Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów

Post »

Fajna wirtualna wycieczka - dzięki :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Dawno nie zaglądałem i patrzę na fotki..
Pomyślałem sobie ,że klimat zmieniałaś :;230
a tu udany wyjazd w piękne zakątki .Takie
widoczki to niezapomniane chwile
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Witam wszystkich odwiedzających. :heja

Reniu Ty chyba też lubisz podróżować prawda? Widziałam zdjęcia z Barcelony... ;:224 ;:224
Jagusiu w rzeczywistości jest jeszcze piękniej. ;:108 Zapraszam do dalszego oglądania, mam jeszcze trochę zdjęć, a u mnie sypie śnieg to tak łatwiej przetrwać tę zimową porę z fajnymi wspomnieniami.
Andrzejku zostaje przy naszym klimacie...ale w Egipcie mieszkać ze względu na ciepełko, Morze Czerwone i piękną architekturę, a w Polsce na te mieszkanie zarabiać. :;230 Tylko żal by mi było rozstać się z moimi roślinkami...wszędzie pustynia, a w hotelach wszystko "utrzymywane przy życiu" przez sztuczne nawodnienie.

Obiecałam zdjęcia i zapomniałam... :oops: :oops: Już pamiętam. :wink:

Troszkę zieleni hotelowej - spotkałam dużo różnego rodzaju palm, kwitnące w grudniu pacioreczniki, ziółka, formowane drzewka, oleandry, lantany, trzmieliny, wspaniałe rozplenice o ciemnych liściach i kwiatostanach i inne...był też skalniak z kaktusami, niektóre pięknie kwitły.

Mostek dzielący basen, a dookoła okazałe palmy.
Obrazek

Ogólny widoczek.
Obrazek

Do zdjęcia pozuje tubylec. :;230 Wszędzie jest piach, a węże ogrodowe działają na okrągło.
Obrazek

Tęczowa lantana.
Obrazek

Małpki.
Obrazek

Za palmami jest plaża i Morze Czerwone. :)
Obrazek

Hibiskusy (ketmie). Prawda, że śliczne? Było kilka kolorów kwiatów, a pstryknęłam dwa. Dzięki wycieczce zakochałam się w tych krzaczkach i wyczytałam, że można je bez problemu kupić w Polsce i zimują pod okryciem. Wiecie co zbieram do skarbony, żeby w tym roku już choć jeden krzew znalazł się w ogródku. Ależ mnie zauroczyły... :D :D
Obrazek

Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Dalsza część wspomnień z podróży. :)

Krajobraz zrobiony podczas lotu.
Obrazek

Tak wygląda Afryka z lotu ptaka...nic dodać nic ująć. :D :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej wieża meczetu. Większość jest otwarta dla zwiedzających - można do nich spokojnie wejść. Tylko nieliczne są zamknięte dla turystów. Meczet pokażę jeszcze później.
Obrazek

Miasto po zmroku - Hurghada.
Obrazek

Tu pozuje osiołek. Osły to częsty widok w Egipcie, są o wiele popularniejsze od koni. Wytrzymałe, niewymagające i silne oraz stosunkowo tanie w porównaniu z końmi, dlatego to je głównie wykorzystuje się w tym państwie. A do czego? Osiołki to jeden ze środków transportu, także na dłuższe odległości. Dźwigają różne towary oraz ciągną wózki. Konie można spotkać w dużych miastach, gdzie są dorożki. A wielbłądy oczywiście na pustyni. :wink:
Obrazek
Mój ogród-czarujący...
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Przyjemnie oglądać takie widoki i marzyć o takim słoneczku ;:3
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

O tak, tym bardziej, że u nas temperatura koło 0 albo lekki mróz. :uszy
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, ależ wycieczka...super... ;:138 Widoki bajeczne...no i to słonko...ehhh...my na razie możemy pomarzyć... :D :lol:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Moniko bardzo się cieszę że do Ciebie zajrzałam , ja od bardzo dawna jestem zafascynowana Egiptem , dość długo to był dla mnie jedyny kraj na spędzanie wakacji , ja uwielbiam Synaj , bardzo polecam Sharm el Sheikh bo mnie Hurghada rozczarowała , z Sharmu za 100 USD można zwiedzić Petrę albo Jerozolimę ,
obowiązkowa jest też nocna wsinaczka na Górę Mojżesza żeby obejrzeć wschód słońca :)
Obrazek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Niusiu cieszę się, że do mnie zajrzałaś. :) Już niedługo u nas będzie wiosna i słoneczko bardziej przygrzeje. :wink: A potem lato.
Kasiu fajnie, że zajrzała sympatyczka Egiptu. Ja w Hurghadzie byłam tylko jedną noc, bo wycieczka to głównie objazdówka, nie leżenie plackiem. :) Było już późno i wybraliśmy się tylko na krótki spacer. Miasto nie przypadło mi do gustu - brudne i większa część w budowie, tzn. głównie stawiają hotele. Natomiast, np. Luksor był ładny. Piękne zdjęcie wstawiłaś, może jeszcze kiedyś pojadę w te rejony...wszelkie wycieczki są super, szkoda tylko, że koszty tak duże. :roll: Czy na naszym forum można gdzieś obejrzeć Twoje wspomnienia? :heja
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Jedno z ciekawszych miejsc - pustynia. Drogi na pustyni są asfaltowe - to tak dla niedowiarków, może nie wszystkie, ale główne na pewno. Niestety latem, gdy temperatury w słońcu dochodzą do +49 stopni to po prostu nawierzchnia się topi...A jaki ogrom resztek opon można na pustyniach oglądać. :lol: Co do roślinności to można spotkać skupiska krzewinek, jakieś trawy przy odwiertach wody...a tak to piach, piach i skały.

Obrazek

Obrazek

Typowe krzewinki...
Obrazek

Obrazek

Mini oaza. :)
Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Świątynia Horusa w Edfu - według egipskiej mitologii powstała w miejscu, gdzie Horus stoczył walkę z Setem o władzę nad światem. Horus to bóg nieba, bóstwo opiekuńcze przedstawiany w postaci sokoła lub człowieka z sokolą głową, był synem Izydy i Ozyrysa. Przed świątynią stoją dwa posągi Horusa w postaci sokoła, wykonane z czarnego granitu. Do XIX wieku świątynia była zasypana piaskiem, co pokażę na jednym ze zdjęć. Ściany i kolumny ozdabiają sceny obrzędowe oraz kult związany z Horusem.

Tajne zapiski...
Obrazek

Czarne ślady to pozostałości po zasypaniu świątyni przez piasek, sięgał on sufitów.
Obrazek

Pylony świątyni Horusa w Edfu.
Obrazek

Wierzchołki kolumn. Kolumny w świątyniach egipskich na samej górze mają wyrzeźbione otwarte lub zamknięte kwiaty papirusu/lotosu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Wow :shock: niesamowite zdjęcia z "lotu ptaka" :shock: wszystko pięknie ujęłaś ;:63
Zapraszam
Ogród Marty_S
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ależ przepiękne widoki! ;:138
O tej porze roku, gdy za oknem szaro i mokro ...
Wspaniale! 8-)
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Jak miło, że do wątku zaglądają użytkownicy zimą. ;:4 Dziękuję za pochlebne słowa!
Mój ogród-czarujący...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p

Post »

Świątynia Amona - Ra - do świątyni prowadzi aleja sfinksów z baranimi głowami (baran to święte zwierzę Amona). Za wejściem rozpościera się okazały dziedziniec. Budowla słynie z dużej liczby kolumn, gdyż jest ich ponad 100. Ciekawostką jest pomnik skarabeusza z granitu, który ponoć przynosi szczęście, gdy się go obejdzie siedem razy. Warte obejrzenia są wysokie, ok. 30 m obeliski (postawione na polecenie królowej Hatszepsut - jej świątynię pokazywałam na poprzednich stronach) - jeden nadal stojący, drugi niestety leżący i już nie w całości. Amon - Ra był przedstawiany jako bóg z gęsimi piórami na głowie lub człowiek z głową barana, odpowiadał za niewidzialny wiatr i urodzajność.

Hieroglify.
Obrazek

Aleja sfinksów z baranimi głowami.
Obrazek

Posąg Ramzesa II.
Obrazek

Liczne kolumny.
Obrazek

Baran z zawiniętymi rogami - znak Amona Ra.
Obrazek

Stojący obelisk.
Obrazek

Polacy byli chyba wszędzie...
Obrazek

Zniszczony obelisk.
Obrazek

Tutaj opiszę krótko mit o Amonie-Min. Mężczyzna ten zapłodnił wszystkie kobiety w wiosce, kiedy ich mężowie wybrali się na wojnę. On jako jedyny nie wyruszył ze względu na to, iż nie nadawał się do walki i kobiet miał pilnować. Min otrzymał wiadomość, że panowie z wioski zginęli, co było nieprawdą. Długi czas reszty mężczyzn nie było, a po powrocie zauważyli panie w zaawansowanych ciążach. Amon - Min podobno był bogiem płodności. Przedstawiany z piórami na głowie i ... :D :D Poniższe zdjęcie przedstawia go bez ręki i nogi - dowiedziałam się na wycieczce podczas omawiania, że za karę obcięto mu te części ciała, ale spotkałam w internecie również inną informację, że brak ręki i nogi był wynikiem uczestnictwa w dawnych walkach. Która informacja jest na 100 % prawdziwa nie będę dochodzić, dlatego zaznaczam obie.
Obrazek
Mój ogród-czarujący...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”