W cieniu brzozy
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W cieniu brzozy
Czytałam w kulinarnym wątku JackaP, że z pokrzywy można przyrządzać różne smaczne potrawy. Wynika z tego, że ta roślinka ma cudowną moc.
Pozdrawiam Hala
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokrzywa to cenne ziółko i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Wiosną wymieszać sok z miodem i zażywać przez określony czas lub pić świeże łodyżki parzone nie dłużej niż minutę przynajmniej przez okres 10 dni. Uwielbiam ten słoneczno-zielonkawy pachnący napój i stosujemy zamiast herbaty do posiłków.
Ewentualnie w pozostałych porach roku suszoną jako mieszanka z innymi ziołami lub wywar do płukania włosów ale smaganie fiu fiu fiu.... ileż to trzeba mieć samozaparcia ale ja nie piszę się na to w żadnym wypadku
Wiem,że pomaga bo babcia czasami przeszła się celowo na boso po pokrzywach ale ja każdy jej dotyk czuję ze 3 dni. Paskudnie boli i nawet ciepła woda odbierana jest przez to miejsce jak wrzątek.
Są mniej drastyczne naturalne metody ale jestem pełna podziwu dla Ciebie,że wytrzymujesz taka kurację.
Ewentualnie w pozostałych porach roku suszoną jako mieszanka z innymi ziołami lub wywar do płukania włosów ale smaganie fiu fiu fiu.... ileż to trzeba mieć samozaparcia ale ja nie piszę się na to w żadnym wypadku

Wiem,że pomaga bo babcia czasami przeszła się celowo na boso po pokrzywach ale ja każdy jej dotyk czuję ze 3 dni. Paskudnie boli i nawet ciepła woda odbierana jest przez to miejsce jak wrzątek.
Są mniej drastyczne naturalne metody ale jestem pełna podziwu dla Ciebie,że wytrzymujesz taka kurację.
- hala67
Krysiu masz rację pokrzywa to cenne ziółko. Mieszanki soku z pokrzywy z miodem nie piłam. Ale co jakiś czas robię sobie 10 dniową kurację i piję herbatkę z pokrzywy. Smaczna. O biczowaniu się ta roślinką w moim przypadku, nie ma mowy. Reaguję na jej dotyk podobnie jak Ty. Podziwiam Małgosię, że to wytrzymuje.
Do astronomicznej wiosny pozostało 68 dni. Dzisiejszy dzień dłuższy od najkrótszego w roku o 27 min.
U nas od wczoraj niemiłosiernie wieje. Chwilami widziałam promyczki słoneczka. Ale to chyba złudne. Czuć nadchodzący front.
... dzisiaj warzywka z mojej działki...

Czy to jest dziko rosnący Oxalis?

Życzę miłego dnia
Do astronomicznej wiosny pozostało 68 dni. Dzisiejszy dzień dłuższy od najkrótszego w roku o 27 min.
U nas od wczoraj niemiłosiernie wieje. Chwilami widziałam promyczki słoneczka. Ale to chyba złudne. Czuć nadchodzący front.
... dzisiaj warzywka z mojej działki...

Czy to jest dziko rosnący Oxalis?

Życzę miłego dnia
Pozdrawiam Hala
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Pogoda identyczna , zima nadchodzi z impetem
Ekologiczne mycie koperku :P
Szczawik leśny . W ,,moich''lasach rośnie wszędzie.

Szczawik leśny . W ,,moich''lasach rośnie wszędzie.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A więc jednak pokrzywka jest na wszystko
Ale jpodkręciłam Ci Halinko wątek
. Moja mama jest wielką fanką pokrzywy i dlatego czasem się załapałam na jakąś sałatkę albo sok. Osobiście wolę sałatkę z mniszka.
Na zdjęciu jak dla mnie
jest 'zajęczy szczaw' który nieraz zajadałam 

Na zdjęciu jak dla mnie

Haluś, zdjęcie koperku mistrzowskie
uwielbiam takie perełki...
u nas też dziś wieje przeokrutnie... przed chwilą było ciemno i sypał mocny śnieg, a teraz niebo się przejaśnia i zaczyna przebłyskiwać słońce... co za pogoda!

u nas też dziś wieje przeokrutnie... przed chwilą było ciemno i sypał mocny śnieg, a teraz niebo się przejaśnia i zaczyna przebłyskiwać słońce... co za pogoda!
- hala67
Tadku paręnaście minut temu zrobiło się ciemno na dworze, sypnęło śniegiem, a teraz świeci słonko. Dziwna ta pogoda.
Moje warzywka, kwiaty, drzewa, krzewy hodowane są ekologicznie. A więc i zażywają kąpieli ekologicznej
.
W ,,moich'' lasach też dużo rośnie szczawiku.
Izuniu masz rację pokrzywa to cenny skarb naszych ziem. Ja tylko raczyłam się herbatkami z pokrzywy. W żadnej innej postaci jej nie spożywałam, jak również mniszka.
A o szczawiku zajęczym dopiero teraz doczytałam w necie, że jest jadalny. Muszę na wiosnę spróbować każdego z tych ziół.
Aguś dzięki
Pogoda u mnie bardzo podobna. Teraz świeci słonko, ale wiatr nadal jest silny.
Moje warzywka, kwiaty, drzewa, krzewy hodowane są ekologicznie. A więc i zażywają kąpieli ekologicznej

W ,,moich'' lasach też dużo rośnie szczawiku.
Izuniu masz rację pokrzywa to cenny skarb naszych ziem. Ja tylko raczyłam się herbatkami z pokrzywy. W żadnej innej postaci jej nie spożywałam, jak również mniszka.
A o szczawiku zajęczym dopiero teraz doczytałam w necie, że jest jadalny. Muszę na wiosnę spróbować każdego z tych ziół.
Aguś dzięki

Pozdrawiam Hala
-
U mnie pogoda też jak w kalejdoskopie. Słońce , za kilka minut śnieżyca , za moment deszcz , póżniej znowu słońce i żeby było ciekawiej zaraz dudni grad.
Taka przejściówka. Pokrzyw mam pod dostatkiem na miejscu. 100 metrów od ogrodu mam stary, wielki staw zarośnięty pokrzywami. Rosną tam tony tego ziela. Prawdziwy skarb.

- hala67
Pogoda u mnie dokładnie jak u Ciebie /dodatkowo zagrzmiało i błysnęło się/. Jeśli chodzi o pokrzywy, to ewidentnie uwielbiają miejsca wilgotne. Na szczęście u mnie też ich nie brakuje.
Pozdrawiam Hala
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
Pokrzywy uwielbiają mój ogródek. Wyrywam takie malutkie i dobrze pamiętam to miłe uczucie. Te włoski parzace wbijają się i siedzą w palcach jeszcze przez kilka dni. Akurat tyle, ile potrzeba by następne pokrzywy wyrosły. 

-
Po 10 minutowej śnieżycy zrobiło się biało i na to wygląda , że tak już zostanie. Do wiosny jakby dalej. 

- hala67
Ładnie to nazwałaśsosna1 pisze:... Wyrywam takie malutkie i dobrze pamiętam to miłe uczucie...

Pozdrawiam Hala
- hala67
Witam moich miłych gości. Przysypało świat na biało. Dla roślinek do świetna kołderka przed nadchodzącymi mrozami. Oby ta zima była taka jak sobie ją wymarzyłam: nie za długa, nie za mroźna, z niewielką ilością śniegu i oczywiście z dużą ilością promyczków słoneczka.
Do kalendarzowej wiosny pozostało 67 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 29 min.
Wczoraj dostałam przesyłkę z PNOS-u. Działają jak błyskawica. Dziesiątego złożyłam zamówienie w ich sklepie internetowym a w dniu wczorajszym już otrzymałam paczuszkę.

... zbliżenia kwiatuszków...

Życzę miłego dnia i dużo
Do kalendarzowej wiosny pozostało 67 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 29 min.
Wczoraj dostałam przesyłkę z PNOS-u. Działają jak błyskawica. Dziesiątego złożyłam zamówienie w ich sklepie internetowym a w dniu wczorajszym już otrzymałam paczuszkę.

... zbliżenia kwiatuszków...

Życzę miłego dnia i dużo

Pozdrawiam Hala
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ho-ho, 29 minut to już jest coś 

- hala67