzenia
Żeniszki rozmnażamy przez wysiew nasion, ktore wysiewa się w marcu lub kwietniu do ciepłych inspektów. Kiełkują po 8-10 dniach. Siewki o wys. 1 cm pikujemy - sadzi się po kilka siewek razem aby otrzymać bujne kępki. W końcu maja wysadzamy na miejsca stałe.
Życzę powodzenia
Pozdrawiam Hala
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
No pięknie już nazbierałaś gatunków roślin..jestem pełna podziwu dla Ciebie Małgosiu..Hala już odpowiedziała Ci na Twoje pytanie to niebieskie to Żeniszek..;)))
Również podziwiałam Cię że tyle utrzymałaś doniczkowców w zeszłym sezonie...to jest bardzo pracochłonne...a Ty pracusiu dłaś radę.
Widzę też że jeszcze nadal listy zakupów szykujesz...jesteś niesamowita...:)Pozdrawiam..
Również podziwiałam Cię że tyle utrzymałaś doniczkowców w zeszłym sezonie...to jest bardzo pracochłonne...a Ty pracusiu dłaś radę.

Widzę też że jeszcze nadal listy zakupów szykujesz...jesteś niesamowita...:)Pozdrawiam..
- malgocha1960
Ja to taka blondynka trochę jestem,nie lubię siać wcześniej niż do gruntu,bo mi nie wychodzi i ciekawi mnie czy ktoś niecierpka i żeniszka właśnie siał bezposrednio do gruntu?
Reniu,pod koniec sierpnia miałam już dosyc podlewania takiej ilości i wszystkie petunie wsadziłam do ziemi,żeby puściły mi samosiejki.Nie są one takie dorodne jak te,które kupuje się świeże wiosną,bo wydłuzają się bardzo i raczej rosną pojedyńczo,ale zawsze trochę nowego koloru jest.
Reniu,pod koniec sierpnia miałam już dosyc podlewania takiej ilości i wszystkie petunie wsadziłam do ziemi,żeby puściły mi samosiejki.Nie są one takie dorodne jak te,które kupuje się świeże wiosną,bo wydłuzają się bardzo i raczej rosną pojedyńczo,ale zawsze trochę nowego koloru jest.
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Żeniszka moja babcia sieje bezpośrednio do gruntu.... strasznie się go dużo potem robi.... gdzie nie spojrzysz tam żeniszek 

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Małgosiu fajny ten Eukomis ląduje na liście zakupowej tylko muszę trochę poczytać oby mu dobrze było bo kompletnie nic o nim nie wiem 

- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Małgosiu mi się bardzo podoba pomysł obsadzenia tego obrzeża hostkami , super 

- kamcia
- 500p
- Od: 2 wrz 2011, o 21:06
Tego eukomisa też sobie zapisałam, u Ciebie zawsze mogę się jakiś nowych roślinek nauczyć
, obrzeże też bardzo ładne, a i muszę się pochwalić, że tego żeniszka też rozpoznałam, czyli pomału coś tam zapamiętuje 

Początki małego ogródka
Pozdrawiam Kamilla
Pozdrawiam Kamilla
- malgocha1960
Jagusiu,miałam kupione 3 sadzonki,posadziłam w różnych miejscach ,ale nic mi sie nie rozsiewało,a szkoda,bo ładnie odbija kolorystycznie od rabatek.
Bonia,eucomis nie jest kłopotliwy.Ja go w marcu wsadzam do doniczki,żeby był prędzej,potem w maju na dwór,a w tym roku, w ogóle nie wykopywałam,został tak w doniczce z ziemia.
Gat,to obrzeze to są takie specjalne płyty po 4 sztuki łączone,ale ,żeby wyszło półkole było przecinane po 2 sztuki.Półkole przy tarasie też mam z tego zrobione.
Kasiu,czekam w tym roku efektu,bo sadzonki były kupowane małe,więc na razie słabo sie rozrastały.Poszerzam hostowisko jeszcze na cała długość pod oknem,bo tam jest zupełny cień,dlatego zamówiłam już 15 nowych sadzonek host.
Kamciu,to forum to skarbnica wiedzy.Jak 2 lata temu zapisywałam sie tu wiedziałam,że istnieją róże,gożdziki i frezje w kwiaciarni,teraz znam trochę więcej roślinek.Nasiona eucomisu włożyłam ci też,ale z nasion tak szybko nie doczekasz się kwitnienia.Jestes młodziutka to 2 lata w ta czy w ta nie ma różnicy,a zawsze sztukowo bedzie więcej.

Uploaded with ImageShack.us

Bonia,eucomis nie jest kłopotliwy.Ja go w marcu wsadzam do doniczki,żeby był prędzej,potem w maju na dwór,a w tym roku, w ogóle nie wykopywałam,został tak w doniczce z ziemia.
Gat,to obrzeze to są takie specjalne płyty po 4 sztuki łączone,ale ,żeby wyszło półkole było przecinane po 2 sztuki.Półkole przy tarasie też mam z tego zrobione.
Kasiu,czekam w tym roku efektu,bo sadzonki były kupowane małe,więc na razie słabo sie rozrastały.Poszerzam hostowisko jeszcze na cała długość pod oknem,bo tam jest zupełny cień,dlatego zamówiłam już 15 nowych sadzonek host.
Kamciu,to forum to skarbnica wiedzy.Jak 2 lata temu zapisywałam sie tu wiedziałam,że istnieją róże,gożdziki i frezje w kwiaciarni,teraz znam trochę więcej roślinek.Nasiona eucomisu włożyłam ci też,ale z nasion tak szybko nie doczekasz się kwitnienia.Jestes młodziutka to 2 lata w ta czy w ta nie ma różnicy,a zawsze sztukowo bedzie więcej.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Małgosia
Jak nazywa się ten kwiatek na ostatnim zdjęciu ??? mam i nie wiem co 

- malgocha1960
Tereniu,to jest helone,dostałam kawałek od Bożenkia teraz zamówiłam sobie białe,bo fajna roslinka.Szkoda tylko,że kwitnie dopiero w sierpniu.

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- malgocha1960
Tosiu,do perfekcji to mi brakuje tyle co tobie do przyjazdu do mnie,czyli bardzo daleko.Wolałabym,żeby nie było tej szóstki z przodu,ale i tak jest dobrze.

- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witaj Małgosiu.
Właśnie przed godziną wróciłam z pracy ,skonana jak nie wiem ,zjadłam kolację i co zrobiłam pobiegłam do twojego ogrodu a tu znowu soczyste kolory aż mi lepiej na duszy
Właśnie przed godziną wróciłam z pracy ,skonana jak nie wiem ,zjadłam kolację i co zrobiłam pobiegłam do twojego ogrodu a tu znowu soczyste kolory aż mi lepiej na duszy